Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KV

rybizek

29. 7. 2008 6:47
Vazeny pane, praktik se nezapre.

:-) karma.

0 0
možnosti
FV

Garfieldek

4. 7. 2008 13:01
Pane Streite...

Vy jste mě vůbec nepochopil. Především nepracuju v žádné montovně, ale v agentuře, která pořádá konference a kongresy pro zahraniční klienty. Jedná se o obor s velmi vysokou přidanou hodnotou. Tzv. kongresová turistika živí nejen nás, ale také zaměstnance hotelů, restaurací, cateringových firem, obchodů, kulturních zařízení, v podobě různých poplatků dává vydělat také městu a státu. Čím silnější je koruna, tím méně (na základě starších přepočtů cen) náš obor vynáší a ČR jako destinace se stává méně konkurenceschopnou. Uvykat klienty jednou zvyklé na Euro zase na Kč bude dost těžké. Já nenaříkám, ani ve Vás nechci vzbuzovat lítost. Jen jsem Vás chtěl upozornit, že zatímco Vy jste nadšen ze silné koruny, protože Vám dodává pocit jakési falešné národní hrdosti, existují v této zemi lidé, a není jich málo, kterým mohou globální ekonomické procesy velmi výrazně zasahovat do každodenního života. Pokud jde o VW, zaplaťpánbůh za něj (nebo byste raději, aby Škoda MB skončila jako Poldi?).

0 0
možnosti
DS

Streit

4. 7. 2008 22:02
Re: Pane Streite...

Omlouvám se, že jsem Vás považoval za PR VW. Váš obor patří do sektoru, který vítám. Pokud ovšem nežije z dotací EU, což nepředpokládám. U zahraničních klientů mi účtování v euru nevadí, můj článek byl o tuzemských dodavatelích, nesoucích kursové riziko za dominantního odběratele. Jen bych nesouhlasil s tím, kdyby ta kongresová tutistika měla být založena na tom, že tady musíme mít pro účastníky levné pivo a levné holky.  Normální je, že ceny by se měly přibližovat včetně ceny práce. Já nijak nad korunou nejásám, protože je to normální vývoj, s nímž jsem počítal. Mám ekonomické vzdělání (VŠE) a živím se financemi.

0 0
možnosti
DS

Streit

3. 7. 2008 22:14
Pane VW Garfieldku

Ve vašem vyjádření je podstatné pouze to, co jste napsal do závorky, tedy že posunete kursové riziko dál, totiž ztrátu na dodavatele. Jako takový dodavatel bych klidně akceptoval "nepřehledné" faktuty v korunách, než se nechat tlačit dominantním odbětatelem do kouta.

Nemáte pravdu, že posilování koruny nikdo nečekal - mluvte za sebe. Nemáte pravdu ani s tvorbou cen, když vlivní výrobci dokážou být tak pružní, jak potřebují. Vaše nářky ve mně lítost nevzbudí. Že budete propouštět je jasné, otázkou bylo pouze kolik a kdy. To je osud všech montoven v nízkonákladových zemích. Já bych vám nikdy žádné pobídky nedal a místo toho bychom tady měli produkci s vyšší přidanou hodnotou. V Česku to nastane tak nebo tak. Je jen otázka, kolik času ztratíme. A doufám, že než zavedeme euro, EU se rozpadne nebo aspoň vrátí k myšlenkám Evropského společenství.

0 0
možnosti
FV

Garfieldek

3. 7. 2008 14:26
Pane Streite...

.. VW nechce nikomu znehodnocovat vklady. Ta firma žije z exportu, který silná koruna, podobně jako některá další odvětví (např. aktivní cestovní ruch), sráží na kolena. Posilování koruny nemá reálný základ, nikdo s ním nepočítal, ceny se tvoří X měsíců před prodejem. Je hezké, že mě na dovolené bude stát zmrzlina o pár korun míň. Horší je, že naše firma začne brzy propouštět, protože díky kursu koruny zisk i obrat prudce klesají. Prodáváme naše služby zahraničním odběratelům za Eura. Všechny vstupy hradíme v korunách. Můžeme buď začít účtovat ceny v Kč, což bude pro zákazníky nepřehledné a nepříjemné (všude jinde v Evropě dostanou ceny v Eurech, navíc my sami se časem zase k Euru budeme muset vrátit), nebo požadovat od dodavatelů faktury v Eurech (posuneme tak kursové riziko dál). V každém případě je vaše radost nad nadhodnocenou korunou krátkozraká (a to ještě používám hodně mírný výraz).

0 0
možnosti
T

tromi

2. 7. 2008 15:15
začali krachovat čeští exportéři

to Vám asi nedošlo a propouštět tudíž  české zaměstnance. Současný kurz koruny je dílem spekulantů a ne odrazem ekonomiky

0 0
možnosti
DS

Streit

2. 7. 2008 18:54
Re: začali krachovat čeští exportéři

Spekulanty přitahovala koruna, když byl úrok přes 20%. Největší spekulace se odbývá s cenou práce, jak dlouho ještě bude Česko nízkonákladovou zemí. Až jim to nebude vycházet, odstěhují fabriky. To teprve nastane propouštění. Ať raději nastává pomalu a máme čas na transformaci z montoven na vyšší přidanou hodnotu. Nenamlouvejme si, že když se budeme korporacím podbízet, tento okamžik nepřijde. Raději dříve a postupně s posilující korunou.

0 0
možnosti
DT

Dimitar Toškov

2. 7. 2008 10:30
Přirozená věc

To je přece naprosto normální, že zaměstnavatel nadává na výši mezd. I kdyby zaměstnanci pracovali zadarmo, bude zaměstnavatel řvát, že mu lidé za možnost pracovat odmítají zaplatit. Na druhou stranu není pro zaměstnance žádná mzda dostatečně vysoká - zaměstnavatel pro ně vždy bude tlustý upír s cylindrem a doutníkem mezi masitými pysky. Peníze neznají sentiment a všechno závisí na poměru nabídky a poptávky. Pak se obávám, že ČNB má na kurs koruny minimální vliv. O koruně rozhodují jiní hráči.:-)

Když je řeč o Fau Vé, nechápu lidi, kteří kupují škodovky u nás. Například v Litvě vyjde Fóbie o šedesát tisíc korun levněji a pokud se na to občan necítí dostatečně zletilý, existují specializované firmy, které se mu o dovoz postarají. Občan stále ušetří desetitíce. Stačí trochu hledat na internetu.:-)

0 0
možnosti
DS

Streit

2. 7. 2008 10:45
Re: Přirozená věc

Řeč nebyla o požadavcích zaměstnanců, ale o chování dominantních odběratelů, kteří chtějí kursová rizika přenášet na dodavatele na vnitřním trhu zúčtováním v eurech. Cena práce je jen jednou položkou. A podle cen aut na vnitřním trhu vidíte, jaké z nás dělají blbce.

Na kurs koruny má vliv i repo sazba ČNB, která ve velké míře rozhoduje o ceně úvěrů (a taky vkladů).

0 0
možnosti
K

karel_vvv

2. 7. 2008 10:00
Souhlas, karma

Vyborne napsane

0 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...