Dušan Streit

Propaganda jako za komunistů. Místo zpráv komentáře

10. 03. 2014 11:06:59
Ukrajina tento fakt obnažuje nejlépe. Po Listopadu se novináři zaklínali, jak je třeba striktně oddělovat zprávy a případné komentáře. Faktem bylo, že komunisté to záměrně nerozlišovali. Vždy se jedná o neúctu ke čtenáři, k němuž se přistupuje tak, že je mu třeba každou informaci předžvýkat.

Tady udělám vsuvku, abych nebyl nařčen, že dělám totéž. Ano, já píšu komentáře, nevydávám se za tiskovou agenturu. Naproti tomu si myslím, že média, která se chtějí živit prodejem informací, nemají ve zpravodajské části uplatňovat jakoukoliv ideologii a preference, jinak nejde o zprávy, ale o propagandu.

Je zcela logické, že stát vždy nějakou propagandu šíří. Je tomu tak v případě Ruska i Ukrajiny. A všichni jaksi počítáme s tím, že i Česká republika propagandy využívá. Tady spíš by se dalo kritizovat, že té vlastní propagandy je málo, že devótně přebíráme propagandu EU či USA. A opět to potvrzuje i současný ukrajinsko-ruský střet o Krym.

Takže u státních a mezistátních institucí rozumný člověk automaticky předpokládá, že výstupy jsou zatíženy propagandou. Považuji to za normální a je třeba s tím počítat. Co však normální není, když soukromé - tzv. nezávislé – sdělovací prostředky vydávají propagandu za zprávy, což se teď běžně děje. Je to odporné!

Dám příklad. Ve svém článku „Měl jsem pravdu. Potvrdilo se diletantství i licoměrnost EU na Ukr.“ jsem kritizoval, že média, mezi nimi i iDnes, zamlčela informaci o uniklém odposlechu telefonátu estonského ministra zahraničí Paeta s vysokou komisařkou pro zahraniční a bezpečnostní politiku EU Ashtonovou (záměrně ji netituluji jako ministryni zahraničí). Bylo jasné, že dokud není cenzurován internet, nemohlo se to utajit, takže to bylo velmi krátkozraké a hloupé.

Jenže ten příběh měl ještě odpornější pokračování. Místo, aby aspoň dodatečně byla tato zpráva převzata, tak nejméně s jednodenním zpožděním byl v rubrice „zprávy“ zveřejněn komentář pod mnohoznačným titulkem „Nařídila střelbu v Kyjevě opozice? Rusové přiživují konspirační teorie“. Mají nás za úplné hlupáky?

Jako zprávu měli zveřejnit strohý překlad rozhovoru. Komentáře si měli schovat na jiný typ článku. „Půvabné“ je, že mediální konspirátoři konspirují o ruské konspiraci. Samotný text rozhovoru přece žádnou propagandou není, jen je důkazem farizejství politiků EU. Samozřejmě, že Rusům se přepis rozhovoru hodil do krámu. Samozřejmě, že Rusové mají své tajné služby jako třeba USA. Ale názor na výklad onoho rozhovoru měli nechat novináři na čtenářích. V samostatných komentářích pak mohli komentátoři vyvozovat vlastní náhledy.

Když to smotali do jednoho článku, chovali se novináři přesně jako za komunistů. Já si pamatuji, jak v roce 1983 naše sdělovací prostředky nejprve mlčely o sestřelení jihokorejského letadla u Sachalinu. Jen informovali, že letadlo zmizelo z radarů. Tehdy nebyl internet, jenže byly rozhlasové stanice Hlas Ameriky a Svobodná Evropa. Až bylo neudržitelné tento incident tajit, bylo vydáno komuniké o narušení výsostného vzdušného prostoru SSSR, který vedl k vydání rozkazu „zastavit let“.

Nikdy mě nenapadlo, že za třicet let a po Listopadu budeme svědky stejné praxe. Nebo že by měl Miloš Zeman pravdu, když novináře póvlem, hnojem a debily? Já si myslím, že svou roli hraje to, že vždy se najdou prodejné povahy. Oni píšou tak, aby se zavděčili a uživili. Fuj!

Důkazem jsou i ostatní články o Ukrajině, třeba „Propaganda, sestra války: čím nás klame a přesvědčuje Rusko i Ukrajina“. Zase v rubrice zpráv píše iDnes o propagandě, ovšem propagandisticky a samozřejmě zaujatě. Vrcholem manipulace u takových článků bývá, když - ve snaze dát komentáři punc nezávislé informace – na konec posledního článku vždy aktuálně připojují on-line reportáž.

To, co se kolem Ukrajiny ve sdělovacích prostředcích děje, je čistá manipulace. Bohužel, jsou občané, na něž toto vymývání mozků působí. Ti bývají nejagresivnější. Ani si neuvědomují, že podlehli metodám, jež naposled uplatňovali komunisté.

PS Ty, kdož nečetli, zvu na svůj páteční článek: "Schwarzenberg má štěstí, o jeho tělní orgány rvačka nebude".

Autor: Dušan Streit | karma: 41.90 | přečteno: 3700 ×
Poslední články autora