Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jistoty trpaslíků

Chtěl jsem najít obrázek, který by vyjadřoval postavení našeho státu k velmocem. Nepodařilo se: toho obra by bylo třeba řádově zvětšit, aby vystihoval realitu. Z toho rezultuje, že smlouva malého státu s velkým je vždy pouze o tom, aby malý věděl, co musí dodržovat, zatímco velký své závazky uzná jen do té doby, než by se mu zdály málo výhodné. Jedinou jistotu, kterou si malý je schopen smluvně opravdu zajistit, je, že musí poslouchat, jinak se velký nebude cítit vázán ničím, natož nějakým kusem papíru. Nic na tom nemění, že než to vybalí natvrdo, chvíli se předvádějí rituální právní tanečky. Když to zkrátím, absolutně jisté je, že veký a mocný stát jakoukoliv smlouvu se státem malým dříve nebo později poruší, pokud ji tedy nebude v drobnostech, jež by malému nikdy neprošly, porušovat kontinuálně od samého začátku.

 

Bezpečnost od paktu po zradu

 

Proto mi jsou k smíchu velkohubá prohlášení, že máme zajištěnu bezpečnost, jako nikdy v minulosti. Já se naopak domnívám, že od Bílé hory nebyla nikdy naše státnost v takovém ohrožení, jako je nyní. Rozpadem Československa začal v té době nepředvídaný proces eroze základů naší státnosti. Když jsme vstupovali do Evropské unie, byli jsme lákáni na volný pohyb kapitálu, zboží a pracovních sil. Dodnes se tyto ambice nenaplnily, naopak, velcí selektivně uznávají, co jim vyhovuje. Vzpomeňme, kterak Německo a Francie trvale beztrestně porušovalo fiskální pravidla nastavená Paktem stability, původně navrženém právě Němci. Malí členové za taková porušení dostávají tvrdé sankce. Kdo by si byl pomyslel, že strkáme hlavu do chomoutu federalismu, místo abychom užívali těch nenaplněných svobod.

Začíná se ukazovat, že po sjednocení Německa byla cílem jeho zahraniční politiky restaurace evropského pořádku před rokem 1918. Od počátku usilovali o rozbití Jugoslávie, jejíž základy státnosti po první světové válce byly analogické těm našim. Uznáním Kosova de facto i de iure se začínají tyto snahy dovršovat. Srbi nyní prožívají analogii Mnichova, byly porušeny něco víc než smlouvy - totiž rezoluce OSN, a přesto jim žádný velký stát nepřispěchal na pomoc.

Jak je to se smlouvami s velkými partnery, jsme se mohli sami přesvědčit v roce 1938 v průběhu výše zmíněné mnichovské zrady. Tehdy také Francie a Velká Británie porušily smlouvy. No a dalo se čekat něco jiného? Kdepak. Tak končí všechny smlouvy, které pro velké státy přestanou být výhodné. Kdo si myslí, že se v tomto historie mění, je naivní.

 

Sféry vlivu

Doslova mě vytočil Havlův servilní blábol o našem závazku vděčnosti USA, kerý bychom měli splatit radarem. Jak bych se vrátil do dob socialismu, když jsem stejná moudra slyšel pronášet tehdejší představitele o naší vděčnosti Sovětskému Svazu za osvobození. Přitom zde byl opravdu reálný podklad. Ale myslí si kdokoliv, že tehdejší spojenci umírali za naši svobodu? Chyba lávky. Byla válka a museli umírat za své národní zájmy.

A k té vděčnosti Američanům: Vždyť nás na Jaltě nechal Západ stejně jako Východní Německo spadnout do sovětské sféry vlivu. Nějaká pozdější epizoda v roce 1948 s Gottwaldem neměla na budoucí vývoj žádný vliv, protože bylo rozhodnuto dávno předem. Jen se nevědělo, jak, kdy a kým ke zvratu dojde, ale byl nevyhnutelný. A kde byli Američané v roce 1968, když nás okupovala Varšavská smlouva? Za železnou oponou!

Velký si prostě za malého pálit prsty nikdy nebude. Jednoduše si velcí hráči za zády těch malých vždy rozdělí sféry vlivu. Když se nedohodnou, nebo si někdo začne myslet, že je silnější, jsou války. Svět byl proto přes padesát let relativně bezpečný, že existovala nyní narušená parita sil. A oslabení jednoho soupeře vždy vede k ambicím protihráčů toho využít a zvrátit historii do podoby, kdy pro ně bylo rozdělení vlivu příznivější. Dobré jsou k tomu i historické reminiscence, nostalgie, historické záminky a pocity starých křivd.

Za pravdu mi dají ti, kdož pozorně sledovali vývoj kolem amerického radaru na našem území. Relevantní vyjednávání dávno probíhá jen mezi USA a Ruskem, a to zcela bez naší přítomnosti. Dokonce se bez nás jednalo o tom, jak a kým bude zabezpečena kontrola provozu. O radaru bylo rozhodnuto v okamžiku, kdy se Bush dohodl s Putinem, že Rusko vymění radar za to, že Ukrajina a Gruzie nebudou přizvány do NATO. Samozřejmě, že USA pak naoko přistoupení bývalých sovětských republik podporovaly.

