Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Objektivní frekvence času vs. subjektivní kmitočet stárnutí

Každý z nás denně operuje časem (i v čase) a přitom si málokdo uvědomí, že jde o největší záhadu existence vůbec. Rozbor by vydal nejméně na knihu, v tomto článku se však pokusím problém populárně uchopit z hlediska lidského prožívání.

Trocha teorie (možno přeskočit)

Kdyby nedocházelo ke změnám, tak i kdyby čas běžel plynule a spojitě – tedy nikoliv přetržitě a diskrétně -, neměli bychom možnost jeho tok sledovat. Na tom je také založeno naše měření času, ať už je to změna dne v noc nebo střídání ročních období. Na stejném principu fungují i naše hodiny, ať už jde o stín u slunečních hodin, takt výkyvu kyvadla u pendlovek, kmitání krystalu u digitálek nebo oscilace atomu u céziových hodin.

Vždy se jedná o nějaký fyzikální proces, kterým čas poměřujeme. Takže nesledujeme nic jiného než rychlost fyzikálních procesů. Ale je tohleto skutečný čas? Já jsem přesvědčen, že nikoliv. Kukačky ve ždímačce by nám to dokázaly. Čas nepokládám za funkci fyzikálních procesů, ale fyzikální procesy jsou podle mě funkcí času.

Podle mé hypotézy existuje absolutní čas, který generuje všechno ostatní. Mohli bychom si to představit jako takt procesoru nějakého superpočítače, v němž by se odehrával vesmír. Potom čas není jeho vnitřní vlastností (danou softwarem), ale externí referencí (danou hardvarem). Tato reference by měla objektivní charekter a čas by byl absolutním atributem vesmíru.

Je to v rozporu s relativitou času, jak ji definoval Einstein. Nebudu se tady pouštět do odbornějších výkladů. Koho by to zajímalo, svůj komentář k teorii relativity jsem podal zde. Lze ale říci, že einsteinovský čas se odvíjí od toho, jak k nám doléhají fyzikální procesy z jiné vztažné soustavy. V tomto smyslu je relativní, protože neexistuje sjednocující základna daná absolutním časem třeba vůči éteru, ale jen daná konstantní rychlostí světla ve vakuu.

Zmíním jen jeden protiargument. Stále častěji se moderní kosmologie odvolává na mikrovlnné pozadí, tzv. reliktní záření. To prostupuje celým vesmírem a může být klidně považováno za referenční soustavu. Stačí jen o této soustavě filosoficky prohlásit, že je v tomto smyslu privilegovaná a popřeme tím základní poučku speciální teorie relativity.

Relativisté samozřejmě ihned namítnou, že soustavu spjatou s reliktním zářením je nutno považovat jen za jednu z mnoha vztažných soustav, pro něž vzájemně platí relativita. Ale pak jde pouze o takový účelový formalismus, protože potom se tato vztažná soustava ničím neliší od původně zamýšleného éteru, vůči němuž by se posuzovaly absolutní rychlosti – a tedy i absolutní časy – ostatních objektů. Tomuto výkladu nahrává i fakt, že kosmologové určují i absolutní stáří vesmíru – nějakých 13,7 miliard let.

V mém pojetí tedy čas není jen rychlostí fyzikálních procesů, ale dějetvorným pohonem a motorem evoluce. A už vůbec jej nechápu v podobě, jak k nám tyto procesy dle teorie relativity doléhají z jiných vztažných soustav. Nezajímá mě, jak se nám jeví, ale jaké JSOU. Podrobněji jsem svůj pohled rozvedl zde.

Ale článek nebyl napsán proto, aby se vymezoval proti teorii relativity. Ať už je to tak či onak, vždycky čas představuje frekvenci nějakých změn. Kdybychom všichni zkameněli i se svými hodinkami a okolním světem, tak bychom vlastně „zastavili“ čas, protože vlna času by měla nekonečnou délku a nulovou frekvenci, jimž odpovídá také nulová energie. A to by umrtvilo jakýkoliv vývoj.

Prožívání času

Někdy se za relativitu času mylně vydává jeho subjektivní prožívání. Ale za vlekoucí se čas na zubařském křesle opravdu Einstein nemůže, stejně jako za prchající šťastné chvilky, ačkoliv tuto chybu humanitně zaměření autoři často dělají. Tak se na to podrobněji podívejme:

Představte si, že jste zavřeni v temné jeskyni bez jakéhokoliv vnějšího kontaktu. Dlouho byste neudrželi ponětí o času. Kdyby k vám doléhal nějaký periodický zvuk nebo světlo, vaše prožívání času by se odvíjelo od něj. Dokonce bychom mohli být bez dalšího srovnání snadno ošáleni, kdyby někdo frekvenci podnětů měnil.

