Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

erben3

23. 4. 2008 22:49
.

R^ Díky za zajímavý článek.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

20. 4. 2008 10:19
prostor a čas

jsou pouze nástroje k popisu části VŠEHO. Hmota je jen malou částí VŠEHO. Je to podobné jako vnímání barev a pozorování těles. Tvar a barva je pouze částí informace, kterou dokáže člověk smysly získat. Přístroji se člověk naučil získávat i nformace o hmotě a některých energiích. Podstata světa však leží až za hranicemi hmotné části, časoprostorový popis zde není možné uplatnit. Různé počty dimenzí jsou marnou snahou. Nejsou to žádné dimenze. Prostorový předsudek (stereotyp) je zavádějící, podobně jako předsudek časový. Při další dekompozici částic se naráží na jejich nehmotnou podstatu, kterou nelze časoprostorově popsat. Příroda v evoluci dospěla do řízené interakce s nehmotnou platformou světa - to rozhraní je v mozku - nehmotné vědomí je tam propojeno s hmotným rozumem.

0 0
možnosti

lycka.tomas

19. 4. 2008 0:22
Pan Streit

Kdybyste chtěl použít k sepsání článku "o času" nějaký materiál, napište mi na lycka.tomas@seznam.cz

0 0
možnosti

lycka.tomas

18. 4. 2008 23:38
Jenom kolem

Koukm, že je zde problém mezi lidmi, co je prostor, kde čas atp.  Čas je součásti prostoru. Vesmír vytváří prostor, nikoliv prostor vytváří vesmír.  Čas je pouhá další dimenze v konečném prostoru, nebo-li vesmíru.

Pletete si R3 a čas s prostorem. Fuj!!!

0 0
možnosti

j@ck

18. 4. 2008 23:45
Re: Jenom kolem

Chlape, ty v tom máš asi pěkný guláš? :-)  Co myslíš třeba tajmným prohlášením, že "vesmír vytváří prostor, nikoliv prostor vytváří vesmír"? Co je to vesmír a v čem se liší od prostoru?

A čas že je jen pouhá další dimenze? Ale jaká dimenze? V čem přesně se liší od R3?

0 0
možnosti

Hail Eris

18. 4. 2008 18:54
deterministický vesmír

tak jsme se přes odkazy dostal až k tomu článku o tom, zda je vesmír deterministický, nebo ne.

fyzikálně v tomto směru argumentovat neumím, ale ta otázka mi přijde přesto triviální - moje odpověď je "ne, vesmír deterministický není".

pokud totiž je, stejně nemám svobodnou vůli odpověď zvolit. takže pokud mám vůbec možnost svou odpověď ovlivnit, je správně NEdeterministický.

nebo jinak - pokud mám nějakou svobodnou vůli  -  správné rozhodnutí je využít ji k  odpovědi NEdeterministický.

pokud mám pouze iluzi vůle, stejně se žádné rozhodování nekoná

0 0
možnosti

j@ck

18. 4. 2008 19:54
Princip minalni akce a determinismus

http://plus.maths.org/issue44/features/wilson/index.html

"The principle of least action and variational calculus seem to suggest that the behaviour of everything in the universe is dictated by the future. A particle can only take a path of least action if it "knows" where it is going to end up — different endpoints will yield different paths. But how can that be the way the universe actually operates? How can the universe depend on knowing where the system ends up in order to work out how it got there? It doesn't make any sense ... yet the method of variational calculus works. This issue goes beyond the teleological notion that there is a plan or design in the universe. It invokes perfect knowledge of the future for the entire universe — everything is done and dusted and things like free will, morality and scientific endeavour become meaningless."

0 0
možnosti

alex hart

18. 4. 2008 12:20
Jak vono to teda vlastně je? - 1 1

Zajímavé je, že když se hovoří o rozpínáíní vesmíru, stále se něco plká o temné hmotě (a energii), ale jaksi se zcela zapomíná, že celá teorie velkého třesku a počátečního rozpínání vesmíru vychází z toho, že počátečním tlakem k rozpínání byl tlak záření. Proč tedy stále hledáme něco temného? Podle mne jde o záření i dnes.  Myslím si, že ale toto vše bylo již nalezeno popsáno a zase zapomenuto. Ne že by byli ti špičkoví vědci tak blbí, ale každá nová teorie vždy přináší nové rozpory a tak si myslím, že dnes všelijaké to zkoumání superswtrun je spíše úkrokem stranou, než dopředu. Třeba ale přinese nový pohled na celé chápání prostoročasu  a dimenze a přiměřený matematický popis.

0 0
možnosti

alex hart

18. 4. 2008 12:21
Re: Jak vono to teda vlastně je? - 2 -

... To, že je vše popsáno tak kostrbatě, např. dualita vlnově korpuskulární, speciální a obecná teorie relativity naroubovaná na jednoduchou Newtonovu fyziklu, atd., pramení podle mne především z toho, že dosud nejsme schopni najít dostatečně výstižný a stručný matematický (geometrický) aparát k popisu vesmíru a fyzikálních dějů v těchto rozměrech.

