Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poučení: Velké strany nasály největší lumpy

Nikdy jsme neměli vládu, jakou si zasloužíme, protože nám byla vždy předkládána alternativa postavit se do louže, nebo pod okap. Bariéru proti vykročení z toho zmaru tvoří pětiprocentní blokační klausule pro vstup do Sněmovny. Fixováno to bylo obehranou písničkou, že potřebujeme silnou vládu, což vyhovuje jak levici, tak údajné pravici (autentická pravice v parlamentu není).

 

Jenže demokracie tohoto typu se už zprofanovala natolik, že ohrožuje samotné udržení demokracie jako takové. Voliči oprávněně ztratili víru, že mohou ve volbách něco zásadnějšího změnit. Vybírat mezi čertem a ďáblem nic neřeší. Když teď potrestají ODS tím, že budou volit levici, nepolepší si (TOP 09 považuji za zvlášť zákeřnou levici).

Jediným řešením je zcela ignorovat všechny parlamentní strany, zejména ty velké, které stávající situaci navodily. V tomto systému jsme neměli nikdy vládu, jakou bychom si zasloužili. Ti, co nám vládli a zavalovali nás stále horšími zákony, nikdy nereflektovali stav společnosti.

Lidé nejsou andělé, ve společnosti se vyskytují jak ti poctiví, tak ti nepoctiví a totéž platí i pro jiné charakteristiky (chytří/hloupí, podnikaví/flegmatičtí, pracovití/líní, profesionálové/diletanti, prospěcháři/altruisté, individualisté/kolektivisté, zásadoví/nespolehliví, zodpovědní/lehkomyslní, svobodomyslní/submisivní, konzervativní/postmoderní, racionální/spirituální atd.). Jenže parlamemtní politické strany toto spektrum neodrážejí, protože přitahují většinou vychytralé, líné, egoistické, nezodpovědné a bezzásadové diletanty. A velké strany nasávají lumpy největší (a je jedno, jestli se jmenují Šnajdr nebo Hrdlička, či Gross nebo Rath). Láká je snadný a lukrativní život stranického šíbra. Veřejné blaho je jim k smíchu.

Východiskem je posunout do Sněmovny malé strany, zejména ty, které se ještě nezdiskreditovaly a do Senátu volit skutečné osobnosti bez ohledu na stranickou podporu. Můžete mi namítnout, že i tak by se tam nacpala spousta lidí, kteří mohou mít pochybnou morálku i kvalitu. To je pravda, ale věrněji by reflektovali kvalitu a rozvrstvení společnosti. Pak bychom si v tomto spektru mohli říci, že máme vládu, jakou si zasloužíme, ne tu prefabrikovanou stranickými sekretariáty.

Já osobně budu asi volit Stranu svobodných občanů, i když mám výhrady i k ní. Za menší zlo než velké strany pokládám i nové politiky typu populisty Okamury nebo bezskrupulózního pragmatika Babiše, které bych sám nikdy nevolil, ale chápu, že mohou oslovit část voličů. Ačkoliv mám výhrady i proti univerzální kandidátce (na jakoukoliv funkci)  Bobošíkové, určitě je lepší volit ji, než euroservilní strany. Mladí by mohli být osloveni také Piráty, zvláště v situaci americké aféry NSA spojené se špehováním elektronické komunikace.

Lidovce nemám rád, ale pokud by byli pětiprocentní stranou v širším spektru poslanců, nic proti tomu nenamítám. To se však nedá říci o Straně zelených, která už napáchala tolik škod, že by je normální lidi volit už nikdy neměli. Na rozdíl od odpadlické pidistrany LIDEM bych ovšem nevylučoval ani Věci veřejné. Nezapomeňme, že to byli oni, kteří rozčeřili stojaté vody a změnili i poměry v Policii. Nic nemám ani proti Dobešovým sportovcům, do parlamentu patří i tento směr. Dokonce bych strávil i mně navýsost nesympatického Paroubka, jenž přišel o důvod své nabubřelosti. A komunisté? Pokud by dostali kolem deseti procent, byli by méně nebezpeční než na výhru a vládu se třesoucí socialisté.

Proti ODS je zbytečné se stavět. Dělají to sami už takových sedm let. Svou dnešní podstatou se vlastně už řadí mezi malé strany, jež by se už také měla znepokojovat blokační klauzulí. Takže jedinou stranou, která by mi v takové Sněmovně skutečně vadila, by byl Kalouskův švindlprojekt pod značkou TOP 09.

Prostě, kdybychom hlasy odebrali velkým a „tradičním“ stranám, které se našemu očekávání zpronevěřily, mohli bychom složit pestrý parlament, který by odrážel strukturu společnosti. Je třeba si uvědomit, že pokud by se do parlamentu dostaly nějaké extrémy, měly by tendenci se vzájemně neutralizovat či kompenzovat. Vrátila by se tak politika skutečného vyjednávání, v protikladu jak k opoziční smlouvě, tak i k vnitrostranickým nebo mezistranickým kšeftům. Větší počet subjektů by to významně stěžoval.

