Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jenyknovak

23. 5. 2011 12:30
Karma na maximum

R^R^R^R^R^!!!!!!

0 0
možnosti

Streit

23. 5. 2011 13:06
Re: Karma na maximum

Dík :-)R^

0 0
možnosti

Brutvann

20. 5. 2011 9:02
Naprostý souhlas - jako vždy !

R^[>-]

0 0
možnosti

Streit

20. 5. 2011 9:16
Re: Naprostý souhlas - jako vždy !

Děkuji R^

0 0
možnosti

vzdor zrušení účtu nejsem ovcí

20. 5. 2011 7:39
Argument o IT se mi nezdá

V IT se ceny hardwaru snížily především díky tomu, že je prakticky všechen dovážen z jihovýchodní Asie, kde cena práce je velmi nízká. Bohužel ve zdravotnictví se moc práce z jihovýchodní Asie využít nedá.

0 0
možnosti

Streit

20. 5. 2011 9:04
Re: Argument o IT se mi nezdá

Víte, kolik je ve zdravotnictví elektroniky? Jako v málokterém oboru.

Navíc hlavním zdrojem předražování jsou léky, materiál, služby (malá domů) a právě přístroje.

0 0
možnosti

marek.voksay,blogidnes

19. 5. 2011 23:31
Tak zde bych až tak nesouhlasil .....

Nelíbí se vám "nadstandard" .... jenže mnohem větší problém je, že není nastaven "STANDARD" ...... z něj musí vše vycházet.... a tomu se kšeftaři napojení na zdravotnictví brání.... třeba Chrenek a spol .... protože jakmile budou standardy v zákoně ... nebudou moci zavést "řízenou péči" , aby jejho vlastní nehradila z pojištění téměř nic. Takže já jsem rozhodně pro uzákonění standardu - ergo péče plně hrazené ze zdravotního pojištění, a pak, pokud bude rozumně nastaven- nebudu mít problém ani s nadstandardem.

0 0
možnosti

Streit

20. 5. 2011 8:52
Re: Tak zde bych až tak nesouhlasil .....

Těch peněz, i když nám vtloukají do hlavy, že je jich málo, je ve zdravotnictví tolik, že jsou neobhajitelné JAKÉKOLIV příplatky. Kdyby se nenakupovaly předražené přístroje a služby a předražené léky, miliardy by ještě zbyly. Pořád nám argumentují novými postupy ve zdravotnictví a pořád by chtěli více a více peněz. Jenže tento pokrok se neodehrává jen ve zdravotnictví, ale VŠUDE - roste produktivita i životní standard.

Když nasadíte standardy ve zdravotnictví, legalizujete neustálé zhoršování péče za neustálého zdražování. Ušetřené peníze na standardech systém okamžitě utratí (systémově se rozkradou) a znovu bude požadovat zdražení nebo snížení standardů. I kdyby standardy zůstaly stejné, nové poznatky je budou relativně snižovat. Kdo je bude určovat? Pokud podjatá lékařská komora, kterou známe z protestu lékařů, dovedete si představit, jak by to dopadlo? Já ano: za více peněz méně muziky. Nehledě na to, že ty desetitisíce položek by ani nebylo reálné nastavit a aktualizovat.

0 0
možnosti

gasparru

19. 5. 2011 21:07
Hmmm

Já bych vám k tomu něco napsal, protože dělám na rentgenu, ale radši nenapíšu, buďte rád, že do toho nevidíte..

0 0
možnosti

Streit

19. 5. 2011 21:41
Re: Hmmm

To je škoda...

Ale nezapomeňte, že pod svícnem bývá tma :-)

0 0
možnosti

repanak

19. 5. 2011 20:35
Oblast výpočetní a mediální techniky a spol.,

i když zasahuje do všech oblastí života - i v klozetových mísách bude jistě zabudován výkonný computer - je svým způsobem vyjímečná a neopakovatelná. V jiných odvětvích takový růst produktivity, kvality a zlevnění nenastal, bohužel - např. bydlení.

Poněvadž mám snad všechny oční choroby, vím, jaké primitivní techniky ¨se používaly dříve - např. mechanické měření očního tlaku závažím. A dnes - škála superpřístrojů. Díky technice mohu i v pětašedesáti pracovat, zatímco dříve bych byl slepcem. I z tohoto hlediska nutno náklady posuzovat. Tím nezpochybňuji úsilí o vyšší efektivnost ve zdravotnictví - ale většina vyspělých států vydává na zdraví více procent z HDP než my a to ho mají často o hodně vyšší. Selucký opakuje pouze jednu myšlenku - úhrady dle diagnozy, nic víc a to také není samospasitelné.

0 0
možnosti

Streit

20. 5. 2011 8:58
Re: Oblast výpočetní a mediální techniky a spol.,

Díky technice můžete pracovat a tím potvrzujete mou ideu technického pokroku. Ten se "platí" růstem produktivity práce, ne zvýšenými náklady. Naopak technika zlevňuje, protože nahrazuje drahou lidskou práci - i v medicíně (třeba v diagnostice).

A uvědomte si, že bez výpočetní techniky už lékařské přístroje téměř neexistují.

0 0
možnosti

skeptický

19. 5. 2011 17:36
Myslím, že nemáte docela pravdu.

