Bursík zatepluje a Slunce se na to odmítá dívat

24. 04. 2009 12:08:59
Sluneční aktivita je na padesátiletém minimu. V tomto světle - doslova - jsou zkazky o globálním oteplování absurdní.

Sluneční aktivita je pozorována jako skvrny na disku. Vznik nové sluneční skvrny souvisí s plazmovým tokem a s magnetickým polem Slunce. Má vliv na energii, která dopadá na Zemi. Přílišná aktivita může dokonce rušit přístroje, založené na přenosu elektomagnetického záření.

Známé sluneční cykly trvají 11, 22 a 80 let a astronomové začali uvažovat o dalším, 400-letém cyklu, kdy se na Slunci dle pozorování nevyskytovaly prakticky žádné skvrny. Letos zatím napočítali 200 dnů, kdy se na Slunci neobjevila jediná skvrna. Už nyní padl padesátiletý rekord. Pokud se sluneční aktivita do konce roku výrazně nezvýší, letošek překoná i rok 1954, kdy Slunce zůstalo klidné 241 dnů a mohlo by dojít k vyrovnání nebo překonání rekordu z roku 1913, kdy se na slunečním povrchu neobjevila žádná skvrna 311 dnů (85 procent času). Minulý rok bylo takových dnů 266 (73 procent času). Je zřejmé, že navzdory očekávání astronomů trvá stále hluboké minimum a nový 24. sluneční cyklus podle předpokladu nepřišel.

Nikdo neví, jak dlouho tento stav potrvá. Nenecházíme se na počátku dlouhodobého minima? Nelze přesně předvídat, jak rychle a jak výrazně zareaguje naše podnebí na pokles sluneční aktivity. Víme, že klima ovlivnilo Daltonovo minimum v letech 1790-1830, Maunderovo minimum mezi roky 1645-1715 a Spörerovo minimum v období let 1420-1570. Někteří vědci se domnívají, že by déletrvající snížení sluneční činnosti (srovnatelné s Daltonovým minimem) vedlo k poklesu průměrných teplot na Zemi asi o 0,4 až 0,5 stupně Celsia, podle jiných je třeba počítat s ještě větším ochlazením - přibližně o 1,5 stupně Celsia, možná i více. Je tedy více než pravděpodobné, že fluktuace sluneční aktivity způsobují klimatické výkyvy u nás na Zemi, přesto vědci stále ještě příliš nerozumí celému mechanismu. Blíže zde.

Jisté je jen to, že je mnoho důležitějších vlivů na zemské klima, než jen ty, které souvisí s činností člověka a které tak rádi vytahují a přeceňují „oteplovači", aby toto téma politicky zneužili. Může se klidně stát, že opačné vlivy převáží a naši potomci si budou ještě nějaké oteplování přát. Kromě donekonečna omílaného vlivu člověka na složení atmosféry mají na klima vliv i další aspekty, jako např. magnetické pole Země, sopečná činnost a právě i cykly sluneční aktivity.

Všechny tyto jevy nejsou jen jednoduše periodické. Jsou nepředvídatelné jako všechny složité nelineární disipativní systémy se zpětnou vazbou, které se nacházejí daleko od rovnovážného stavu. Navenek se mohou projevovat jako chaos, ačkoliv mají racionální podstatu. Další souvislosti viz zde.

Je zpupností člověka, že by dokázal klima zásadním způsobem ovlivnit. I kdyby jeho nějaký vliv byl spouštěčem změny, tak tato změna by byla nevratná bez dodání opačných sil, které by byly nesouměřitelné s těmi startovacími. Toto téma jsem už rozebíral zde.

Jestliže máte vázu na kraji stolu, tak stačí velice málo energie, abyste ji shodili a rozbili. Ale nikdy nebudete mít už dostatek energie, aby tato váza zase stála celá na stole. Říká se tomu efekt motýlích křídel a odborně to souvisí se zvraty v bifurkačních bodech i s nevratností asymetrického toku času. V kosmologickém kontextu je možné souvislosti nalézt také zde a zde.

Takže všechno je jen politika. Na tom zateplování mě iritují hlavně tyto vady na kráse:

1) Jde o sbírání politických bodů Zelenými, kteří se už dostatečně zdiskreditovali.

2) Jde o použití veřejných peněz, navíc v době krize.

3) Nikdo nespočítal, jak který způsob zateplení je globálně efektivní, jestliže započteme i energetické a surovinové náklady na výrobu a výměnu obkladů, oken a krytin, vč. likvidace odstraněných prvků.

4) Zdrojem dotací je prodej emisních povolenek, které někomu jinému umožní smradit do společné atmosféry o to více.

Tudíž já Zelené kvůli dotacím na zateplování tedy rozhodně volit nebudu.

PS V diskusi mě "slavekp" upozornil, že údaj o 200 dnech bez erupcí nemůže být správný. Omlouvám se, údaj byl převzat z loňských dat. O to je však období bez sluneční aktivity neobvyklejší, protože trvá ještě i letos.

Autor: Dušan Streit | pátek 24.4.2009 12:08 | karma článku: 29.79 | přečteno: 2312x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 256 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 220 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.13 | Přečteno: 628 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 1144 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3937
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie. Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní! Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...