Chce to jen odpoutat se od stereotypů a přestat se bát, že náš hlas propadne. I toto nebezpečí je menší než neustálá recyklace viníků. Pak by se na úkor velkých stran dostalo mnohem více těch malých. Přestaly by pak být oním jazýčkem na vahách s vyděračským potenciálem, ale prostě by zastupovaly nejrůznější minority, které by musely hledat ad hoc průniky. Ne ve válcování, ale v tom vidím umění politiky hledat podporu případ od případu pro věci, jež jsou podle většiny dobré.

Nemohlo by se pak stát, že by nějaká klaka, která v dané záležitosti nereprezentuje dostatek stejně smýšlejících voličů, mohla silou a na základě špinavých kšeftů protlačit takové zrůdnosti jako stávající podobu církevních „restitucí“ nebo důchodovou „reformu“ proti vůli drtivé většiny občanů. Těžko by také prošly vyložené programově nachystané tunely typu solární energetiky nebo zbrojní zakázky typu letadel CASA, protože by bylo nereálné získat podporu nebo zkorumpovat poslance z více stran. Prostě by se pro lumpárny hůře hledalo krytí.

Dosavadní velcí hráči budou křičet, že bude oslabena akceschopnost vlády a parlamentu. Pod touto záminkou existuje blokační klausule, přepočítávání hlasů ve prospěch silnějších stran a dokonce stále existují návrhy i na většinový systém. Ale je v našem zájmu, aby vítěz bral vše a vládl nám pak tvrdou rukou? Myslím, že většině z nás nebude chybět, když nám parlament a vláda budou do života zasahovat méně. Vždyť se na nás od nich valí jen samé zlo: přemíra vzájemně nekonzistentních zákonů, v nichž se nemohou vyznat už ani profesionálové, natož bezbranní občané, ztráta svobod, stále vyšší daně a stále dražší nesmysly. Steně jako další stupeň přerozdělování prostřednictvím EU dává prostor pro větší korupci, tak i v případě snadného vládnutí dělá příležitost zloděje. Zadlužování státu už je dokonce větší hrozbou než bruselský diktát (a to je co říci!).

Teď je pravá chvíle zkusit demokracii zachránit pestrým parlamentem, který by tolik nepřál politice kmotrů. Jde o to, aby všechno, co nám „spadne na hlavu“, byl těžce vybojovaný kompromis. Čím méně toho bude, tím menší škody v budoucnu bude nutno napravovat. A "náprava" předchozích chyb je stálou záminkou permanentních změn.

Dvě poznámky na závěr:

Exprezident Václav Klaus, s nímž se v mnoha věcných tématech shoduji, by určitě s tímto článkem nesouhlasil. Příliš má pod kůží představu silné vládní většiny jako jediného standardu. Děsí ho nepolitická politika. Jenže pokud se budou občanské postoje a jejich střety odbývat na parlamentní půdě, nepůjde o oslabení, ale o vyšší úroveň politiky. Takže pokud Václav Klaus říká „chce to novou stranu“ (zdroj: dnešní MF Dnes) nebo spoléhá případně na nějaký nově transformovaný politický subjekt, nemám nic proti tomu, aby do této mozaiky zapadl. Naopak.

Stejný názor jsem zformuloval už před více než třemi lety v článku: „Můj recept II. (převratný návrh pro záchranu demokracie)“. Cítím, že vývoj můj závěr potvrdil.

 

Autor: Dušan Streit | úterý 18.6.2013 10:03 | karma článku: 42,03 | přečteno: 6563x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5379x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,49 | Přečteno: 4002x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Když to říká Thaçi... tak Krym opravdu není žádné Kosovo

Naše masmédia už musí být se svou propagandou opravdu v koncích, když vzala zavděk i hlasem takové „autority“, jakou je zločinec, který stojí za vraždami na národnostním i mocenském principu, za obchodováním s lidskými orgány i drogami.

21.3.2014 v 11:21 | Karma: 42,02 | Přečteno: 2913x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Leo Wolfe, dopustil jste se svinstva

Moje názory vedou mé odpůrce k pomluvám, ale i k zákeřnému špehování. Pan Wolf, jestli to není jen krycí jméno nějakého skety, však překročil míru slušnosti.

20.3.2014 v 15:28 | Karma: 13,31 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Velké Německo a „užiteční idioti“

Můj dědeček, ačkoliv měl už dle jména německé předky, mi od mládí kladl na srdce, jak je pro mír v Evropě nezbytné rozdělení Německa. Nakonec po dvou světových válkách nebylo divu.

20.3.2014 v 12:02 | Karma: 41,77 | Přečteno: 3211x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Mezinárodní sankce jsou tou nejlevicovější regulací, Kalousku

Kdopak nám to nejhysteričtěji piští na medvěda kvůli referendu? Jedna stará zámecká krysa, co dála před referendem přednost bombám i mafii obchodující s lidskými orgány a drogami. A jedna myš, vyhnaná ze sila, u níž nevím, zda má zrovna abstinenční syndrom, delirium tremens nebo už alkoholovou demenci.

