Myši, které řvou... po bolševicku

Titulkem parafrázuji starší britský film. Vždycky, když za nějakou hřmotnou iniciativou vidím militantní aktivisty Kocába, Bursíka, Štětinu nebo Dobrovského, je to pro mě neklamnou známkou, že jde o pěkné svinstvo.

 Teď napsali otevřený dopis premiéru Sobotkovi, v němž mimo jiné vyzývají vládu, aby zmrazila ruská konta, zastavila vydávání víz ruským občanům a nedovolila ruským firmám vstupovat na náš trh, a to vč. dostavby Temelína (zdroj iDnes).

 Tito lidé vždy stáli za aktivitami, které už nás stály mnoho miliard korun, vzpomeňme jen zelený byznys. Vždy také zbytečně zhoršovali naše vztahy s Ruskem. Jako ratlíci poštěkávali na tuto supervelmoc, když ostatní, dokonce i velmoci, se Rusku podbízeli, aby obsadili jeho trhy. Teď však vytáhli až extrémní studenoválečnické prostředky, jakoby oprášené ze starých časů a převzaté z arzenálu komunistů.

 Jak tito lidé proboha uvažují? Osobují si právo zadržovat soukromé peníze v soukromých bankách. Vím, že se toho dopouští i Evropská unie (o USA nemluvě), ale jde o totalitní princip, kdy stát se na jedné straně ohání tím, že se musí vracet ukradené (viz církevní „restituce“), ale na druhé straně natahuje pařáty po cizím majetku jako komunisté. Jde vždy o svévoli, která se musí jen vymstít.

 V mezinárodním měřítku to pak vyvolá právní nejistotu, při níž by se rozpadly normální obchodní vztahy v tolik vzývaném globálním světě. Putin není žádný Saddám či Kaddáfí, které by mohli beztrestně okrást a pak se jich zbavit. Nedělám si iluze o čistotě obřích kont, ale pokud by si Česká republika chtěla hrát na jakéhosi světového arbitra, byli bychom směšní. A pokud bychom se dostali do obchodní války s Ruskem, nedoplatilo by na to Rusko, ale my sami.

 Ti zběsilí signatáři se chovají jako extrémisté. Už tak naše vláda ve vleku EU je součástí mašinérie, jež i tak poškodí všechny. A stále si stojím za názorem, že konflikt na Ukrajině vlastně vyprovokovala EU a Putin jen využil šance, kterou mu ti diletanti naservírovali. A jako precedent pro Krym mu posloužilo Kosovo. Tehdy ovšem naši aktivisté neprotestovali.

 Jejich licoměrnost se ukazuje ještě jinak. Všichni se jindy předvádějí jako zapálení multikulturalisté. Ale jakmile přijde řeč na Rusy, hned by i práva odebírali na národnostním principu. Je mi z těch falešných vykopávek, toužících po mediální pozornosti, špatně.

 

PS Ty, kdož nečetli, zvu na svůj předchozí článek: "Pravdoláska, uzurpace pojmů, uchvácení Evropy, znásilnění svobod".

Autor: Dušan Streit | sobota 15.3.2014 18:11 | karma článku: 42,74 | přečteno: 3492x