Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Moc se toho nedělo", protože také Češi proti Němcům, na rozdíl od Poláků, Ukrajinců, Rusů, Bělorusů, Srbů...nebojovali. Češi se svěřili "do ochrany vůdce"...okupační režim v protektorátu byl nesrovnatelně mírnější než v Polsku za Hanse Franka. Nejvíce trpěli Židé, pak Romové...a pak také levicově smýšlející lidé (komunisté, sociální demokraté).

Ale už 3. republika byla fašistická, začaly sankce proti Židům a levice byla vyřazena z politického života.

Odsun byl v pořádku, ale měl proběhnout bez excesů a možná měl být zúžen na skutečné sympatizanty s nacisty (těch byla ale zřejmě mezi sudetskými Němci většina).

2 0
možnosti

Opravuji 2. republika.

0 0
možnosti
Foto

Myslím si, že je třeba uvědomit si to podstatné. Je sice pravdou, že jsme si neprošli tak velkým válečným peklem jako lidé v SSSR nebo v Polsku, ale proč? Protože nacisté nemohli vyhladit úplně všechny "méněcenné" a nemohli to dělat časově tak, jak postupně zabírali území. Měli ale dlouhodobý plán - většinu vyhubit, část poněmčit, část zotročit. Ti Slované, kteří měli zůstat na živu, neměli umět číst a psát, počítat měli umět jen do sta. Zrůdnost nacistických plánů nemohou umenšit žádné podnikové rekreace, žádné závodní stravování. Co se týče paní Válkové, ničemu se nedivím. Němci o válce a všech těch hrůzách nemluví, a když, tak jen o odsunu Němců po válce. Tady jeden od nás se oženil v padesátých letech s Němkou. Ta měla být odsunuta, už dokonce čekala v táboře, ale nakonec nebyla, protože Beneš odsun zastavil. Žili spolu asi pětatřicet let, ale nikdy prý spolu o válce nemluvili, ačkoliv obě rodiny jí byly poznamenány. Zajímavé.

0 0
možnosti

Těžko říci, co by Němci udělali s Čechy po vítězné válce. Na rozdíl od ostatních slovanských zemí jsme my, jako Slované, více promíšeni s Germány, všimněte si těch německých příjmení (i po odsunu Němců). Byl by to těžký úkol pro rasistické ideology vyseparovat skutečné čisté Slovany a ty vyvraždit nebo poslat aspoň za Ural.

0 0
možnosti

Ve srovnání se všemi ostatními evropskými národy si Češi žili za války velmi dobře. Na vojnu nemuseli, potravinové příděly měli vysoké, platy byly slušné, nikdo netrpěl hladem (na rozdíl od první světové války a dokonce i na rozdíl od První republiky), pro rodiny dělníků byla zavedena podniková rekreace, v podnicích bylo zavedeno závodní stravování, přečasy i noční práce se proplácely (poctivěji než dnes), děti byly posílány do letních táborů i na pravidelné zdravotní prohlídky, po bombardování byly ihned stavěny solidní dělnické ubytovny... prostě kdo se nestavěl na zadní, neměl se na válečnou dobu špatně.

Snad i proto zde bylo takové množství udavačů a udání, že gestapo tím bylo tak zahlceno, že české obyvatelstvo bylo protektorovou vyhláškou žádáno, aby ta udání gestapu lidé neposílali, neboť to pak pro samé prověřování malicherných udání nemůže řádně konat svou práci.

Heydrichovou správní reformou byla výrazně zkvalitněna veřejná správa a zrušeny nadbytečné úřady a do práce zbývajících se zavedl pořádek.

Problémem bylo zavření českých vysokých škol a nemožnost studovat na vysoké škole v mateřském jazyku (ovšem za Rakouska byla po dlouhou dobu čeština zakázána i na středních školách). Problémem také bylo nucené nasazení svobodné mládeže k práci v cizině (i když ne všichni si na to pak stěžovali a osobně jsem znal některé, kteří si to i pochvalovali, že byli za války v Německu a něco se tam i naučili). Problémem také bylo stanné právo a masivní represe za "heydrichiády". Problémem bylo také nebezpečí, že by nacionálně socialistické Německo tu válku vyhrálo - pak by bylo českému národu skutečně ouvej.

4 2
možnosti

P33a96v68e19l 88B37a61c16í37k

25. 3. 2014 13:38

Neříkejte jakto bylo nebo Vás zmlátěj!

0 0
možnosti

Tentokrát s Vámi určitě nesouhlasím, protože paní Válková má v tomhle pravdu.

0 0
možnosti

Já zase tentokrát nesouhlasím s Vámi. Co Lidice, Ležáky, Javoříčko ... Co ti popravení studenti v Praze, a nejenom studenti - Kobyliský hřbitov by mohl vyprávět ...:-/

3 1
možnosti

P25a14v59e98l 50B71a65c56í57k

25. 3. 2014 13:10

Je jedno co si myslí, je to trestní teoretička, ministerstvo řídit nezvládne, tak maximálně můře jet dál rovně.

0 0
možnosti

Ja bych rekl, ze se ta pani v tomto jen tak ukecla. Kde hodne ulitla je nadrazenost nemecke kultury. Kdyz vezmeme v uvahu, ze nejvetsi nemecti skladatele byli rakusani, Goethe a Shiler jsou zhruba na urovni Tolsteho a Puskina, takze nic co by cnelo nade vsim. Nemci jsou velmi dobri v precisnosti a to jak v dobrem - treba v rizeni firem, tak ve zlem - reseni zidovske otazky.

2 0
možnosti

Kdepak, neukecla. Ona je Gertrúda a abhajuje nacizmus.Rv

2 4
možnosti

Karma! Že by nový výklad historie?

Německá okupace,nějací ti umlácení a popravení odbojáři, nějaké ty vystřílené rodiny, nebo celé dědiny, nějací ti vyexpedovaní do koncentráků, to nic moc nebylo. To nejhorší prý byl odsun Němců do jejich milované říše.

Chudák nám to ministryně spravedlnosti nějak nechtěně obrátila naruby, nebo je to Schwarzenberg v sukních, či pouze sudeťácký pohled?

4 0
možnosti

Ona bude zřejmě mix toho, co jste napsal v poslední větě.

Myslím si, že by měla co nejdříve odstoupit! Otevřeně omlouvá nacizmus, bagatelizuje všechny padlé a popravené za druhé světové války.Rv

3 1
možnosti

A89d92a61m 65S13t12a33v85a

25. 3. 2014 12:37

A co na to naše mediální scéna? Ta s hlavou v písku, jako by se nechumelilo??? Ale pravda, jejich chlebodárce by si to s nimi vypořádal!!! kdyby se ozvali. A co ta naše Veřejná.... ? Ti tam zřejmě nevědí, která bije!  Vpravdě   veřejná....

1 1
možnosti

R^ Ta paní opravdu není oprávněně na místě v NAŠÍ vládě. To je Gertrúda jak poleno!

Za článek karma!

3 3
možnosti

Doufám, že někdy na zasedání vlády nezačne ječet:

"Das ganze tschechische Volk ist eine simulantenbande!".

1 2
možnosti

J79a78n 38H32a46n60á82k

25. 3. 2014 12:20

Vy musíte být fakt srandista.

Vy, který nejste schopen dodržovat pravidla obyčejné diskuze, odsuzujete nepodložený výrok "přes čáru". Vy, který se necháte v manipulovat do porušování pravidel, se vyhraňujete k někomu, kdo byl (možná) profesionálně zmanipulován.

Pane Streite, co kdyby nějaký novinář zveřejnil všechny Vaše výroky, i ty smazané? Třeba Vaší myšlenkovou kolaboraci k totalitnímu východnímu režimu. I nejméně zkušený novinář by nejen z toho udělal podobně šokující sdělení, za které byste si musel následně sám nafackovat.

No nic, ubohý výkřik bez jakékoliv sebereflexe, jako vždy.

12 5
možnosti

P66a65v61e37l 63K45u44l80a

25. 3. 2014 12:26

Po tomto včerejším článku :"Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?", začíná dnešní takto: "Tato předlistopadová členka KSČ...";-D

5 1
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...