Velké Německo a „užiteční idioti“

Můj dědeček, ačkoliv měl už dle jména německé předky, mi od mládí kladl na srdce, jak je pro mír v Evropě nezbytné rozdělení Německa. Nakonec po dvou světových válkách nebylo divu.

Vtípek :-)

 Aby bylo jasno. Mí prarodiče byli velmi prozápadní a jejich syn (můj strýc) Dušan Streit emigroval rok před mým narozením na Západ a dlouhá léta žil v Německu. O nikom z nás se nedá říci, že bychom jakkoliv nadržovali Rusku, ale naopak. Vždy - a zvláště po roce 1968 – jsme je považovali za obdobné potenciální nebezpečí jako Německo.

 Je to dáno z obou stran velmocenskými ambicemi. Jenže Rusi jsou od nás dál a narozdíl od Německa s nimi už nehraničíme a ani mezi námi nejsou žádná neuralgická území jako Sudety, pokud tedy nevzneseme nároky na Podkarpatskou Rus (jež stejně dnes patří Ukrajině). Myslím, že stávající Rusko možná oprášilo nostalgii po bývalém Sovětském svazu, ale že Českou republiku do svých imperiálních choutek nezahrnuje, protože nás chápe už jako západní zemi.

 Teď jde i to, aby nás Rusko nepovažovalo zbytečně za nepřítele, o což se někteří politici (Schwarzenberg, Kalousek, Kocáb, Bursík, Štětina, Dobrovský, Zaorálek a další) až hystericky a krátkozrace snaží. Poštěkávají jako ratlíci na medvěda, který loví jen v okolí svého brlohu a to jen proto, že ukrajinský méďa dělal příliš velký randál a probudil jej.

 Snažme se být objektivní. Rusi nesnesou, aby je někdo ponižoval. Oni rozpustili SSSR i Varšavskou smlouvu. Chápou to tak, že místo aby Západ udělal obdobné vstřícné kroky, NATO začalo ruského medvěda obkličovat. Na Krymu, kde Rusi vnímají citlivě svou historii, už nádoba přetekla. Já se tedy nedivím. Jestli se diví někteří diletanti z EU, je to jejich deficit.

 Jak jsem uvedl, nic z toho teď nesměřovalo proti Česku. Neměli bychom proto dělat EU, v níž vidím budoucí Čtvrtou říši, „užitečné idioty“. Je třeba si uvědomit, že místo abychom jako své komparativní výhody využili předchozí znalost ruského trhu i některé osobní vazby, téměř zcela jsme Rusko opustili. Místo nás, kteří jsme byli „papežštější než papež“, tam rády uvolněný prostor zaplnily západní firmy. My teď máme s Ruskem pasivní obchodní bilanci s obratem kolem 4%. A ruský plyn nám prodává německá RWE.

 Bylo by to až směšné, kdyby to nebylo tak tragické. Zatímco my jsme už za Topolánka Rusy hloupě provokovali, Schröder s Putinem naplánovali a dobudovali plynovod Nord Stream, který obchází právě Ukrajinu, ale i Slovensko a Českou republiku. Jak vidno, daleko mocnější Němci se s Rusy dokázali dohodnout. Podotýkám, že jako mnohokrát v minulosti a klidně na úkor malých států.

 Chci vidět ty skutečné sankce, na které by doplatilo především Německo. Proto museli najít „užitečné idioty“, kteří by to odnesli za ně. Poděkujme pak těm výše jmenovaným hlupákům. Němci jen budou na ruském plynu, který nám prodávají, vydělávat jen o trochu víc. A to nemluvím o našich investorech a exportérech do Ruska. Ti budou mít problém, zatímco Schröder bude pobírat tantiémy a dividendy.

 Jsou naivní, kdož v Němcích vidí nějaké holubice. Ano, jde o západní civilizaci, jíž JSME také součástí. Ano, Merkelová nás okupovat nebude (ale Putin také ne). Německu zatím stačí, že prostřednictvím EU a eura ovládá všechno ekonomicky. Ale odevzdávání stále většího podílu suverenity, o čemž nebylo v přístupových smlouvách nic, už jde nad rámec přátelské koexistence.

 Na některých krátkozrakých pošetilcích je možno učebnicově demonstrovat, proč se historie často opakuje a proč se lidstvo nikdy nepoučí. Stačí dvě tři generace a trocha vymývání mozků a tito lidé polezou zase do stejné pasti. Uvědomme si, že nemáme ve staleté historii žádný důvod Německu věřit. A že kdyby nebylo německého nacismu, nebylo by u nás ani ruského komunismu.

 Teď, po sjednocení Německa, se zase začínají projevovat jeho velmocenské ambice. Ono to postupuje salámovou metodou a nikdo nemůže ani na pár let dopředu zaručit, že po Merkelové nepřijdou nějací jestřábi. Problémy eurozóny toto nebezpečí ještě umocňují, protože bude ještě nadmíru rušno.

 I Putin přišel až po slabých Gorbačovovi a Jelcinovi. Budeme zcela závislí na tom, koho si Němci zvolí, v EU jsme jen kompars. Nakonec, stačí se ohlédnout, Němci jako řemen Kohl a Genscher měli vizi velkého Německa už v dobách, kdy přechytračili Gorbačova a uchlácholili nedůvěřivou Thatcherovou.

 Ta dobře věděla, že sjednocené Německo je na Evropu moc velké a silné a že v historickém kontextu se nedá spoléhat na trvalou osvícenost jeho demokratických představitelů. Kdo si to neuvědomuje, je bláhový. Jedny volby naštvaných Němců mohou v Evropě všechno změnit. Zatímco voliči v malých státech ztratí poslední zbytky vlivu.

 Jsme v Evropě i bez EU. Máme polohu mezi Německem a Ruskem. Měli bychom vycházet dobře s oběma velmocemi. Když půjde do tuhého, Němci se s Rusy nějak dohodnou a klidně na náš úkor. Tak bychom si po světě měli dělat co nejméně nepřátel a rozvíjet korektní vztahy i obchodní styky s každým. Mnichov ukázal, že ani spojenci nejsou zárukou ničeho, o Němcích nemluvě.

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 20.3.2014 12:02 | karma článku: 41,77 | přečteno: 3211x