Když se Fischer „vzmuží“, Paroubek slaví

11. 11. 2009 14:04:59
Fischer si nyní užívá syndrom Tošovského (mimochodem také bývalého komunisty a spolupracovníka StB). Zaprvé to svědčí o tom, že lidé jsou znechuceni z politiků a berou cokoliv, co nedráždí. Zadruhé se tak potvrzuje skryté posilování levice.

Premiér Fischer je pan Kompromis. V mém chápání to však není nic lichotivého. Většinou dělá větší ústupky levici. Když se „vzepřel" stranám, vždycky nakonec couvnul. Vezměme to od konce:

1) Před dvěmy dny noviny psaly: Fischer se vzepřel, má Tůmu jako svého kandidáta na eurokomisaře. Musel jsem se tomu usmívat pod vousy, věděl jsem, že mu dal polibek smrti. A ejhle, v Bruseli je komunista, Paroubkův muž.

2) Rozpočet na rok 2009 chtěl Fischer spojit s důvěrou vládě. Později řekl, že demisí se nevyhrožuje a místo toho se kasal, že změny v Janotově návrhu bude považovat za vyjádření nedůvěry. Nakonec tam Paroubek protlačil do Janotova balíčku svá změkčení a Fischer "státotvorně" zůstal. Stejně to dopadlo s rekonstrukcí vlády, kterou Fischer naznačoval a avízoval jako svou výhradní pravomoc. Nakonec tam zůstali všichni. Tedy nejen Paroubkův kůň Pecina, ale i Kovářová, kterou sám premiér kritizoval a další socan a zmatkář Kohout, jenž udělal ostudu s kanadskými vízy. ČSSD spolu se zelenými mají ve Fischerově vládě zjevnou převahu.

3) Obdobně trapné bylo, když Fischer před programovým prohlášením vlády prohlašoval, že s příkazy u něj politici neuspějí. Na druhý den mu Paroubek předal 27 úkolů a on nejenže jej neposlal někam za Prčice, ale ještě v televizi se starostlivým výrazem promlouval, kterak se vláda bude bod po bodu těmi požadavky zodpovědně zabývat.

4) Poprvé se u mě nastupující premiér kompromitoval, když se holedbal, že do vlády navrhne vlastní kandidáty. Ačkoliv po jmenování prezidentem měl silnou pozici, protože strany za něj neměly alternativu, tak své kandidáty veřejně znemožnil a podlehl nátlaku politických stran. Zvláště Pecina byl hned dvojí kapitulací - jednak ze strany Fischera a jednak ze strany Topolánka. Kocábovi za Zelené in memoriam už nerozumím vůbec.

Vzhledem k jeho kariérnímu členství v KSČ mě to nepřekvapilo. Není to člověk pevných zásad, čelných střetů a odvahy prosazovat své v nepříznivé nebo nejisté situaci. Zároveň je to pro některé čtenáře výpověď o tom, co za korouhvičky vstupovaly v 90. letech do KSČ. A s tím Fülem to už je opravdu fraška. Prostě vrána k vráně sedá a karierní komunista ke kariernímu komunistovi. Ostatně se to hodí i k politice Evropské unie.

Ale levicovou politiku bychom si tady 20 let po sametové revoluci měli tahat co nejméně. A za přihlížení Topolánka nám ji tady v přímém přenosu tiše a ke spokojenosti zblblých mas uskutečňuje tichá voda Fischer.

Premiér se prý na tiskové konferenci k návrhu Füleho rozčilil. "V prvé řadě, Fischera nikdo neškolí. Fischer už je dost vzdělanej na starý kolena v šedesáti letech a nemá zapotřebí, aby ho někdo školil," odpověděl s tím, že tyto termíny nemá rád a že si je vyprošuje (zdroj iDnes).

Ano, do jeho 40 let jej proškolila KSČ a Paroubek z toho dodnes těží.

Ceterum autem censeo, Unionem Europaeam esse delendam!

Autor: Dušan Streit | středa 11.11.2009 14:04 | karma článku: 34.88 | přečteno: 2842x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 135 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.49 | Přečteno: 549 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 521 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 1144 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3937
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie. Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní! Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...