Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

bomfunk

21. 2. 2011 12:24
co bylo předtim

tuhle otázku nikdo nezodpoví dokud bude existovat nějaký počátek a nějaký konec.. a to mě dovádí k otázce proč tomu tak je? možná pro to aby ta otázka byla věčná a tim pádem i život a veškerý pohyb

0 0
možnosti

daewoo

5. 12. 2010 18:32
Potřeba účelnosti je ryze náš problém

To, že je bezúčelné, aby vesmír znova a pořád opakoval svůj život s úplně identickým průběhem, nic nemění na tom, aby to tak skutečně bylo. Náš chtíč, aby všechno mělo svůj účel, se při aplikaci na vesmír stává bezvýznamným - vesmír "si s ním vytírá prdel". Svět není takový, jaký chceme, aby byl.

0 0
možnosti
BM

g0g075

22. 9. 2010 17:35
Casy se meni...

Zatimco pred ctyriceti lety vedci tvrdili, ze pred Velkym treskem nebylo nic (snad z obavy pred tim, ze by se nekdo zeptal: "A coze to bylo?"), dnes uz vime mnohem vic. Dnes uz se na teorii vzniku vesmiru nedivame jen z kosmologickeho a relativistickeho pohledu, ale rozvoj na poli kvantove teorie a matematiky nam umoznuje tuto teorii posuzovat z mnohem komplexnejsiho hlediska. Teorii o vzniku a podstate vesmiru uz vzniklo mnoho, ale narozdil od nich, teorie Velkeho tresku nejen ze prezila (zatim) vsechny utoky na svou podstatu, ale navic si utvrdila svoje postaveni. Naopak, myslenka vzniku neceho z niceho je zasadni pro kvantovou mechaniku a pro existenci "jsoucna" tak, jak ho vnimame my. Doporucuji autorovi, aby si prostudoval nejake aktualnejsi prace, kde by se dozvedel, ze mnohe konvergence, ktere strasily teoreticke fyziky, se uz podarilo vymitit diky pokrokum v matematice a teorii strun. Nekonecno se stava ohrozenym druhem.

0 0
možnosti
DS

Streit

23. 9. 2010 13:59
Re: Casy se meni...

Nepochopil jste mě vůbec. O strunových nebo superstrunových a M- teoriích jsem četl hodně. Nakolik na to moje znalosti matematiky stačí, nic proti nim, naopak. Ale já nestraším nekonečnem, ale konečnými hranicemi!

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

15. 9. 2010 16:17
je zajímavé

...že většina lidí by měla těžký problém s řešením i poměrně banální diferenciální rovnice.....ale mudrovat o vzniku vesmíru jim přijde v pořádku.

Souhlasím s autorem, že jsme na to prostě jako lidstvo příliš tupí, abychom podobné věci pochopili......:-)R^

0 0
možnosti
LM

Sebastian333

15. 9. 2010 15:39
slovy klasika

Carla Sagana - kdyby Bůh existoval, mohl klidně místo Měsíce, nechat obíhat kolem Země obrovský krucifix...a bylo by jasno a bez diskusí...;-D

0 0
možnosti
P

poznamka

10. 9. 2010 16:07
To snad ne?

Otázka "Kdo stvořil gravitaci" je snad scestná. Gravitace je jev, který je důsledkem něčeho a takto jsme jej pojmenovali.

Veškeré diskuse o Bohu jsou katolický žvásty. Celá tahle boží ideologie je přece vytvořená lidmi jako odraz naší velikosti a neznalosti a snahy něco pochopit. Nic víc. Jinak všichni ti co se křižují a prosí o smilování a podporu jdouce na fotbalové hřiště jednají v absolutním hříchu a Kristus s Bohem jistě jen lomí rukama.

0 0
možnosti
DS

Streit

10. 9. 2010 16:13
Re: To snad ne?

Gravitace jako důsledek (podle vás) nemůže suplovat stvořitele (ve smyslu mého článku), jak evokuje Hawking.

0 0
možnosti
VV

voloda44

8. 9. 2010 16:52
Lidé jsou sice zvyklí ...

že něco jako prostor a čas existuje :))) žel, je to jen zvyk. stejně jak to vše ostatní...

"Lidé jsou sice zvyklí na to, že všechno někde začíná a končí, a to jak v prostoru, tak v čase."

0 0
možnosti
DS

Streit

8. 9. 2010 17:23
Re: Lidé jsou sice zvyklí ...

Chápu, kam míříte, ale u času nesouhlasím.

Každá elementární amplituda času představuje minimální změnu, která může ve Vesmíru nastat. Pak prostor (potažmo hmota) je tvořen vibracemi času. Možná tomu někteří říkají struny.

0 0
možnosti
MZ

MZak

8. 9. 2010 13:49
Diky / karma

Dekuju za hezky clanek. Mel jsem trosku obavu, ze se zase jedna o vecmirne lidske vibrovani v jemnozrnem stylu, ale tohle je fakt super. Diky a davam karmu..

0 0
možnosti
DS

Streit

8. 9. 2010 13:53
Re: Diky / karma

R^

0 0
možnosti
IB

ilja blažek

7. 9. 2010 16:15
hezká fotka dušane

;-D

0 0
možnosti
DS

Streit

7. 9. 2010 17:38
Re: hezká fotka dušane

Já nejsem Bůh, nebo? :-P

0 0
možnosti
K

KK95

7. 9. 2010 15:38
Hawking

Myslím, že pan Streit Hawkingovi trochu křivdí. V knize "Stručná historie času" píše Hawking o tom, že pracuje na teorii, za kterou ho církev nepochválí. V té teorii právě nepočítá s žádným začátkem, jedná se o jakési kontinuum.;-)

http://karelkuzel.blog.idnes.cz

0 0
možnosti
DS

Streit

7. 9. 2010 15:51
Re: Hawking

Řeč je o nové knize, kterou jsem ještě na rozdíl od Stručné historie času nečetl. Já jsem se jen ohradil proti nahrazení Boha gravitací. To by bylo pěšky jak za vozem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...