Zdravotnictví bude bezenou propastí na peníze pokud bude používat vytržené sousloví z Ústavy (Občan má nárok bezplatnou zdravotní péči), jenže věta pokračuje dál. Pokud tedy zákonem bude přesně definována "bezplatná" péče (vhodnější by bylo ji označovat jako péči hrazenou z veřejných peněz) a péče mimo rámec zdravotní daně, pak by zdravotnictví mohlo najít dno svého "bezedného" pytle. Navíc onen proces bude trvale dynamický - řada postupů bude již neopodstatněná, jiné postupy budou pro pacienta prospěšnější a tedy pak standardní.

No a tady bych viděl jako řešení přeměny zdravotních "pojišťoven" z pouhých průtokových ohřívačů peněz na opravdové pojišťovny, kdy nebudete pouhý plátce pojištění, ale klient pojišťovny, který bude moci do jisté míry ovlivnit své zdravotní pojištění a tedy si i sám určí standard a nadstandard,

Jste přece suverénní občan a nepotřebujete, aby Vás politici vodili za ručičku.

0 0
možnosti

zdeseny obcan

19. 5. 2011 23:25
Re: Myslím, že nemáte docela pravdu.

Klient pojistovny nebude mit nikdy sebemensi sanci jeji chovani ovlivnit. Houbec tomu rozumi a oproti velke firme je nic. Pojistovna si ho bude vodit jak na varene nudli, pomoci medialniho straseni.

0 0
možnosti

jakobin česky

19. 5. 2011 15:05
Jen

R^

0 0
možnosti

Streit

19. 5. 2011 15:06
Re: Jen

:-)R^

0 0
možnosti

habit-.!..

19. 5. 2011 13:29
... tak tady jste šlápnul vedle...

... to, že je zdravotnictví černá díra, je způsobeno právě tím, že nejde o tržní oblast - co je zadarmo, tím se plýtvá, a zákazník se ani moc nestará, co dostane - když se mu to nebude zdát moc dobré, vyhodí to a půjde si pro jiné...

... ani na stranu dodavatelů není vyvíjen tržní tlak - když to hradí pojišťovna, je vystaráno, a místo inovací a vývoje je daleko efektivnější investovat do zainteresovanosti těch, co to přidělují...

... kdyby existovalo povinné počítačové pojištění a právo na bezplatný počítač, jsme dnes sotva na úrovni Sinclairů a jejich cena bude několikanásobkem měsíčního, ne-li ročního platu - díky tomu, že sami rozhodujeme, co a za kolik si koupíme, se výrobci předhánějí, abychom si koupili právě to jejich...

0 0
možnosti

Streit

19. 5. 2011 13:38
Re: ... tak tady jste šlápnul vedle...

Aha, tak zubaři si přetahují pacienty a soutěží, kdo bude levnější 8-o

A to jsou případy horší zdravotní tísně než bolesti zubů.

Vezměte si, jak vyšroubované jsou ceny veterinářů, kde je plná tržní ekonomika. A tam jde jen o zneužívání tísně při starosti o zvíře.

Člověk pro své zdraví zaplatí cokoliv.

0 0
možnosti

kalmia

19. 5. 2011 13:13
Zdravotnictví je nereformovatelné

Že by firma vyráběla léky a nechtěla mít zisk, je nemyslitelná. Ideální pacient žije sice co nejdéle, ale zároveň spolyká co nejvíce léků. Platí věta jednoho lékaře: „Každý uzdravený pacient je ekonomickou ztrátou.“ Proto zvyšujme výkony – více vyšetření, více léků, více pacientů… a penízky se hrnou. Obdivuji schopnost zachraňovat lidské životy, akutní lékařství je na vysoké úrovni, ale pokud jde o chronické nemoci, tam je současná medicna téměř bezradná. A právě v této oblasti jsou obrovské zdroje zisků - léky na tlak, na srdce, na cholesterol, astma, epilepsii atd. Ty léky vás neuzdraví, jen vás udržují na takové úrovni, abyste byl nucen je brát pořád. A vedlejší účinky? Máme přece další léky = další zisky. Tady nepomůže reforma, je třeba změnit systém. Dokud nebude lékař honorován za uzdravené pacienty, ale jen za výkony, pak se nezmění nikdy nic. Jsem pesimista – dobrovolně se obrovských zisků nikdo nevzdá – nemocný člověk je v tomto odlidštěném molochu až na posledním místě.

0 0
možnosti

Hynek Vilém Jarmila reloaded

19. 5. 2011 13:19
Re: Zdravotnictví je nereformovatelné

V systému chybí kontrola a vazba klient-pojišťovna-poskytovatel. Protože existuje zdravotní daň, péče je pro všechny a všechno je "zadara". Pojištěnec nemá šanci tlačit na pojišťovnu, nemůže si vybrat nejlepší produkt, protože dostane všude to stejný. Pojišťovna nemá důvod se snažit a jen průtokově ohřívá peníze. Nekontroluje efektivitu léčby ani její kvalitu. Nemotivuje lékaře ani špitály. A lékař - nekouká na vás jako na klienta, ale na objekt péče. Pro lékaře (zvláště ve špitálu) není pacient ten, kdo mu přináší část výplaty. A podle toho to funguje.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS