Oranžový bastard už po nás natahuje pařáty

31. 01. 2009 18:29:59
Sotva jsem varoval před protikrizovým bastardem z líhně ČSSD, už se rozlezl po médiích.

Záplava populistických oranžových inzerátů by mohla zmást důvěřivější nátury, tak jsem se rozhodl, že na svůj předchozí text, viz zde, navážu komentářem konkrétních PR hesel ČSSD:

Snížení DPH u potravin, léků, veřejné dopravy, tepla a vody

U většiny potravin, které nakupují občané s menšími příjmy, by bylo snížení DPH překryto rozdílem v zaokrouhlení. Obchodníci by toho jistě zneužili. Také u potravin dosud nikdy snížení DPH ke snížení cen nevedlo. Nesmíme zapomenout, že se má jednat o 3% snížení z 9%, protlačených v roce 2004 vládou ČSSD násilím sněmovnou proti opozici pod záminkou harmonizace s EU. Tehdy ovšem byla snížená sazba DPH jen 5%!

Dále nechal Špidla zvýšit DPH z 5% na 19% u restauračních služeb, od 1.1.2005 i služby ubytovací, kabelové televize, stavební práce nespojené s bydlením, kadeřnictví a kosmetické, salony, čistírny a prádelny, kondomy a jiné antikoncepční výrobky, výrobky osobní hygieny, krmivo pro psy, opravy obuvi, kabelek a dalšího koženého zboží, fotografické služby, software, úklidové služby v budovách, kancelářské, sekretářské a překladatelské služby, hnojiva, vstupenky na sportovní zápasy.

Nyní chce ČSSD získávat kladné body tím, že by částečně své negativní rozhodnutí chtěla kompenzovat na cizí účet, dokud není ve vládě. Jenže zvýšení daní obchodníci promítnou do cen ihned. Snížení v jednotkách procent se rozpustí v obchodní politice obchodníků.

Teplo se vyrábí většinou z pevných paliv a na ně je uvalena ekologická daň. Navíc ceny energií létají jak na houpačce a promítají se do nich i výkyvy kurzu koruny. Takže tam nějaké snížení DPH nepozná ani odborník. Vodárny si také dělají, co chtějí, a vždy mají argument v investičních nákladech nebo nižší spotřebě. No a o lékárnících darmo mluvit, zvláště při zmatcích, které způsobila ČSSD v krajích.

Vyplacení 13. důchodu ve výši 2.400 korun

Tak to je pastelkovné pro důchodce. A urážka, že by tomu někdo chtěl říkat 13.důchod. Navíc to je rozmělnění 5 miliard, které by jinak mohly být využity k rozhýbání ekonomiky, na drobné, jež nebudou mít multiplikační efekt.

Hodně těchto peněz skončí ve slamníku na horší časy nebo na spořitelních knížkách vnuků. Ty drobné, co důchodci utratí, ekonomice nepomohou. Naopak budou v mandatorních položkách státního rozpočtu chybět a zvýší naše zadlužení. Na to jsou v ČSSD experti - dokázali to i bez krize.

Zvýšení přídavků pro děti

Nějaká stokoruna je sice v rodinách dobrá, ale platí o tom všechno, co v předchozím odstavci. Navíc nechápu, proč se má rozdávat právě v době krize, když se budou snižovat příjmy státu. To u Paroubků, Sobotků nebo Havlů se utrácí tím více, čím méně se vydělá? Já vím, že jim zatím nechybí, ale takový nemravný populismus si mohli odpustit.

Zvýšení daní pro nejbohatší

Tak tady nejde o nic jiného, než o útok na nejnižší pudy voličů a o vyvolávání „třídní" nenávisti, aby na ni mohli parazitovat. Skutečně se inspirovali u toho Stalina. Jenže „nejbohatší" mají být všichni, kdož budou mít na výplatní pásce včetně daní, zdravotního a sociálního pojištění, to vše ještě zvýšené o odvody zaměstnavatele, aspoň 100.000 fiktivních superhrubých korun. To, co čistého takovému „boháči" s vícečlenou rodinou zbude, se opravdu ani nebude blížit příjmům „chytrých" hlav, které celý ten populistický cirkus vymyslely.