Vysoká cena „bezpečí" při jednostranné orientaci

České „vyjednávání" o radaru se zúžilo na to, jak přijmout americké podmínky, aby to nevypadalo blbě. Údajně bude americké vojáky na našem území zavazovat naše právo. Je to směšné. Na papíře může být cokoliv, avšak svoje vojáky si USA budou hájit před cizí jurisdikcí, i kdyby je měli eskortovat silou. Vzpomeňme na tragédii lanovky u italského Cavalese z roku 1998. Stíhačka z nedaleké US základny podletěla visutou lanovku, což často prováděli vojáci pro zábavu a v rozporu s italskými předpisy, a kormidlem protnula tažné lano, takže kabinka s cestujícími spadla asi ze stometrové výšky, což zaplatilo životem 20 turistů. Italové usilovali o to, aby piloti byli souzeni v Itálii. Přestože se angažoval i Berlusconi osobně, piloti byli souzeni v USA a osvobozeni. Dovedete si představit, jak budou američtí vojáci vydáváni našim soudům? Povídali, že mu hráli.

S velkým je to vždy obdobné, i když se nejedná vždy o vojenskou moc. Přijali jsme v rámci EU tzv. evropský zatykač, jenž nás zavazuje vydávat i české občany do států unie, pokud tam jsou podezřelí z trestných činů. Náš stát to servilně plní. Člověk by čekal reciprocitu. Ale máte rozum? Že by nám Němci vydali svého občana? O tom by rozhodoval německý soud a negativní výsledek je nepochybný. Přece by Němce nevydali kamsi na Východ. Dokonce německý soud nevydal ani českého občana Roztočila, který nebyl jen podezřelým, nýbrž i pravomocně odsouzeným.

Dalším příkladem jsou české dluhy, které nadělal majitel cestovní kanceláře Fischer tím, že uléval peníze prostřednictvím leasingové firmy, již spoluvlastní, do Německa. Když skončil v Česku v konkurzu, stačilo mu dát sám na sebe konkurz i v Německu. A ejhle, německý konkurz má podle evropského práva přednost, což české soudy potvrdily. Za letadla, v konkurzu zablokovaná, teď hrozí, že budeme do Německa platit náhradu škody. Naproti tomu je rozsudek soudu z jiného státu unie přímo vykonatelný v ČR. A zkuste recipročně poslat exekutora do Německa nebo třeba do Španělska na základě rozhodnutí českého soudu. Budete pro srandu králíkům.

Multilateralita zajištění

Nejsme tedy vůbec v bezpečí, a to ani v době míru. Na nás klidně stačí mezinárodní arbitráže a evropské soudy. Bál se stejných následků Putin, když vyvlastnil zahraniční akcie Jukosu? Ani náhodou. Mezinárodní právo je tady pro slabé, aby „dobrovolně" plnili to, co silné plnit ani nenapadne. Jak tomu může malý stát čelit? Nesmí se paktovat jednostranně s jedním hegemonem. A to nejen proto, že dnešní hegemon zítřejším hegemonem vůbec být nemusí. Je třeba diverzifikovat i riziko zrady. Poštěkávání Topolánka za zády Bushe na Putina a celé Rusko je tedy nejen ostudné a hloupé, ale i kontraproduktivní.

Nejefektivnější je, udělat z Česka křižovatku zájmů těch velkých. Typově Švýcarsko je relativně v bezpečí, nejen pro svou neutralitu, ale především proto, že tam všichni mají své peníze. Měli bychom se snažit, aby investice a společné projekty u nás měly nejen USA a státy EU, ale i Rusko a Čína. Aby si na nás nikdo nedovolil, protože by ohrožoval zájmy zbytku světa i své vlastní. Na naivitu, přátelství mezi národy a spojenectví s mocnými zapomeňme.

Autor: Dušan Streit | pondělí 7.4.2008 9:17 | karma článku: 21,77 | přečteno: 1661x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5379x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,49 | Přečteno: 4002x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Když to říká Thaçi... tak Krym opravdu není žádné Kosovo

Naše masmédia už musí být se svou propagandou opravdu v koncích, když vzala zavděk i hlasem takové „autority“, jakou je zločinec, který stojí za vraždami na národnostním i mocenském principu, za obchodováním s lidskými orgány i drogami.

21.3.2014 v 11:21 | Karma: 42,02 | Přečteno: 2913x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Leo Wolfe, dopustil jste se svinstva

Moje názory vedou mé odpůrce k pomluvám, ale i k zákeřnému špehování. Pan Wolf, jestli to není jen krycí jméno nějakého skety, však překročil míru slušnosti.

20.3.2014 v 15:28 | Karma: 13,31 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Velké Německo a „užiteční idioti“

Můj dědeček, ačkoliv měl už dle jména německé předky, mi od mládí kladl na srdce, jak je pro mír v Evropě nezbytné rozdělení Německa. Nakonec po dvou světových válkách nebylo divu.

