Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nečasův „úlet“ správným směrem. Konečně! Asi však nedoletí...

Jenže: Kdo to kdy viděl, aby ministr veřejně plísnil premiéra?! Nebylo to poprvé. Takže mám obavu, že i po úvodní pochvale nám zůstává souzen Tvarohový Péťa a oči pro pláč.

 

Nečas v na zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně řekl (zdroj lidovky.cz):

 

... Musíme také ale, dámy a pánové, zabránit některým módním politickým projevům, které objektivně řečeno mají dopad do našeho exportu.

Já bych si tady dovolil zmínit dvě. Umělé a falešné adorování takových záležitostí, jako je ruská skupina Pussy Riot. Něco, co je vrcholem nevkusu, v žádném případě to není něco, co symbolizuje svobodu a demokracii, přesto se část politiků nechá unést touto módní vlnou, povzbuzovanou především novináři a má to potom praktický dopad v konkrétních exportních teritoriích.

Řekl bych i druhý konkrétné případ a to je moderní politická móda dalajlámismu, to znamená vzývání dalajlámy. To v žádném případě není úvaha o tom, že máme vyměnit naší proexportní politiku za politiku podpory lidských práv. Podpora lidských práv nadále musí zůstat klíčovou komponentou naší zahraniční politiky.

Ale není žádný důvod podívat se tváří v tvář skutečnosti, která je - a sice opět -, že vzývání tohoto politického směru není podporou svobody a demokracie, při všech jaksi sympatiích ke kulturní autonomii Tibeťanů, ale je to vzývání režimu vlády, který by pravděpodobně neměl demokratický charakter, který by měl polofeudální teokratický charakter se silnými autoritativními prvky.

A pokud se naprosto nevhodně toto podporuje, tak samozřejmě může být potom teoreticky zpochybněna česká politika, která razí politiku jedné Číny - a tu my razíme.

A jsem přesvědčen, že těmito umělými problémy si nemáme házet klacky pod nohy, protože je to mimo jiné i ve prospěch naší ekonomiky. Ale není to žádný kšeft, žádný deal, na základě kterých obětujeme svou politiku podpory lidských práv, protože v těchto případech o žádná lidská práva nejde, jde pouze o módní teorie, na které nemáme hloupě naskakovat...

 

Schwarzemerg ihned v Lidových novinách premiéra vyplísnil:

 

Tohle už je na mě moc. Po takovém úletu mám obavy z dalšího osudy vlády,“ tvrdí ministr zahraničí.

Je to úlet. Ale hrozivý! Pokud má vláda pokračovat v takovém stylu, mám z jejího dalšího vývoje a osudu velké obavy.

Protože ten projev mezi řádky říká, že třeba v případě exportu jde o to, hodit v případech velkých mocností otázku lidských práv přes palubu. Všude to bude interpretováno jednoznačně: že se nechceme dotýkati velkých a bohatých států.

Jsem z toho zděšený. Vždyť v otázce Tibetu se tam přebírá čínská propaganda, jako kdyby šlo o to, nastavit stav z před x let. O to ale vůbec nejde. Toto vyjádření je poklona před režimem. A já stále doufám, že žádný český ministr zahraničí nikdy neskloní hlavu před velmocemi, pokud půjde o lidská práva. Proti diktátorům se musí postupovat stejně, ať jsou jakkoli velcí.

 

Ponechme stranou, že Schwarzenberg vědomě Nečasova slova překroutil. Je to v krátké době podruhé, co premiéra kritizoval (nedávno na poradě diplomatů). To, co se podařilo zosnovat Západu v nevelkém Srbsku, z něhož bylo za pomoci zločinů Schwarzenbergova chráněnce Thaçiho a zahraniční intervence ukradeno Kosovo, to se nemůže podařit v Číně. Náš ministr zahraničí by měl vzít na vědomí, že si nikdo nemůže dovolit zpochybňovat územní celistvost jedné z nejmocnějších zemí světa. Tady nejde o lidská práva, ale o respektování politiky jedné Číny. Když si odmyslíme Havlovy postmoderní a duchařské úlety s dalajlámou, tak není možné se takto vměšovat do vnitřních věcí supervelmoci.

 

Není to rezignace na nezávislou zásadovou politiku, naopak. Neměli bychom za zády USA, které se k Číně chová – jakožto ke svému „hlavnímu akcionáři“ – s respektem, poštěkávat jako mopslík, jenž nedosáhne ničeho jiného, než odplaty, zejména hospodářské. Myslím, že kdyby to vůbec Číně stálo zato, že by našla spoustu argumentů k porušování lidských práv v České republice. Měli bychom si zamést před vlastním prahem.

 

Totéž platí o Rusku. Ani Německo s Francií nechodí do zbytečné konfrontace. Vědí, že musí tohoto velkého evropského (i asijského) hráče respektovat. Nemusíme schvalovat vše, co Rusko představuje. Rusové nám svůj model nevnucují. Ale je urážlivé, u vědomí nepochybné autority, jakou Putin v Rusku má, když odmítáme vzít na vědomí, že Rusové Putina chtějí, ať si o jejich volbách myslíme cokoliv. A nezaznamenal jsem, že by Putin nebo jeho administrativa kritizovala, že na rozdíl od nich máme vládu, kterou nikdo nechce.

 

Tato havlovská arogantní politika, kterou teď k naší škodě aplikuje Schwarzenberg, nám už způsobila spoustu zbytečných škod. Opuštěné trhy za nás převzaly západní firmy bez ideologických předsudků. Jako bychom si neuvědomovali, jaký – nejen - surovinový význam pro nás Rusko má. Vzpomeňme na Topolánka, který také rád na Putina poštěkával. A když ten nechal zastavit kvůli kšeftům Tymošenkové kohoutky, nevěděl - v pozici formálního šéfa EU – jak se Vladimiru Vladimiroviči vlichotit.

 

A Pussy Riot? Těm nestoudnicím snad nemůže fandit žádný slušný, natož konzervativně založený člověk, i když s výší trestu nemusíme souhlasit. Schwarzenberg tím na sebe proradil, že je mu dobrá každá hůl, když s ní chce senilně mávat směrem k Rusku.

 

Jenže on není nějaký potrhlý důchodce, kompenzující si všechny křivdy světa (a Drábkův přízrak). On je ministr zahraničí! A zároveň však je - po smrti Havla - největším škůdcem polistopadovéo vývoje. Škody, které Schwarzenberg napáchal, nejen na exportu, se už ani nedají vylíčit.

 

Mám však obavu, že Suchý Hadr Nečas jej k pořádku přivést nedokáže.

 

Autor: Dušan Streit | úterý 11.9.2012 14:17 | karma článku: 36,97 | přečteno: 2759x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5379x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,49 | Přečteno: 4002x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...