Pěkně pořadě. Nechceme Paroubka premiérem.

16. 03. 2010 16:18:59
Snad to ODS nevzdala. Nejsem jejím voličem, ale vyklízet Paroubkovi pole by také nemusela. A vypadá to, že je Topolánek zcela paralyzoval. Navíc to, že iniciativu proti Paroubkovi představuje šíbr Šnajdr, je nejen příznačné, ale navýsost hloupé.

Zatímco Paroubek, před pár měsíci pomalu odepisovaný i vlastními straníky, se za zpěvu normalizačních písní chystá zavést pořádek dle Peciny, stabilitu dle Fica a klid na práci dle Jakeše, vynoří se Topolánek iracionálně jen tehdy, když chce pravici připravit o další voliče.

Onehdy jsem si mohl hlavu ukroutit. Paroubek se chopil dalšího velkého populistického tématu, a to poplatků zdražujících energie a telekomunikační služby. Je to chytrý tah, protože snížení cen by přivítali všichni. Pak se na obrazovce mihnul Topolánek s nerudným výrazem a místo aby kontroval tím, že tyto poplatky rostly už za vlád sociální demokracie bez jejich povšimnutí, začal blábolit jakési pravicové fráze o totalitních manýrech.

Voliči si museli říci, že ten člověk preferuje monopoly před občany. Ačkoliv už toho furianta nemohu vystát, nemám z tohoto hloupého počínání radost. Od doby, co tomuto člověku vzali vysněnou evropskou hračku, tak podělal, co se podělat dalo. A nebojím se ho označit za hlavní důvod předpokládaného vítězství socanů, na něž se tak Paroubek třese. Mnoho voličů hodí hlas Paroubkovi, aby potrestali Topolánka. Ale měli by si uvědomit, že nejvíce potrestají sebe, protože žádné sliby Paroubek ani dodržet nikdy nezamýšlel (viz předčasné volby, Janotův balíček, Pecinova kandidatura z nestranické vlády, podraz na Zubovou).

Paroubka bude muset potrestat jeho pýcha, která předchází pád. Naparuje se jak krocan, nechal si vybělit bradavici, načernit vlas, vyretušovat fotografie, navléci hokejový dres s oranžovou šálou a cítí se jak Berlusconi s čerstvou kšticí a předplacenou milenkou. Nebo jako Mussolini?

My bychom si ale měli uvědomit, že než Berlusconi takto zblbnul, dokázal vydělat peníze podnikáním. To Paroubek jen politikou. A pokud se dostal na dostřel veřejným penězům, byly z toho vždy jen škody. Od restaurací a jídelen, přes Magistrát hlavního města Prahy až po vládu. Ne nadarmo je považován za největšího ekonoma-šprýmaře se specializací na devizové operace.

Že by mohl tento člověk řídit zemi právě v době krize? Opravdu by si to příznivci ČSSD mohli přát? Jaký by asi byl sociální stát, který by byl zatížen všemi Paroubkovými sliby, které se navzájem vylučují, a „odborníky“ typu Škromacha, Sobotky, Urbana a Zaorálka? Někteří už svou kvalifikaci vyplývající ze stranické knížky prokázali v praxi, jako třeba Kohout při trapasu v souvislosti s kanadskými vízy. Jiní jako Pecina zase ani příliš neskrývají, že pro kariéru udělají cokoliv.

Vracím se znovu k Paroubkovi, protože tento pán by měl být prohlédnut minimálně psychologem. Copak je lidské o sobě v nejateističtější zemi tvrdit, že cítí pověření od Nejvyšší bytosti? Je normální se odvolávat na Marťany, když sám někdy působí jako mimozemšťan z planety, kde létají pečení holubi přímo do pusy a kde se za hostiny neplatí? Není až chorobné hovořit o své straně jako o nejzářivější hvězdě? To všechno s dikcí, jako by Miroslav Štěpán neblahé paměti hovořil přes firemní amplióny v předrevoluční ČKD.

Nesmíme zapomenout ani na to, že v normální zemi by politika odrovnalo, kdyby se na křtu jeho knihy postříleli dva jeho kamarádi. Ostatně odrovnat ho měl už ten růžovoučký svetýrek marně skrývající bachor, knihu a možná i čepec.Takovou urážku vkusu by měl každý volič brát vážně, protože to kteroukoliv osobnost a chlapa zvláště musí zcela diskvalifikovat. Tohleto by ani Škromach se sebou neudělal.

Vylučuji, že by se tento normalizační kádr mohl stát prezidentem. A to dokonce ani tehdy, kdyby před tím varovali Topolánek s manželkou a Šnajdrem, což mu přidává body. To by Nejvyšší bytost České republice neudělala. Tři roky je dost dlouhá doba k tomu, aby se situace zvrátila.

Víte, co je nejhorší? Že nejbezpečnější cestou k vyloučení Paroubka ze hry o prezidentský stolec by bylo, kdyby se předtím stal premiérem. Myslím si totiž, že v této tragické konstelaci, která by následovala, by Mezinárodní měnový fond s jeho kandidaturou tvrdě nesouhlasil. A důchodci by proklínali vzpomínku na „třináctý důchod“.

Autor: Dušan Streit | úterý 16.3.2010 16:18 | karma článku: 41.58 | přečteno: 4705x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 618 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 1144 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3937
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie. Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní! Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...