Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tu krizi si budeme muset ještě řádně vyžrat

Náš rozpočet je opravdu děsivý. Závěrečný účet bude ještě horší. Ale to není jediný důvod, proč se přibližuje hotový armagedon. A obávám se, že nejen finanční.

Projděme si důvody:

 

1) Krize jako výraz nerovnováhy

Ve světě je nerovnováha mezi spotřebou a výkonností. Tato nerovnováha v obecné rovině se dá nazvat i neekonomickým (nejen neekologickým) mrháním, tedy až rozežraností části populace. Vyrábí se vlastně už s výhledem na šrotování. Nejlépe to ilustrují elektronické výrobky a software, vč. stále nových formátů datových, zvukových i obrazových nosičů. Cílem je obnova a zase obnova, stůj co stůj.

Tato nerovnováha má i oborový charakter. Zatímco se zdálo, že ve finančnictví stromy porostou do nebe, na normální výrobě se bez státních zakázek ani nedá téměř vydělat. A bez náboru novodobých zahraničních otroků by se třeba stavebnictví zastavilo. Vzniká pak obrovská nerovnováha nejen v příjmech a spotřebě v různých sektorech ekonomiky, ale i v zásluhovosti.

Tento trend už překročil oborový rámec a začíná se projevovat v mezistátním měřítku. Firmy se sice chovají ekonomicky, a tak převádějí výrobu do zemí s levnou pracovní silou, ale pro dosud vyspělé státy to je likvidační. Žádný stát se neuživí službami pro vlastní obyvatelstvo. Na vztahu Číny k USA i evropským státům je vidět, jak je tento trend vražedný. Jako bychom si v honbě za ziskem podřezávali větev, na níž sedíme. Jenže ten zisk je pohříchu privátní, bez hranic státních i morálních.

Krize má tedy charakter strukturální. Svůj názor, že zdaleka není za námi, jsem vyslovil už v květnu: http://streit.blog.idnes.cz/c/83812/Pitomci-uz-vesti-konec-krize.html. V září jsem avizoval, že nás naopak to nejhorší ještě čeká: http://streit.blog.idnes.cz/c/100611/Desiva-krize-teprve-pomalu-prichazi.html.

 

2) Kamufláž místo trestu

Viníci krize neztratili ničeho, naopak znovu bohatnou. Jak je to možné? Finanční sektor, který byl sanován dílem z našich daní a dílem na dluh, byl nakonec přeplacen natolik, že jejich akcionáři díky tomu nepřišli na účet nás všech na buben. A po roce od vypuknutí krize se opět řeší problém nemravných odměn a bonusů vedení bank. Jako by si z nás dělali legraci. Teď si ještě připisují zásluhy za „vyvedení z krize", místo aby mnozí zpytovali svědomí ve vězení.

Nebyl jsem pro to, aby státy nechaly banky popadat. To by také dopadlo na nevinné a rozvrátilo státní finance. Ale za sanaci měl přijít trest pro akcionáře a jimi najaté vedení. Státy za vložené peníze měly převzít akcie nebo majetkovou podstatu, tu posléze očištěnou prodat, aby ztráty byly co nejmenší a aby se dluh jen nepřikryl.

Místo toho státy natiskly stovky miliard, aby je mohly rozdat akcionářům a manažerům bank a automobilek. Mnohé banky už zase vykazují falešnou prosperitu, automobilky s finančním polštářem se chystají dále na východ (viz můj dubnový článek http://streit.blog.idnes.cz/c/80246/Vzhuru-do-Ciny-se-srotovnym-v-kapse.html). Někdo tu hostinu zaplacenou nekrytými penězi bude muset nakonec vyrovnat.

 

3) Viníky nejen banky, ale i ratingové agentury

O ratingových agenturách je třeba se zmínit zvlášť. Tady neměl zůstat kámen na kameni. Tyto nástroje, které mají avizovat rizikovost konzumentů investic a úvěrů, zcela selhaly. Nejvyšší hodnocení dostávaly do poslední chvíle právě ty nejchrobalivější subjekty. Přitom podle jejich ohodnocení se nastavují parametry finančních operací. A nevím nic o tom, že by někdo za tak katastrofální selhání nesl aspoň majetkovou odpovědnost.

Naopak. Tyto agentury dnes rozhodují o celých státech. Jen jejich ohodnocení rozhodne o tom, zda se třeba Španělsko nebo Řecko propadnou do dluhové pasti. Horší rating zdraží obsluhu schodků jejich rozpočtů a tak paradoxně situaci každého dlužníka ještě zhorší. Představte si, že tyto nedůvěryhodné instituce s vlastními zájmy rozhodují de facto o bankrotech celých států!

