Sociální demokracie neexistuje

10. 04. 2008 12:16:48
Za těmito názvy stran se skrývá OPORTUNISMUS. V době bipolárního světa mohla být sociální demokracie chápána jako strana komunistická, jež se vzdala totalitních prvků, tedy levicová strana s lidskou tváří.V době, kdy kapitalismus zvítězil ve studené válce, však získala sociální demokracie postavení béčka na pravé straně politického spektra.

Jde v zásadě o takovou alternativu konzervativních stran, která se liší jen tím, že ještě více akcentuje regulaci a „osvícené" přerozdělování a oklešťuje svobody, někdy až na samotnou mez totality. Takže jde o kapitalismus, paradoxně rezignující na poslední zbytky liberalismu. Reprezentantem může být Blair. Reprezentantem sociálního demokrata v opačném gardu pak je zakuklený komunista, jako byl Gorbačov.

A jsme u toho oportunismu. Když se Gorbačov vzdal některých nástrojů uplatňovaných komunistickou stranou, de facto tuto alternativu pohřbil. S níčím takovým, jako je sociální demokracie, neuspěl a uspět nemohl. To není moje úvaha, ale objektivní stav, doložitelný vývojem nejen v jeho zemi, jenž vedl až k rozpadu Sovětského Svazu. Čili pokus nasadit komunismu lidskou tvář v podobě sociálně-demokratické masky zhavaroval.

Druhou tragickou figurou je Blair. Jeho přístup z pravého křídla je beze vší pochyby nejen kapitalistický, ale globál-kapitalistický. Chtělo by se říci, že naplňuje Leninovo heslo o imperialismu jako nejvyšším stádiu kapitalismu. Byl jedním z hlavních protagonistů vpravdě imperiálních válek pod vymyšlenými záminkami (Jugoslávie a především Irák). Buď je i nebetyčný lhář, nebo by musel být neskutečný trouba.

Blair reprezentuje i další tragickou úchylku sociálních demokratů. Přitom je z konzervativní a izolacionistické Velké Británie. Dovedete si představit, jakou musí mít oportunistickou výbavu, když aktivně podporoval vizi sjednocování Evropy? Pozor, nejde mi tady o volný pohyb kapitálu, zboží a pracovních sil, ale o nadnárodní regulaci,vpravdě až imperialistickou. Oprávněně má Klaus pravdu, že jsme socialismus vyhnali dveřmi, an se nám vrací oknem v sociálně demokratické karikatuře.

To je ta nadnárodní tvář toho oportunismu. Levicoví naivisté v tom vidí širší rámec práv těch slabších příjmových skupin. Chyba lávky! Jediné, co se internacionalizuje, jsou monopoly a byrokracie. Vzniká tak nová třída nadnárodních byrokratů, kteří nejsou odpovědní nikomu ani ve volbách. Na to je v přerozdělovacích procesech téměř kontinentálních rozměrů navěšen celý „průmysl", parazitující na antiliberálním přerozdělování: Byrokracie, poradci, lobbisté, organizátoři (třeba „veřejných soutěží"), zprostředkovatelé, místní politikové - prostě bratrstvo pijavic. (O limitech demokracie v EU jsem psal také zde).

Takže sociální demokracie ráda uplatňuje z levicového rejstříku ony komunistické nástroje, zatímco onen verbálně prezentovaný prospěch širokých mas zaprodává zájmům mocných kapitálových skupin. Ohrožuje tím nejen levicové ideje, ale v zásadě pomáhá likvidovat i kapitalismus volné soutěže, a to regulací, subvencemi, antitržními mechanismy, nadnárodní politikou míchající se do obchodu i financí. Vzpomeňme na to, jak drobní živnostníci svého času „milovali" Špidlu.

V zásadě jsou dva pohledy na svět - ten socialistický a ten kapitalistický. Sociální demokracie konjunkturalisticky lavíruje uprostřed bez ideového zakotvení. Navíc jí jsou cizí levicové liberální myšlenky. Vyvolává to nová nebezpečí, které ani socialistická a ani kapitalistická společnost neznají. Vznikají excesy, kdy použitím kapitalistických mechanismů a komunistických nástrojů se paradoxně a protismyslně dosahuje hromadění majetku, které by nebylo myslitelné ani v socialismu, ani v kapitalismu volné soutěže. Je to smrtící kokteil nadvlády kapitálu a moci - už nejen státu, ale i nadnárodních samozvaných struktur.

Pro ilustraci v domácím měřítku vzpomeňme na ČEZ - socialisticky řízenou kapitalistickou firmu (viz také můj článek zde).V socialismu by žádný krajský tajemník nepřipustil takto nemravné odměny manažérů - byl strop i do vlastních řad. V kapitalismu volné soputěže by zase nemohly procházet takové monopolistické praktiky. V energetice je více politiky než trhu. A což teprve na nadnárodní evropské úrovni!

Takže sociální demokracie přitahuje lidi s totalitními sklony komunistů nebo svazáků, kteří však nechtějí mít stropy pro své velkopanské ambice. Paroubek, jenž neví, zda je chudý poslanec nebo bohatá celebrita v drahých oblecích, je také dobrý příklad. Ale ještě lepší je svazák Gross, jemuž šlo jen o osobní prospěch nebo Zeman, jenž stranu vydupal pro své totalitní ego.

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 10.4.2008 12:16 | karma článku: 30.61 | přečteno: 3000x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 193 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 613 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 1144 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3937
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie. Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní! Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...