Zvýšení podpory v nezaměstnanosti

Nejde o žádný návrh ke stimulaci zaměstnanosti nebo o veřejně prospěšných pracech. Naši spoluobčané, kteří nedělají čest menšině s tmavší pletí, už se mohou těšit na nějakou láhev alkoholu navíc.

Otázku zaměstnanosti je třeba stimulovat aktivně, nikoliv pasivně.

Podpora při nákupu nového auta

Tak to už je výraz čirého šílenství. Já protestuji, aby Paroubek a spol. již podruhé nacpal moje daně automobilkám. Kdo z ČSSD tam ještě chce jít pracovat, jako jejich kolega Jahn? Ten se podílel na pobídkách a vida, odměna jej neminula.

Proč bychom to ale měli platit? Navíc v době, kdy bychom měli raději, kam to jde, chodit pěšky? Je to sice metafora, ale já bych v nejisté době prostě nákup nového auta odložil. Místo toho přicházejí choromyslné návrhy na vyplácení šrotovného za likvidaci starých aut, které ještě mohou sloužit, jen v zájmu automobilek a proti zdravému rozumu, jak se má člověk chovat v horších časech.

Protože se problémy automobilového průmyslu daly čekat, je škoda, že se třeba v Nošovicích už nepěstuje to dobré zelí. Mohly nám zůstat nedotčená úrodná půda a krásné podhorské panorama. O zahraniční dělníky, s nimiž teď bude problém, také není co stát.

Nepochybuji, že z dob konjunkutury by měly mít evropské automobilky svůj polštář, když mohly i odborovým bossům platit erotické výlety.

Podpora 25% pří prvních třech dnech v nemoci

Takové změny je třeba dělat koncepčně, ne jako výkřik, podívejte, my na vás myslíme. Může potom dojít ke stejnému chaosu, jako v rozporu se zákonem vyvolala ČSSD ve věci regulačních poplatků. Ono se ukázalo, že regulace fungovala, i když mohla být nastavena šťastněji. Obdobné je to i s nemocenskou. Zapomíná se také na to, že ti dle Paroubka „boháči" ani tolik na nemocenskou nechodí.

Takové nekoncepční zásahy vždy potlačí ty kladné efekty reformy a posílí ty negativní.

Vyšší ochrana zaměstnanců v případě konkurzu firmy

To je spíš plané gesto a legislativní problém. Jistě nikdo nechce, aby zaměstnanci dopláceli na úpadek zaměstnavatele. Ale jak zařídit výplaty, když zaměstnavatel má obstavené účty? Opravdu by chtělo znemožnit, aby si banky stáhly poslední peníze ještě před nárokem zaměstnanců, což se často děje. Má to snad vypadat tak, že banky si stáhnou oběživo, konkurzní mafie nemovitý majetek a my budeme z daní solidární s okradenými zaměstnanci?

Je třeba nepoliticky zkvalitnit konkurzní zákon. O tom jsem ale v pamfletu ČSSD nečetl ani slovo.

Snížení daně z příjmu o 3.600 korun ročně

Těch 300 korun měsíčně opravdu poznají jen občané s nejnižšími příjmy. Procentuálně to bude úplatek směřovaný k chudším voličům. Ten úplatek za ČSSD mají dorovnat „boháči". Někdo tady hraje na rozdmýchávání nikoliv solidarity, nýbrž závisti a nenávisti. Do socializující se Evropy nás chce ČSSD vést s nápěvkem „Avanti popolo, bandiera rossa". Grebeníček bledne závistí. Mají jediný problém, jak v čele těch „hladových" utají svá panděra.

Pane Paroubku, který zítra budete na TV Prima žvanit populustické nesmysly, mějte na paměti, že jste inzeroval, že na krizi nesmí doplácet ti, co ji nezavinili. Já jsem krizi nezavinil a nerad bych, abyste mi za ni vystavil dodatečný účet. Mi stačí, co jste ve vládě všechno prošustrovali v době konjunktury.

Autor: Dušan Streit | sobota 31.1.2009 18:29 | karma článku: 41.76 | přečteno: 5317x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 596 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1570 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 1144 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3937
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie. Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní! Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...