 

4) Náš deficitní strašák

To, co jsem napsal o odstavec výše, samozřejmě hrozí i České republice. Až by se situace u nás řešila pod kuratelou Mezinárodního měnového fondu, tak dnešní tak zvaný „úsporný balíček" by byl procházkou růžovým sadem.

O tom, jak situace realisticky vypadá, se nebudu rozepisovat, protože jsem tak učinil třeba zde: http://streit.blog.idnes.cz/c/111509/Dej-pokoj-ja-uz-jsem-prispel-state.html

 

5) Česká národní banka nahrává bankám na úkor občanů

Budu aktuální: Dnes ČNB snížila klíčovou repo sazbu na 1%. Kromě devizových konsekvencí to znamená, že jde především o pomoc bankám na úkor vkladatelů. Snad to částečně pomůže velkým vývozcům, ale ostatním podnikatelům nikoliv, protože úvěry jim to nezlevní. Všechno to zaplatí vkladatelé, kteří budou nuceni ponechávat své peníze v bankách téměř zadarmo, přičemž banky už teď mají obří marži. Zdražení zahraničních dovolených je jen takový folklórní důsledek.

Takový postup ČNB vidím jako nástroj, který má z občanů vyždímat co se dá, než to praskne. Samozřejmě, že všechno spěje k tomu, že bude nutno nerovnováhu zaplatit zvýšenou inflací. Čím déle to bude trvat, tím bude náraz horší a o to více se dnešní úspory znehodnotí.

 

6) Evropská unie a globální oteplování

Poslední dva argumenty pojednám naráz, protože mají hodně společného.

Začnu tím, že denně posíláme do EU kolem sta miliónů korun! Když čteme, kolik že EU přispěla na nějakou konkrétní akci, tak už se nepíše, že musíme z našich daní nebo na náš dluh tam nejdříve peníze poslat, abychom je pak pracně dolovali přes různé parazity nazpět. Snad každý člověk pochopí, že je zcela zbytečné, aby dotaci pro čističku ve Zlámané Lhotě měla v rukou EU. Kromě navázaného klientelismu je prostě další stupeň neefektivní, i kdyby tam pracovali andělé.

Další žrout peněz je oteplovací hysterie. Dnes je zcela zřejmé, že s přírodním trendem nehneme ani o stupeň, zato se promrhá spousta peněz na kolikrát protismyslná opatření jako je bionafta, zákaz žárovek, podpora fotovolvatické energetiky nebo blokace jaderných elektráren. Všechno to je jen humbuk, na kterém vyvolení zbohatnou. A podnebí si poběží po svém.

Na závěr je třeba připomenout, jak byrokratický, nepružný a neakceschopný moloch ta EU je. Regulace a sociálmí inženýrství, v němž se EU místo toho vyžívá, nás nespasí. Nakonec už jsme si to v socialismu vyzkoušeli.

Přes veškerou snahu vše regulovat a dekretovat, je svět nyní velmi nestabilní. Ani ta krize se nenechá ošálit a čeká, aby se posílená k nám oknem vrátila.

 

Autor: Dušan Streit | středa 16.12.2009 18:08 | karma článku: 38,10 | přečteno: 4174x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5379x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,49 | Přečteno: 4002x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Když to říká Thaçi... tak Krym opravdu není žádné Kosovo

Naše masmédia už musí být se svou propagandou opravdu v koncích, když vzala zavděk i hlasem takové „autority“, jakou je zločinec, který stojí za vraždami na národnostním i mocenském principu, za obchodováním s lidskými orgány i drogami.

21.3.2014 v 11:21 | Karma: 42,02 | Přečteno: 2913x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Leo Wolfe, dopustil jste se svinstva

Moje názory vedou mé odpůrce k pomluvám, ale i k zákeřnému špehování. Pan Wolf, jestli to není jen krycí jméno nějakého skety, však překročil míru slušnosti.

20.3.2014 v 15:28 | Karma: 13,31 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Velké Německo a „užiteční idioti“

Můj dědeček, ačkoliv měl už dle jména německé předky, mi od mládí kladl na srdce, jak je pro mír v Evropě nezbytné rozdělení Německa. Nakonec po dvou světových válkách nebylo divu.

20.3.2014 v 12:02 | Karma: 41,77 | Přečteno: 3211x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Mezinárodní sankce jsou tou nejlevicovější regulací, Kalousku

Kdopak nám to nejhysteričtěji piští na medvěda kvůli referendu? Jedna stará zámecká krysa, co dála před referendem přednost bombám i mafii obchodující s lidskými orgány a drogami. A jedna myš, vyhnaná ze sila, u níž nevím, zda má zrovna abstinenční syndrom, delirium tremens nebo už alkoholovou demenci.