19.3.2014 v 14:32 | Karma: 41,60 | Přečteno: 2790x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Vzpamatujte se! Putin nepustí Čtvrtou říši k ruským hranicím

Gorbačov za Nobelovu cenu za mír vlastně rozbil Sovětský svaz. Jelcin pak de facto propil i Společenství nezávislých států. Oba se ovšem dopustili ještě horších historických chyb.

18.3.2014 v 11:39 | Karma: 43,24 | Přečteno: 4604x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Myši, které řvou... po bolševicku

Titulkem parafrázuji starší britský film. Vždycky, když za nějakou hřmotnou iniciativou vidím militantní aktivisty Kocába, Bursíka, Štětinu nebo Dobrovského, je to pro mě neklamnou známkou, že jde o pěkné svinstvo.

15.3.2014 v 18:11 | Karma: 42,74 | Přečteno: 3492x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Pravdoláska, uzurpace pojmů, uchvácení Evropy, znásilnění svobod

Začal s tím Havel a jeho ctitelé, když si přisvojili, zprznili a zprofanovali slova „pravda“ a „láska“ orwellovským způsobem. V tomto newspeaku je „pravdoláska“ výsměchem původním pojmům.

13.3.2014 v 12:12 | Karma: 41,19 | Přečteno: 3830x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Eurorealista – odpornější tvář eurohujera

Jeden bloger, když jsem ho označil za stoupence EU, mi napsal: „Nejsem zastánce EU, nýbrž eurorealista, což mi na rozdíl od vás, radikálních eurospektiků, dává možnost posuzovat situaci méně zaujatě.“

11.3.2014 v 13:53 | Karma: 37,53 | Přečteno: 2323x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Nejzavilejší a nejzákeřnější jsou neúspěšní blogeři

Každému přeji svobodu a právo psát, jak uzná za vhodné. Nemám s žádnými blogy problém. Když mě článek nebo autor nezajímá, jednoduše ho nečtu. Prostě čtu máloco. A málokdy jsem diskutoval pod cizími blogy.

10.3.2014 v 15:22 | Karma: 8,94 | Přečteno: 855x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Propaganda jako za komunistů. Místo zpráv komentáře

Ukrajina tento fakt obnažuje nejlépe. Po Listopadu se novináři zaklínali, jak je třeba striktně oddělovat zprávy a případné komentáře. Faktem bylo, že komunisté to záměrně nerozlišovali. Vždy se jedná o neúctu ke čtenáři, k němuž se přistupuje tak, že je mu třeba každou informaci předžvýkat.

10.3.2014 v 11:06 | Karma: 41,90 | Přečteno: 3701x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Děkuji svým čtenářům

Už několik let sice bývám ve finále ankety o Blogera roku, tentokrát jsem to ale opravdu nečekal (a nemyslím to jako Karel Gott).

7.3.2014 v 15:28 | Karma: 7,37 | Přečteno: 773x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Schwarzenberg má štěstí, o jeho tělní orgány rvačka nebude

Vždy, když mě začne Miloš Zeman jako prezident republiky iritovat (a dělá to často, naposled zde), předvede jeho protikandidát Schwarzenberg, oč strašnější by bylo, kdyby se stal hlavou státu on.

7.3.2014 v 11:39 | Karma: 41,32 | Přečteno: 3336x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Měl jsem pravdu. Potvrdilo se diletantství i licoměrnost EU na Ukr.

Také se potvrdila zaujatost mainstreamových médií, bohužel vč. iDnes, které zamlčely informaci potvrzující, že „panuje stále silnější a silnější přesvědčení, že za snipery nebyl Janukovič, ale někdo z nové koalice“, jak řekl estonský ministr zahraničí Paet.

6.3.2014 v 11:05 | Karma: 40,19 | Přečteno: 2857x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Mí milí trollové beze mě nemohou žít :-)

Nedávno si můj „obdivovatel“ Pavel Machaček s jiným trollem přizvukoval, jak ten Streit upadnul, a proto že ho už nečtou. Příznačné je, že hned pod mým dalším článkem byla v diskusi „nasáčkována“, a to v prvních 8 minutách, celá ta suita provokatérů, co mě sice údajně nečtou, ale to jim nebrání v dehonestačních kydech.

5.3.2014 v 14:02 | Karma: 7,38 | Přečteno: 790x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Tajné heslo EU: Čím hůře pro lidi, tím lépe pro integraci

Psal jsem o tom už několikrát, naposled v článku „Výsev patogenů jako nástroj integrace“. Ukrajina tuto cynickou praxi opět potvrdila. Po každé krizi jsou nám totiž ordinovány větší dávky toho, co ji vyvolalo.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 40,86 | Přečteno: 3115x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...