V běžném životě máme těch srovnávacích impulzů průběžně mnoho: od hodinek až po východy nebo západy slunce. Přesto prožívání je velmi odlišné podle toho, jak jsou tyto periody naplněny. A nejde jen o to, že příjemnější události prožíváme subjektivně „rychleji“ než ty nepříjemné, ale jde také o množství - čili frekvenci - těch podnětů.

Nejlépe se to ilustruje na vzpomínkách. Když si vzpomeneme na dětství, ono trvalo relativně dlouho. Bylo naplněno spoustou vývojových zážitků. Pořád se něco dělo. První krůčky, první kolo, první brusle, první láska a tak dále. Jen si vzpomeňte, jak dlouho trvalo, než jste se propracovali od první třídy až do deváté. A co teprve střední škola, vysoká škola, vojna (pro muže pamětníky), první zaměstnání, svatba, narození dětí. Byl to celý gejzír událostí. Jeden mezník za druhým naplňoval naše prožívání času. Frekvence změn byla obrovská.

Čím jsme však starší, tím se nám začíná zdát, že čas najenou běží rychleji. Ani se neohlédneme a děti vyrostly. Když se podíváme zpět, tak posledních třeba deset let uběhlo jako voda. A znovu upozorňuji na to, že čím jsme starší, tím zdánlivě rychleji stárneme. Je to objektivní proces?

Kdepak. Jde o náš subjektivní pocit. Podle řečeného by to mohlo vypadat, že se s tím nedá nic dělat. Ale vtip je v tom, že jsme připustili, abychom žili „na dlouhých vlnách“ a jimi kalibrovali náš života běh. Vysvětlím: Každá vlna má frekvenci, tedy kmitočet. Čím je tento kmitočet nižší, tím je delší vlna. Delší vlna má také nižší energii. Životem se pak přeneseme „rychle“, jakoby delšími kroky. Nevložili jsme dost energie, abychom rozeznávali detaily příležitostí, které překračujeme.

Dlouhé kroky znamenají, že „rychleji“ dospějeme až do cílové stanice – smrti. Dlouhý krok představuje dlouhou periodu, tedy velkou rozteč mezi událostmi, které stojí v našem životě za zaznamenání. Čas plyne bez zapamatovatelných mezníků. Galerií svého života projdeme tak, že jeho obrazy jsou rozmazány do amorfních celků. Teď už je jasné, že v dětství přece jen je těch mezníků – amlitud vlny života – více. Stává se jím i každá nová znalost. Také každá událost, na niž se těšíme. Obecně – každá změna.

Frekvence změn nám subjektivně naplňuje život. Čím je frekvence vyšší, tím více nahušťujeme život subjektivním časem. Proto bychom měli při vší pohodlnosti pamatovat na to, abychom se snažili neustrnout ve stereotypu, který naši vlnu prodlužuje. Nové zážitky a znalosti ji naopak zkracují. Je to docela dobrý recept na „prodloužení“ života rozdrobením času. Navíc nás to vede k tomu, abychom zvedli příležitost, pokud se nabízí. A tato aktivita nejenže zvyšuje kvalitu života, ale také – věřím tomu – prodlužuje život biologicky.

Varovat by nás mělo – jak se stává mnoha starším lidem -, když hodiny se vlečou, ale roky ubíhají. Tento paradox znamená jediné: Průběžné prožívání není naplněno činorodostí nebo nějakými příjemnými zážitky, a proto se zdá, že okamžitý čas ubíhá pomalu. Při zpětném ohlédnutí pak paradoxně – ale logicky – uběhnou roky jako voda, a to kvůli nedostatku zapamatovatelných mezníků.

Tomu rychlejšímu prožívání ve stáří nahrává i relativita, ale nikoliv ta einsteinovská. Když totiž uběhne jeden rok patnáctiletému puberťákovi, zastárl za poslední rok o celou jednu patnáctinu aktuálního života. Ve tříceti jste za poslední rok zestárli o jednu třicetinu stávajícího života. No a v šedesáti analogicky jen o pouhou šedesátinu celkového žití. A když navíc tento malý zlomek neobsahuje dostatek zážitků, stává se jen kvapným krokem v naší pouti až ke smrti.

Poučení

Na závěr dám jednu radu. Když váháte, zda se chopit příležitosti, nebo udělat změnu, pro níž se nám zdají šance pro a proti vyrovnané, tak dejte vždy v takovém případě přednost nejistotě zvratu. Evoluce postupuje stejně a tím se vymaňuje ze stagnace. Vy si aktivním přístupem prodloužíte život, byť třeba jen subjektivně.

 

Autor: Dušan Streit | pondělí 29.3.2010 9:23 | karma článku: 25,52 | přečteno: 3130x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5379x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...