19.3.2014 v 14:32 | Karma: 41,60 | Přečteno: 2790x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Vzpamatujte se! Putin nepustí Čtvrtou říši k ruským hranicím

Gorbačov za Nobelovu cenu za mír vlastně rozbil Sovětský svaz. Jelcin pak de facto propil i Společenství nezávislých států. Oba se ovšem dopustili ještě horších historických chyb.

18.3.2014 v 11:39 | Karma: 43,24 | Přečteno: 4604x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Myši, které řvou... po bolševicku

Titulkem parafrázuji starší britský film. Vždycky, když za nějakou hřmotnou iniciativou vidím militantní aktivisty Kocába, Bursíka, Štětinu nebo Dobrovského, je to pro mě neklamnou známkou, že jde o pěkné svinstvo.

15.3.2014 v 18:11 | Karma: 42,74 | Přečteno: 3492x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Pravdoláska, uzurpace pojmů, uchvácení Evropy, znásilnění svobod

Začal s tím Havel a jeho ctitelé, když si přisvojili, zprznili a zprofanovali slova „pravda“ a „láska“ orwellovským způsobem. V tomto newspeaku je „pravdoláska“ výsměchem původním pojmům.

13.3.2014 v 12:12 | Karma: 41,19 | Přečteno: 3830x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Eurorealista – odpornější tvář eurohujera

Jeden bloger, když jsem ho označil za stoupence EU, mi napsal: „Nejsem zastánce EU, nýbrž eurorealista, což mi na rozdíl od vás, radikálních eurospektiků, dává možnost posuzovat situaci méně zaujatě.“

11.3.2014 v 13:53 | Karma: 37,53 | Přečteno: 2323x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Nejzavilejší a nejzákeřnější jsou neúspěšní blogeři

Každému přeji svobodu a právo psát, jak uzná za vhodné. Nemám s žádnými blogy problém. Když mě článek nebo autor nezajímá, jednoduše ho nečtu. Prostě čtu máloco. A málokdy jsem diskutoval pod cizími blogy.

10.3.2014 v 15:22 | Karma: 8,94 | Přečteno: 855x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Propaganda jako za komunistů. Místo zpráv komentáře

Ukrajina tento fakt obnažuje nejlépe. Po Listopadu se novináři zaklínali, jak je třeba striktně oddělovat zprávy a případné komentáře. Faktem bylo, že komunisté to záměrně nerozlišovali. Vždy se jedná o neúctu ke čtenáři, k němuž se přistupuje tak, že je mu třeba každou informaci předžvýkat.

10.3.2014 v 11:06 | Karma: 41,90 | Přečteno: 3701x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Děkuji svým čtenářům

Už několik let sice bývám ve finále ankety o Blogera roku, tentokrát jsem to ale opravdu nečekal (a nemyslím to jako Karel Gott).

7.3.2014 v 15:28 | Karma: 7,37 | Přečteno: 773x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Schwarzenberg má štěstí, o jeho tělní orgány rvačka nebude

Vždy, když mě začne Miloš Zeman jako prezident republiky iritovat (a dělá to často, naposled zde), předvede jeho protikandidát Schwarzenberg, oč strašnější by bylo, kdyby se stal hlavou státu on.

7.3.2014 v 11:39 | Karma: 41,32 | Přečteno: 3336x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Měl jsem pravdu. Potvrdilo se diletantství i licoměrnost EU na Ukr.

Také se potvrdila zaujatost mainstreamových médií, bohužel vč. iDnes, které zamlčely informaci potvrzující, že „panuje stále silnější a silnější přesvědčení, že za snipery nebyl Janukovič, ale někdo z nové koalice“, jak řekl estonský ministr zahraničí Paet.

6.3.2014 v 11:05 | Karma: 40,19 | Přečteno: 2857x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Mí milí trollové beze mě nemohou žít :-)

Nedávno si můj „obdivovatel“ Pavel Machaček s jiným trollem přizvukoval, jak ten Streit upadnul, a proto že ho už nečtou. Příznačné je, že hned pod mým dalším článkem byla v diskusi „nasáčkována“, a to v prvních 8 minutách, celá ta suita provokatérů, co mě sice údajně nečtou, ale to jim nebrání v dehonestačních kydech.

5.3.2014 v 14:02 | Karma: 7,38 | Přečteno: 790x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Tajné heslo EU: Čím hůře pro lidi, tím lépe pro integraci

Psal jsem o tom už několikrát, naposled v článku „Výsev patogenů jako nástroj integrace“. Ukrajina tuto cynickou praxi opět potvrdila. Po každé krizi jsou nám totiž ordinovány větší dávky toho, co ji vyvolalo.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 40,86 | Přečteno: 3115x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...