Dále je také samozřejmě nadmíru obtížné zkoumat něco, co neumíme přímo vidět, změřit a ohmatat.

0 0
možnosti

Luborka

18. 4. 2008 12:05
Aby byla hmota

je zapotřebí kromě prostoru také čas. Prostor sám tvoří nehmota. V podstatě je potíž v tom jak uchopit pojmy, které by dokázali vyjádřit co vnímáme. Pro mně je hmota jenom jiná konfigurace nehmoty, jsou konsistentní. V samé podstatě  energie.Možná je zajímavější otázka jak ta energie a nehmota a hmota vzniká. A pak, co s tím? Proč vlastně vzniká?Možná proto, abychom mohli mít radost z tak krásného dne jako vnímám dnes. No jo, ale co s tou radostí?;-)

0 0
možnosti

wildge

18. 4. 2008 12:20
Re: Aby byla hmota

Nema smysl uvazovat nad tim, co znamena slovo "hmota" (nebo dokonce "nehmota"). Kazdy si to muze nadefinovat po svem, pokud k tomu ma dobry duvod.

Mel bych poznamku k tomu prostoru a casu: Kupodivu se uz docela dost lidi zabyvalo myslenkou, jak by vypadaly vesmiry s ruznym poctem (velkych, rozvinutych) prostorovych a casovych dimenzi. A vychazi, ze pokud chceme netrivialni, i na malych skalach stabilni a kauzalni vesmir, tak mame k dispozici jen jednu moznost: 3 prostorove a 1 casovou dimenzi.

Jestli existuji i jine vesmiry, my muzeme byt jen v takovem, jako je ten nas.

0 0
možnosti

halohalo

17. 4. 2008 16:17
Hmota je zdrcnuté duchovno.

Když budeme hmotu dělit dál a dál dosáhneme stavu kdy se z hmoty bude jen vznášet duch nad vodami. Nedělejte z toho vědu. ;-D

0 0
možnosti

j@ck

17. 4. 2008 16:29
Re: Hmota je zdrcnuté duchovno.

To si taky myslím. Fyzikové jsou jako horelozci, kteří slézají nejvyšší vrcholky Himalájí, pomocí nesmírné námahy, cepínu a omrzlin se jen pomalu derou kupředu a až jednou vylezou na vrchol a objeví tu svou vysněnou jednotítí teorii všeho, tak objeví, že mystikové už na těch vrcholcích spokojeně sedí několik tisíciletí. :-)

0 0
možnosti

j@ck

17. 4. 2008 15:24
-

Je tu někdo, kdo mi dovede jednoduše vysvětlit, jak vznikají z absolutně nedeterministických kvantových událostí deterministické zákony makrosvěta?

BTW: Kdo by se chtěl něco víc dozvědět o temné hmotě, tak myslím že Petr Kulhánek je vynikající přednášející

http://www.avc-cvut.cz/avc.php?id=2979 R^

0 0
možnosti

Hail Eris

17. 4. 2008 15:28
Re: -

myslím že vysvětlit tohle není tak složité, prostě statistika

já jen doufám, že ty kvantové jevy jsou skutečně nedeterministické. ne každý s tím souhlasí a není to pěkná představa

0 0
možnosti

Paul Kreuz

17. 4. 2008 14:00
Zajímavá fyzika ...

Až lidstvo, v respektive jeho geniální mozky objeví a ve výkladu zakotví "Teorii všeho", ocitneme se na prahu opravdového poznávání vesmíru. Do té doby jsme odkázáni na mnohdy protichůdné teorie a výklady dílčího poznávání. Toto dílčí poznávání má samozřejmě velkou cenu, neboť nám umožňuje něco z fungování našeho světa chápat už teď, a jednak nás přibližuje k této "Teorii všeho".

Nejsem fyzik a proto nedokážu posoudit hodnotu a případnou "zmatečnost" (wildge) - tohoto článku, jsem však vděčen, že tu jsou články takovéto povahy a zaměření. Díky tedy autorovi a všem, kdo se snaží ...

Mezi neustále se vršícími nesmysly o Paroubkovi, Topolánkovi, ODS,ČSSD a politice obecně je osvěžující a zajímavé číst něco takového ...

0 0
možnosti

wildge

17. 4. 2008 14:25
Re: Zajímavá fyzika ...

"Mezi neustále se vršícími nesmysly o Paroubkovi, Topolánkovi, ODS,ČSSD

a politice obecně je osvěžující a zajímavé číst něco takového ..."

Tak to na svete chodi. Spousta lidi si mysli, ze kdyz se o necem nedoctou vedle zpravy o Paroubkovi, tak je neco spatne. Spousta lidi si mysli, ze kdyz si vedle zpravy o Topolankovi prectou neco jineho, tak na tom musi neco byt.

Koho zajima, jestli temito clanky bez skutecneho vhledu do problematiky autor jen nespamuje, aby propagoval sve knihy?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS