Rychetský převzal ortel od říšského velvyslance

5. 10. 2009 9:05:59
Jsem zděšen a uražen, kam až může dojít diktát protagonistů EU vůči zatím ještě suverenní České republice. Nechápu, že to může neprobudit z fanatického zanícení byť ty největší euronadšence. Je neuráží, že Rychetský z nás udělal banánovou republiku?

Znevážení Ústavního soudu

Začalo to tím, že Rychetský si podání senátorů proti Lisabonské smlouvě osobně vyžádal, prý má na rozdíl od počítačem vylosovaného soudce Muchy zrovna čas. Prý se postupovalo rychlejším způsobem, než aby program vybral náhradníka. Rychetský pod zahraničním tlakem ihned přičinlivě slíbil, že věc bude projednána přednostně. Co chcete od socana, ti jsou zvyklí vrchnosti se nevzpěčovat.

Německý ústavní soud rozhodoval o „Lisabonu" dlouhé měsíce. Rychetský slibuje jakýsi krátký proces a hned se sám nominoval za hlavního arbitra. Představte si, že by se český velvyslanec v průběhu jednání spolkového ústavního soudu chtěl sejít s jeho předsedou a pobavit se o Lisabonské smlouvě. Absurdní, že? Český velvyslanec by dopadl jako náš občan René Franěk, který se jako český daňový poplatník chtěl objednat u Rychetského. Bez jakékoliv naděje.

Přesto německý velvyslanec měl v Brně dveře otevřené. Kdyby jen to. Mluvčí soudu Göttinger vyslepičil následující: „Kromě jiných bylo diskutováno i nejaktuálnější téma, kterým je přezkum Lisabonské smlouvy. Protože pan velvyslanec je právník, měl zprávy o tom, jak rozhodoval německý ústavní soud a zajímalo ho, jak vypadá přezkum Lisabonské smlouvy v České republice." Uff! To je tedy síla! Uvědomme si, že ústavní soudy ve všech demokraciích jsou tou nejintimnější vnitřní doménou, která si musí chránit, aby ani náznakem nemohla být spojena s narušením nezávislosti. A tu právě Rychetský zavraždil!

Zde musím připomenout slova soudkyně Elišky Wagnerové před minulým rozhodnutím ÚS o stížnosti prezidenta: „Posuzováním Lisabonské smlouvy, které na nás bylo přeneseno, můžeme teoreticky ovlivňovat celou evropskou politiku. To je jistě velmi těžký úkol a pod tou tíží ramena téměř klesají..." Zase ani slovo o odpovědnosti českým občanům za zachování státu. Podle toho předchozí rozhodnutí také dopadlo.

Přesto jí tehdy ani nenapadlo rezignovat. Ale Rychetský už to přehnal tak neskutečně, že by se měl pro podjatost nejen okamžitě vyloučit z této kauzy, on by měl abdikovat úplně! Nejlépe kdyby odjel na zdravotní dovolenou někde do Baden Baden. Podle neověřených informací z Ústavního soudu, které prý potvrdil právník navrhovatelů, se nebudou soudci rozsáhlým podáním vůbec zabývat, což by jim také trvalo dlouhé měsíce, a tak je odmítnou pro zmatečnost, což ani mluvčí soudu nevyloučil. Údajně to soudci slíbili právě německému velvyslanci.

Servilita domácích politiků

Nasvědčuje tomu i příslib premiéra Fischera, jenž vydal prohlášení, že věří, že ratifikační proces u nás bude ukončen do konce roku, aby Lisabonská smlouva mohla vstoupit v platnost ještě v roce 2009. Také už byl předvolán předsedajícím Švédskem do Brusele. Důvodem je Lisabonská smlouva, kterou Irové pod nátlakem napodruhé schválili.

Ihned poté Barroso předvolal do Brusele postupně Topolánka s Paroubkem, aby mu slíbili, co v žádném případě nespadá už do jejich kompetence - tedy ratifikaci mezinárodní - a to nikterak ledajaké - smlouvy. Ratifikuje, jak je notoricky známo, prezident republiky.

Přičinlivý byl také ministr pro EU Štefan Füle, který sdělil, že vláda dělá pro rychlé dokončení ratifikace v Česku, co může. Nyní pracuje na vyjádření ústavnímu soudu a zahraničním partnerům chce ukázat, že nemá založené ruce. Požádá je o prostor k dokončení procesu. No, měl by raději poníženě poprosit.