20.3.2014 v 12:02 | Karma: 41,77 | Přečteno: 3211x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Mezinárodní sankce jsou tou nejlevicovější regulací, Kalousku

Kdopak nám to nejhysteričtěji piští na medvěda kvůli referendu? Jedna stará zámecká krysa, co dála před referendem přednost bombám i mafii obchodující s lidskými orgány a drogami. A jedna myš, vyhnaná ze sila, u níž nevím, zda má zrovna abstinenční syndrom, delirium tremens nebo už alkoholovou demenci.

19.3.2014 v 14:32 | Karma: 41,60 | Přečteno: 2790x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Vzpamatujte se! Putin nepustí Čtvrtou říši k ruským hranicím

Gorbačov za Nobelovu cenu za mír vlastně rozbil Sovětský svaz. Jelcin pak de facto propil i Společenství nezávislých států. Oba se ovšem dopustili ještě horších historických chyb.

18.3.2014 v 11:39 | Karma: 43,24 | Přečteno: 4604x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Myši, které řvou... po bolševicku

Titulkem parafrázuji starší britský film. Vždycky, když za nějakou hřmotnou iniciativou vidím militantní aktivisty Kocába, Bursíka, Štětinu nebo Dobrovského, je to pro mě neklamnou známkou, že jde o pěkné svinstvo.

15.3.2014 v 18:11 | Karma: 42,74 | Přečteno: 3492x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Pravdoláska, uzurpace pojmů, uchvácení Evropy, znásilnění svobod

Začal s tím Havel a jeho ctitelé, když si přisvojili, zprznili a zprofanovali slova „pravda“ a „láska“ orwellovským způsobem. V tomto newspeaku je „pravdoláska“ výsměchem původním pojmům.

13.3.2014 v 12:12 | Karma: 41,19 | Přečteno: 3830x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Eurorealista – odpornější tvář eurohujera

Jeden bloger, když jsem ho označil za stoupence EU, mi napsal: „Nejsem zastánce EU, nýbrž eurorealista, což mi na rozdíl od vás, radikálních eurospektiků, dává možnost posuzovat situaci méně zaujatě.“

11.3.2014 v 13:53 | Karma: 37,53 | Přečteno: 2323x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Nejzavilejší a nejzákeřnější jsou neúspěšní blogeři

Každému přeji svobodu a právo psát, jak uzná za vhodné. Nemám s žádnými blogy problém. Když mě článek nebo autor nezajímá, jednoduše ho nečtu. Prostě čtu máloco. A málokdy jsem diskutoval pod cizími blogy.

10.3.2014 v 15:22 | Karma: 8,94 | Přečteno: 855x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Propaganda jako za komunistů. Místo zpráv komentáře

Ukrajina tento fakt obnažuje nejlépe. Po Listopadu se novináři zaklínali, jak je třeba striktně oddělovat zprávy a případné komentáře. Faktem bylo, že komunisté to záměrně nerozlišovali. Vždy se jedná o neúctu ke čtenáři, k němuž se přistupuje tak, že je mu třeba každou informaci předžvýkat.

10.3.2014 v 11:06 | Karma: 41,90 | Přečteno: 3701x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Děkuji svým čtenářům

Už několik let sice bývám ve finále ankety o Blogera roku, tentokrát jsem to ale opravdu nečekal (a nemyslím to jako Karel Gott).

7.3.2014 v 15:28 | Karma: 7,37 | Přečteno: 773x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Schwarzenberg má štěstí, o jeho tělní orgány rvačka nebude

Vždy, když mě začne Miloš Zeman jako prezident republiky iritovat (a dělá to často, naposled zde), předvede jeho protikandidát Schwarzenberg, oč strašnější by bylo, kdyby se stal hlavou státu on.

7.3.2014 v 11:39 | Karma: 41,32 | Přečteno: 3336x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Měl jsem pravdu. Potvrdilo se diletantství i licoměrnost EU na Ukr.

Také se potvrdila zaujatost mainstreamových médií, bohužel vč. iDnes, které zamlčely informaci potvrzující, že „panuje stále silnější a silnější přesvědčení, že za snipery nebyl Janukovič, ale někdo z nové koalice“, jak řekl estonský ministr zahraničí Paet.

6.3.2014 v 11:05 | Karma: 40,19 | Přečteno: 2857x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Mí milí trollové beze mě nemohou žít :-)

Nedávno si můj „obdivovatel“ Pavel Machaček s jiným trollem přizvukoval, jak ten Streit upadnul, a proto že ho už nečtou. Příznačné je, že hned pod mým dalším článkem byla v diskusi „nasáčkována“, a to v prvních 8 minutách, celá ta suita provokatérů, co mě sice údajně nečtou, ale to jim nebrání v dehonestačních kydech.

5.3.2014 v 14:02 | Karma: 7,38 | Přečteno: 790x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Tajné heslo EU: Čím hůře pro lidi, tím lépe pro integraci

Psal jsem o tom už několikrát, naposled v článku „Výsev patogenů jako nástroj integrace“. Ukrajina tuto cynickou praxi opět potvrdila. Po každé krizi jsou nám totiž ordinovány větší dávky toho, co ji vyvolalo.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 40,86 | Přečteno: 3115x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...