Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

daewoo

15. 9. 2010 21:34
2 otázky

Zeptám se:

1) Je, dle vás, vesmír perpetuum mobile?

2) Co si myslíte o kauzalitě v "čase nula"? Dle mého o její existenci nelze rozhodnout a z toho vyplývá i nerozhodná potřeba "první příčiny". Jinými slovy: uvažovat první příčinu (a tam si klidně dosaďte boha nebo zlatého býka) postrádá smysl.

0 0
možnosti

Streit

15. 9. 2010 23:30
Re: 2 otázky

ad 1) Jak se to vezme. Suma expanzní a gravitační energie je trvale vyrovnaná. Ale expanze je trvalým jevem, zajišťujícím existenci vesmíru. Takže temné energie stále přibývá. Proto vesmír nikdy nezahyne tepelnou smrtí.

ad 2) Já si především myslím, že žádný čas nula nebyl. Je jen horizont historické dohlednosti. Takže prvotní příčina nebyla žádná - je to jen antropická potřeba. Viz:

http://streit.blog.idnes.cz/c/38629/Dobrodruzstvi-Vsehomira-4-Osudova-expanze.html

http://streit.blog.idnes.cz/c/34731/Dobrodruzstvi-Vsehomira-3-Tajemny-cas.html

http://streit.blog.idnes.cz/c/154273/Nepredstavitelne-neni-nekonecno-ale-konecne-hranice-a-Buh.html

0 0
možnosti

Stoura

14. 4. 2009 18:48
neroste

Věta "v každém izolovaném systému roste entropie" je nepravdivá. Jakmile nějaký systém dosáhne maximální entropie, může díky fluktuacím jeho entropie klesat. Pokud se z této věty někde dál vychází jako z axiomu, jsou stejně nepravdivé i závěry takovýchto úvah.

Příklad: představme si izolovanou nádobu s 10 molekulami plynu, rozdělenou uprostřed přepážkou. Stav, kdy je molekul v obou polovinách nádoby stejně a mají stejnou sumu energií, má nejvyšší entropii. Přesto je nenulová pravděpodobnost, že se molekuly octnou v jedné polovině nádoby. Jinými slovy, i na základě běžné statistické fyziky lze pokles entropie zdůvodnit (a při vhodném uspořádání experimentu i naměřit)

0 0
možnosti

Streit

5. 5. 2009 10:06
Re: neroste

Kvantové fluktuace jsou pokádkou pro dospělé. Už jste někdy prošel zdí? Podle této reorie máte nenulovou pravděpodobnost. :-P

0 0
možnosti

dolch

4. 9. 2008 9:06
Neomezený vesmír

Vy tedy tvrdíte, na vzdory celému fyzikálnímu mainstreamu (budiž máte na to nárok), že vesmír a čas je nekonečný. Uznáváte ovšem, že i jako nekonečný v prostoru a čase, se chová jako uzavřený systém. Pak tedy souhlasíte s ním, že v něm vzrůstá entropie. Jak tedy vysvětlíte, že vesmír není ve stadiu studené smrti, když od jeho počátku již uplynula nekonečně dlouhá doba, a když entropie musí nutně uvést uzavřený systém do stavu maximální neuspořádanosti po konečně dlouhém čase. Nic takového v našem vesmíru nepozorujeme.

0 0
možnosti

Streit

10. 9. 2008 18:06
Re: Neomezený vesmír

Expanzní (repulzivní) energie brání tepelné smrti. Dnes se jí říká temná energie.

0 0
možnosti

jschneider

4. 9. 2008 8:42
Bifurkace

 K bifurkacím. Zejména bifurkace udržují integritu systému a až dojde k situaci, že je jeho integrita neudržitelná skokově změní systém v jiný, který se vyvine v stabilnějnější. Rozhodně se mění kvalita.

 V tom smyslu asi připomínáte konec dvacátého století. Je zajímavé, že tato samoregulační funkce platí stejně pro hmotu živou i neživou.

    Čili nejde o jevy latentní, ale dlouhodobě potlačované samoregulačními schopnostmi systému. 

0 0
možnosti

Luborka

9. 8. 2008 1:25
Co vlastně není?

."...Definujme si vesmír jako všechno, co existuje. Pak je to izolovaný systém, mimo nejž není nic....."Tomu říkám subjektivní pocit.( Já, já, já, jenom já, a jen to co znám;-)). Oceňuji Vaši snahu objasnit pojmy. Jenom možná toho "servírujete" příliž moc najednou, způsobuje to přesycení a těžké trávení. Co tak více a menších porcí?

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

7. 8. 2008 17:09
je to velice zůžený pohled

Lidé dokáží popsat pouze takové interakce, které mají vztah s minimálně dvěma parametry. Jestliže existují jednorozměrné závislosti (a lze zcela logicky předpokládat, že jich je více než těch vícerozměrových) můžeme jejich vliv mylně považovat za náhodný. Nemůžeme totiž žádným nezávislým způsobem ověřit příčiny. Jiný vztahový systém nemá s naším Vesmírem jiné interakce. Nemusíte hned horlit s nějakými bohy a stvořiteli, stačí připustit jiný systém než náš Vesmír a fakt, že prostředky našeho Vesmíru je tento systém nepoznatelný. Vesmír, který popisujete (a drtivá většina lidí) je pohým zlomkem mnohem rozsáhlejší množiny informací. Nám je dostupná pouze část projevující se ve vzájemných vztazích jako čas, prostor a v důsledku hmota.

0 0
možnosti

G_G

11. 8. 2008 10:57
Re: je to velice zůžený pohled

8-o hehe co nám tim cete rici p. Ivo

0 0
možnosti

j@ck

4. 8. 2008 23:06
-

Nenapadlo vas, ze cely ten vas zarputily boj proti determinismu by mohl mit take psychologicke a emocionalni priciny? Proste se vam determinismus nelibi a chcete si za kazdou cenu zachovat pocit svobodne vule. :-)

0 0
možnosti

Streit

5. 8. 2008 8:30
Re: -

Který argument se vám nezdá?

Opravdu si nemyslím, že naše polemika byla zakódována v počátečních parametrech vesmíru. ;-)

0 0
možnosti

Fonon

4. 8. 2008 16:37
V prostoru se nic nemůže šířit rychleji než světlo

tento předpoklad ovšem neplatí vždy, viz Čerenkovův jev.

0 0
možnosti

Seeker-M

4. 8. 2008 20:04
Re: V prostoru se nic nemůže šířit rychleji než světlo

Celé znění onoho fyzikálního zákona je, že informace se nemůže v prostoru šířit větší rychlostí než světlo ve vakuu.

0 0
možnosti

nyny.

4. 8. 2008 13:51
úžasné

musím se přiznat, že s vašimi ostatními články jsem se jakž takž popsaovala, ale tento už na mne byl a hlavně na mojí představivost příliš složitý a abstraktní, i tak jsem jej přečetla.Ráda vás čtu. karmaR^

0 0
možnosti

Streit

4. 8. 2008 21:20
Re: úžasné

Díky, někdy je důležitější ta cesta...

0 0
možnosti

redan1

4. 8. 2008 11:01
Konec světa

Stručné, logické jasné, není co dodat. Svět je popsán. Jdu si hodit mašli. ;-(

Ne, vážně fakt se mi to líbilo.R^

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS