Íčko sedí za bukem

23. 02. 2009 10:44:59
Tentokrát nemám na mysli, kterak nám policie může ve skrytu monitorovat telefony a internet. Mám na mysli „zákon o čekání policie" před fotbalovými stadióny. K napsání mě vyprovokovaly excesy v utkání Brno - Baník.

Vypadá to logicky a pravicově: Pořadatel vybírá peníze za vstupné, měl by na své náklady zajistit bezpečnost. Tak jednoduché to však není.

Ponechme stranou to nejdůležitější, že si společnost a její právní systém neumí poradit s tlupami organizovaných a recidivujících násilníků. Nechápu to. Tvrdé jádro by už mělo nejen mít zákaz návštěv na sportovní utkání, ale po opakovaných násilných činech i nepodmíněné tresty odnětí svobody. Opravdu není nutné, abychom na pobyt na svobodě takových lidí dopláceli ze svých daní nebo aby vznikaly škody soukromým subjektům.

Ten problém se neomezuje jen na stadióny. To si má každý dopravní podnik, kterému jsou zdemolovány dopravní prostředky, každá vykradená pumpa nebo každá vybílená restaurace zaplatit ochranku v dostatečném počtu? A jestliže policie doprovází tyto tlupy až na stadióny, tak nechápu, co se ušetří tím, že budou hlídkovat před branami. Jako návštěvníci sportovních akcí budeme naopak nuceni bezpečí hradit podruhé, protože jeho náklady kluby promítnou do vstupného.

Nelíbí se mi, že vzniká organizovaná protiváha, tedy praxe, kdy na soukromé bázi se najímají bijci pro udržování pořádku nebo hůře pro pacifikaci osob. Zaprvé, tito lidé nemají o nic větší zákonné kompetence než běžný občan, který může přiměřeným způsobem bránit sebe, v menší míře i svůj majetek. Zasahovat organizovaně fyzicky je už opravdu nad rámec zdravé společnosti, v níž si k tomuto účelu platíme z daní policii. Ve zdravé společnosti fyzické bezpečí osob a majetku patří mezi základní atributy státu.

Soukromé agentury prostě nesmějí použít donucovacích prostředků, a to včetně výstroje a výzbroje, jimiž disponuje policie. Jestliže by se tato hranice plíživě začala prolamovat, obnášelo by to větší nebezpečí, než kterému mají čelit. Někdy to vidíme u různých ochranek tzv. celebrit, kdy často inzultují i novináře a mnohdy jednají násilně a za hranicí zákona. Na stadiónech zase někdy samotná agentura může být tím provokujícím elementem a nebo příčinou odvety rowdies. Ono to směřuje k tomu, že se do sebe pustí dvě skupiny násilníků, z nichž jedna se rve „pro adrenalin" a druhá pro peníze. Nedělejme si iluze o personálním složení těchto bezpečnostních agentur.

Pochopit se dá, že na diskotéce několik trénovaných sportovců umravňuje jednotlivé excesy nebo ke větším problémům stejně volá policii (má spíše preventivní chareakter). Obdobné je to třeba v hypermarketech. Nemá to ovšem tento masový charakter zaměřený proti davům. Ale i tak se čas od času můžeme dočíst o nepřiměřeném jednání. A je mi proti mysli každý pokus zneužívání jakýchkoliv soukromých „silových složek". Vede to pak k jednání, jaké uplatňoval třeba ČEZ proti svým klientům, jaké často používají leasingové společnosti nebo různé vymahačské agentury. Vždy je to na hraně a často za hranou zákona. Neměli bychom připustit, aby ten, kdo má peníze na agenturu získával výhody proti slabším, byť by se jednalo jen o přednost veřitele.

Vezměme si, že v pohárových zápasech často hostí menší a chudší kluby ty velké a bohaté, které jsou doprovázeny tvrdým jádrem „fanoušků", schopných zničit menší stadión. To má nějaký vesnický klub mít peníze na agenturu, aby uchránil svůj majetek a bezpečí? Nač platíme z daní policii?

Také se mi nelíbí, že i z mých daní se platí tento neřešený problém. Ten musí vyřešit právní systém státu. A ten jej tímto způsobem řeší protismyslně. Kluby ani soukromé agentury ho nevyřeší a podle mě ani řešit nesmí. Řítili bychom se do systému, v němž bezpečí bude jen za peníze.

Autor: Dušan Streit | pondělí 23.2.2009 10:44 | karma článku: 28.99 | přečteno: 2699x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 329 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 1144 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3937
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie. Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní! Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...