Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvourychlostní Evropo, vítej!

Nehraji si na prognostika, jen jsem celý rozechvělý z očekávání výsledků irského referenda o Lisabonské smlouvě. Přání je u mě otcem myšlenky. Těch myšlenek je více a chci se o ně podělit.

 

Nic by mě tak nepotěšilo, jako kdyby Irové udělali práci za nás a Lisabonskou smlouvu zavrhli. Zaprvé si to ta přemalovaná „ústava" zaslouží. Zadruhé by se ukázalo, že není možné, aby s občany skoro celého kontinentu manipulovalo pár byrokratů z Bruselu. No, opravuji „pár" na „pár desítek tisíc". Také bychom mohli v „páru" vidět Německo a Francii ve vzácné mesalianci k ovládnutí a pacifikaci Evropy od stolu.

Ale hlavně bych byl rád, kdyby se splnily ty výhružky o dvourychlostní Evropě. Ono totiž, pokud by v tom „rychlejším" proudu nebylo koho direktivně komandovat, ztratila by ta integrace pro velké členy smysl a zjistilo by se, jak mají rozličné zájmy. Jeden společný zájem mají, stát se velmocemi aspoň v Evropě, když ve světě ztrácejí postavení vč. vojenského.

Jak to s tou rychlostí právě těch nejaktivnějších integrátorů ve skutečnosti je, dokládá rychlost, s jakou jsou ochotny tyto země naplňovat takové fundamentální závazky, jako je volný pohyb pracovních sil. Takže ve svobodách pomalu, v direktivách co nejrychleji. Nejraději už by viděli federální útvar, ale vnitřní omezení, týkající se malých členů, by zanikala jen pomalu, dávkovaně. Vždyť na jejich hřbetech se musí ta federace založit.

Znamenalo by to také rychlý úprk od demokracie k byrokratickému dirigismu, plánování a sociálnímu inženýrství. Jen ať si někdo takovou kúru naordinuje, ale proboha bez nás. S tím chtějí konkurovat USA, Číně, Rusku a Indii? Možná zvítězíme v největším promoření našich polí řepkou olejnou nebo počtu montoven podřadných automobilů na kilometr čtvereční. Určitě nikdo na světě netrumfne počet závazných direktiv, zamořujících právní řád až k nefunkčnosti.

Ať splní velcí členové své výhružky a vydají se touto „rychlou" cestou. My ostatní se můžeme spokojit s Evropou volného pohybu osob, kapitálu a zboží a jít klopotnou cestou národních demokracií bez diktátu „osvícených" samozvaných vizionářů. Ono by se za pár let ukázalo, kdo roste a kdo je v úpadku. Nedělejme křoví těmto šíleným ambicím a nenechme se vtáhnout do recese. Ne plánování a direktivy z Bruselu, ale svoboda, demokracie a konkurence v soutěži různých přístupů jsou zárukou růstu.

My přece nechceme Číně konkurovat levnou pracovní silou. Pokud se týká Ruska, tak se žádný náš politik nedostane do Gazpromu jako Gerhard Schröder. Také nemusíme s USA soupeřit o vliv ve světě, jak to zoufale činí Francie. My můžeme ve svobodném prostředí sázet na pružnost, invenci, flexibilitu, kreativitu, improvizaci a adaptabilitu. S velkými nemůžeme soupeřit jejich zbraněmi. Ale děr na trhu bude vždycky dost. Takže chodit s pány na led se nevyplácí, zvlaště když hledají své Vašky, kteří by podpírali jejich vratké nohy, jež má každý kolos.

Jsem stoprocentně přesvědčen, že „rychlejší" část Evropy by se vydala na cestu rychlého zaostávání. Zatímco setrvání mimo tento proud, řítící se do útlumu, by neznamenalo, že budeme vytlačeni na „okraj Evropy", jak nám vyhrožují až s vyděračským akcentem, ale naopak by urychlovalo žádoucí přizpůsobování ekonomiky nárokům konkurenčního prostředí v globalizovaném světě.

Nezkazí Irové můj sen o dvourychlostní Evropě? Už vidím krásný život na okraji Molocha.

O tématu jsem již psal zde, zde, zde a zde.

Autor: Dušan Streit | pátek 13.6.2008 10:43 | karma článku: 40,30 | přečteno: 5568x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5379x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,49 | Přečteno: 4002x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...