Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

Svět má štěstí, že je Tymošenková v péči lékařů. Chtělo by to však do týmu psychiatra.tyden.cz

 Zatímco však Švejk ironizoval válečnické nadšení, ta šílená komediantka ukázala svou pravou tvář. Výňatek níže (zdroj iDnes):

 „Vidíš to, já osobně jsem připravená vzít do ruky zbraň a toho sráče střelit do hlavy (zjevně myslela Putina). ... Podívej se, tohle překračuje všechny meze. Seru na to. Měli bychom se chopit zbraní a zabít ty zasrané katsapy (pejorativní označení Rusů) i s jejich vůdcem. ... Přála bych si, abych tu bývala mohla být a vést všechny ty akce, nažrali by se hoven místo toho, aby dostali Krym. Našla bych způsob, jak ty kretény zabít. A doufám, že jakmile to budu moci udělat, použiju všech svých známostí a varuju celý svět tak, aby z Ruska zůstala jenom spálená zem.“ A jako šlehačku na dort přidala výhrůžku: „Měli bychom je odpálit atomovkou“, když hovořila o plánu, co s osmi miliony Rusů, kteří stále žijí na Ukrajině.

 Už tři roky kriticky píšu o té nebezpečné šarlatánce, pozérce, simulantce, zlodějce a možná i objednatelce vražd. Ano, již před „válkou na Ukrajině“ jsem o tom mluvil... se svými čtenáři (mj. zde, zde, zde, zde, zde, ... Janu Hanákovi připomínám, že proklikávání není povinné). Dokonce, jak je z odkazů zřejmé, „pohádal“ jsem se o Tymošenkovou i s tehdejším prezidentem Klausem prostřednictvím jeho vicekancléře Hájka. Teď ta dryáčnice nemohla nechat nikoho na pochybách, kdo měl tehdy pravdu.

 Jako všechny války - studené i horké – vyprovokovali konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou konkrétní lidé, lépe řečeno politici. Nelze své hodnocení založit na „hodných Ukrajincích“ a „zlých Rusech“. Aby bylo jasno, nedělám si iluze ani o „hodných Rusech“. Je to třeba hodnotit pragmaticky a Krym je historicky opravdu více ruský než ukrajinský. A pokud by se někdo chtěl ohánět celistvostí státu a nedělitelností území bez jeho souhlasu, měl na to pamatovat už v případě Kosova.

 A pokud je tedy politika „o lidech“ v nejvyšších politických kruzích, doufám že úroveň té strigy Tymošenkové otevře lidem oči. A teď si představte, kolik evropských a světových politiků se jí zaklínalo. Co to o nich samých vypovídá? Kolik ultimát padlo kvůli takové harpyji. Co to vypovídá o mezinárodní politice? Kvůli beztrestnosti takové bosorky se muselo změnit několik ukrajinských zákonů. Vládnou nám opravdu jen diletanti a zločinci podporovaní kolaboranty?

 Nemohu za to, ale v tomto srovnání se v mezinárodním kontextu jeví Putin velice uvážlivě, nehystericky a pragmaticky. Ale žít v Rusku nebo pod jeho dohledem bych samozřejmě nechtěl (na Ukrajině ovšem také ne). Za bídu politiků, kteří si zadávají s Tymošenkovou, nicméně nezodpovídám.

 Chci upozornit ještě na to, jak je dobře, že Ukrajina ty jaderné nálože nemá. Kdyby ty sovětské zbraně neskončily v Rusku, hrůza domyslet...

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 27.3.2014 12:03 | karma článku: 42,49 | přečteno: 4002x