Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klaus má pravdu, asi se opravdu otepluje

Sice to není nabeton, leč jedno vím jistě: Všechno, co nějaký evropský Superšpidla – a jsou jich celé týmy – vymyslí, bude kontraproduktivní. Zatímco takoví evropští Superšloufové – a jsou jich jako much na mršině – si pěkně z našich daní namastí kapsy.

Celý svůj profesní život se zabývám aproximací složitých jevů a kauzalita obecně je mým koníčkem. Nejsem klimatolog, ale chtěl bych se ke globálnímu oteplování vyjádřit  z abstraktnějšího hlediska. Souvisí to s komplexitou ve vesmíru, což je gigantická kvantita prvků propojená složitou a spletitou strukturou vazeb, to vše v dynamice toku času. Jedná se o to, že složité systémy, nacházející se daleko od rovnovážného stavu, působí se zpětnou vazbou, a tedy nelineárně - samy na sebe. Takže mají tendenci autokatalyticky se organizovat na úkor okolí, do kterého přitom šíří nepořádek (entropii). Tyto nelineární vztahy jsou těžce předvídatelné, což se může projevovat tak, že se dlouhodobě skrytě akumulují změny, avšak v tzv. bifurkačním bodu dojde naráz ke zvratu - k fázovému přechodu. V praxi se to může projevovat tak, že snižování teploty kapaliny se dramaticky projeví, až zmrzne. Nebo dlouhodobé nepříznivé vlivy na statiku konstrukce mohou působit latentně až do samotného zhroucení. Říká se tomu efekt poslední kapky.

Prostě tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Něco podobného můžeme sledovat i u společenských jevů. Ještě v roce 1987 by nebyl snad nikdo, kdo by předvídal úplné zhroucení SSSR a východního bloku. A dramatické změny, včetně evropské mapy, jež se odehrály jen o několik málo let později, by nepředvídala ani Sybila. To, co nové generaci přijde samozřejmé, se z hlediska rodičů jeví malým zázrakem. Dobře si ještě pamatují hesla „...na věčné časy a nikdy jinak".

Proč to všechno předesílám? U předpovědi počasí se s nadsázkou říká, že zamávání motýlích křídel v Amazonii může vyvolat tornádo v Karibiku. Podnebí je věc ještě nevyzpytalnější, prože kumuluje veškerou nepředvídatelnost počasí v čase. Máme-li na mysli opravdu dlouhodobé změny, zcela nepochybně se odehrávají výše popsaným nepředvídatelným způsobem. Dlouhodobě se mohou načítat různorodé - i protikladné - vlivy  (včetně těch lidských) a zůstávat nepostřehnutelné až do okamžiku, kdy se neočekávaně začne projevovat nějaká tendence, překvapivá svou rychlostí.

Nevím, jestli tato dramatická oteplovací změna už nastala, nebo se jedná o časově lokální výchylku. Neodvažuji se tedy tvrdit, jestli z dlouhodobého hlediska dochází opravdu ke globálnímu oteplování, globálnímu z hlediska místa i času. Mohlo by se totiž také jednat o periodický jev s neznámou periodou a průběhem. Nevím také, jaký komplex příčin by za to byl odpovědný, protože to nelze nasimulovat. Jedno ale vím jistě: Jestliže by globální oteplování opravdu nastalo, nedá se už odvrátit žádnými díčími změnami. Pokud došlo k fázové změně, bude ještě dramatičtější, než myslíme, a bude nezvratná. Děti našich dětí by pak poslouchaly o našem klimatu, jako my svým dětem vyprávíme o socialismu. Gina do lahve už prostě vrátit nelze a jakékoliv pokusy o to by byly pošetilé.

Nemusíme ale zoufat. Evoluce je neodvratná. Samozřejmě, že bychom neměli přispívat k záměrnému ničení přírody. Ale chování lidstva je také přírodní faktor. Dramatické změny jsou součástí evoluce, a člověk je jen jejich součástí. Vždy, když ekologové falešně pláčí nad ohrožením nějakého živočišného druhu, chtěl bych jim dát otázku, zda by tady chtěli žít s brontosaury. Není to cynismus, ale příroda podléhá zákonitému vývoji jako všechno ostatní ve vesmíru, ať už se to člověku líbí, nebo ne. Jak je lidský přístup zmatečný, mohu opět dokumentovat některými ekologickými iniciativami, které paradoxně brání rekultivaci hald a odkališť, protože se tam usídlily vzácné druhy živočichů, přitom tato místa vznikla devastační činností člověka. Ale příroda se tomu přizpůsobila. Ty nejkrásnější přírodní scenérie mají původ v přírodních katastrofách (sopky, zlomy apod.), jen tomu je třeba dopřát čas.

Člověk si nesmí myslet, že na co si zvykl, je tady navěky. A už vůbec se nesmí arogantně domnívat, že něco v zákonitém běhu věcí ovlivní z Bruselu nikým nevolenými vizionáři krátkého dohledu a plamenného zraku. Pokud se ti ovšem nekoukají jen do své peněženky a všechno ostatní není jen humbuk pro obecenstvo.

Autor: Dušan Streit | pondělí 25.2.2008 9:09 | karma článku: 34,47 | přečteno: 2891x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5379x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:12

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...