Jak je možné, že premiér, ministr a předsedové politických stran „svobodné" země (musel jsem dát kvůli konfidentům do uvozovek), tady dělají účet nejen bez hostinských (Ústavní soud), ale i bez vrchního (prezident Klaus)? On totiž vrcholí nátlak na veškeré české orgány ne nepodobný předmnichovské situaci. Nejhorší totiž je, když máte spojence v zádech a kolaboranty doma.

Dokument bezprecedentního nátlaku

Podívejme se na další fakta, kompilovaná pro dokreslení ze zdrojů serveru iDnes:

"Francie doufá, že země, které tak zatím neučinily, ratifikují proces co nejrychleji to bude možné tak, aby mohla Lisabonská smlouva vstoupit v platnost ještě před koncem roku," uvedl podle agentury Reuters Elysejský palác.

"Jestliže si Klaus bude hrát na to, že všechno bude blokovat, přijdou následky...Jediný muž nemůže bránit vůli 500 milionů Evropanů," varoval francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Pierre Lellouche.

"Nyní je čas dovést tento proces ke konci... Očekávám teď, že každý dostojí své odpovědnosti, takže Lisabonská smlouva bude moci vstoupit v platnost co nejdříve," prohlásil zase šéf liberálů v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt.

Francouzský provládní deník Le Figaro upozorňuje na fakt, že Cameron spoléhá na Klause. Jejich "destruktivní pakt" předpokládá, že Klaus s podpisem dokumentu opravdu počká do května nebo června příštího roku, aby měl Cameron čas uspořádat referendum v Británii, kde průzkumy veřejného mínění nenechávají nikoho na pochybách o tom, jak by hlasování dopadlo...Tento scénář není zdaleka tak ztřeštěný, jak vypadá. V Bruselu z něj polévá studený pot.

Přesvědčivé schválení Lisabonské smlouvy v irském referendu přinese v EU bezprecedentní tlak na českého prezidenta Václava Klause, míní ředitel londýnského Střediska pro evropskou reformu Hugo Brady. Podle něj český prezident nakonec "Lisabon" podepíše, protože prý další odpor nepřináší zemi, ani jemu politický zisk a myslí, že za nynějších okolností nebude s to tak dlouho čekat.

Předsedající EU Reinfeldt vysílá navíc do Prahy svou emisarku, ministryni pro evropské záležitosti Cecilii Malströmovou, aby „sondovala" situaci. Považuji to nejen za vměšování do vnitřních záležitostí, ale i za zpravodajskou činnost zralou na vyhoštění, pokud má za cíl ovlivňovat rozhodování v orgánech svrchonaného státu. Pokud mi někdo namítne, že už přece logicky svrchovaní nejsme, nechť to pošle jako další argument Ústavnímu soudu už nejen proti Lisabonské smlouvě, ale i proti EU.

Už se mi ani nechce zmiňovat komedii ohledně až groteskního vydírání trafikou českého eurokomisaře, o něhož máme později právě z titulu LS tak jako tak přijít.

Půjde Klaus ve stopách Husa, nebo Beneše či Dubčeka?

K osudům obou posledně jmenovaných mám porozumění, protože jejich přetěžká situace neměla dobré řešení. Pak však zbývá alternativa založená na osobní statečnosti a zásadovém jednání.

Vím z minulých reakcí, že existují i vlastizrádci, kteří zpochybňují i legitimitu vzniku Československa a potažmo i dnešní samostatnou existenci Česka. Mělo by to dodat prezidentu Klausovi sílu, aby v žádném případě nepodepsal. Nemůže přece patřit s nimi do stejného houfu.

„Keď ste si ma upiekli, tak si ma aj zjedzte," může říci člověk sám za sebe jako Jánošík. Za vlast musí říci „Neodvolám!" jako Mistr Jan Hus nebo „Nepodepíšu!" jako - doufám - Václav Klaus.

Autor: Dušan Streit | pondělí 5.10.2009 9:05 | karma článku: 38.59 | přečteno: 4720x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 5.92 | Přečteno: 79 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 298 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 639 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 1144 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3937
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie. Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní! Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...