Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

(pokračování příspěvku) 

 

Poslední problém: jak to (ten pestřejší parlament) zrealizovat do praxe (pokud se volební zákon nezmění, tedy nezruší se ani 5% hranice, ani se neumožní kroužkování napříč stranami). Pak zbývá jedině domluva všech malých stran na společné kandidátce!! Ta by pak jako silný protestní protikorupční subjekt mohla přesáhnout 50% zisk!!! Volič by jistě slyšel na to, že ještě před tím, než vůbec tito lidé usedli "ke korytům" se dokázali navzájem domluvit!! Nehašteřit se o pořadí kandidátů, sepsat kompromisní program.... Jsou toho lídři těchto malých stran schopni????? Nebo to jejich ega nepřekousnou a budeme mít opět plejádu 4% stran, a tedy hlasů vyhozených ve prospěch mafiánů z ODS+ČSSD?

0 0
možnosti

Váženýpane Streite!

Mluvítemi z duše. A myslím, že máme velmi podobný pohled na věc! Vždypřed každými volbami poslouchám na skvělém ČRo6 předvolebnídiskuse (tam na rozdíl od ČT dávají prostor i malým stranám!).A můj závěr je ten, že ve spoustě malých stran jsou schopní a zkušení lidé! A ač třeba Svobodné a jejich program ze 2/3 neschvaluji, jejich předseda pan Mach byl v diskusích tak brilantní, že takového poslance bych klidně zaškrtl. 

A teď jsem u jádra problému: Nemožnost vykřížkovat si kandidáty napříč stranami! Volil bych svoji stranu, ale vyzobal bych si třeba dalších 10 lidí z jiných kandidátek. PROČ NÁM TOTO NAŠE PSEDUDODEMOKRACIE NEUMOŽNUJE? Výsledek? Právě onen pestrý parlament, po kterém voláte. A to i bez zrušení 5% hranice. Peosím zda byste se mohl zamyslet nad tímto alternativním a méně složitým postupem a rozpracovat ho v příští Vaší úvaze.

Jinak - za nejschopnějšího člověka v neparlamentních stranách považuji Petra Havlíka a jeho stranu Občané.cz - zde s ním je interwiev studia STOP:

 

http://media.rozhlas.cz/_audio/2311141.mp3   Pak snad ještě Hnutí ZMĚNA.CZ (liberecký Korytář) a velmi kladné body na ČRo6 od komentátorů dostává pan Liška (SZ). A vůbec projekt Rekonstrukce státu zaštítěný NFPK, EPS a TI, to je nejhodnotnější strategie jaká tu 20 let byla!

0 0
možnosti

J23o38s97e43f 85K42r40ů72p18a

18. 6. 2013 17:27

Josef Lux říkal: "strana, která má větší, než 20% podporu, začíná být velmi podezřelá"

Je nás 10 milionů a nemůžeme být, a ani nejsme, jen modří, nebo rudí. Většina lidí proto skutečně volí proti své vůli, protože se bojí, že kdyby OPRAVDU voli, jejich hlas by propadl - bojí se, že strana jejich srdce se do Sněmovny nedostane. 5% hranice je účelová, zbytečná. Nemělo by být jiné omezení, než prostá matematika: máme 200 poslanců, čili 0,5% procenta platných hlasů = 1 mandát, padni, komu padni! 

Osobně mně u autora vadí suché konstatování "lidovce nemám rád" - bez jediného slova zdůvodnění...

2 1
možnosti
Foto

Vidíte, a přeji vám parlament :-)

1 1
možnosti

Souhlas. Cítím se pořád "mladý". A budu volit Piráty. Už nikdy ODS a ČSSD. Vlastně jsem dal hlas jen jednou velké straně ČSSD a to někdy v polovině 90.-tých let. Bohužel.[>-]

4 0
možnosti

L12u91b77o52š 91K16r40i84m17l

18. 6. 2013 15:57

Takto ale funguje dnešní zastupitelská demokracie. Strana má základní-okresní-krajskou-celostátní organizaci a ty vyšší si dělají co chtějí v tajném hlasování. Podívám li se na obce- kraje - stát je to stejné.

Když přijmu Váš model, tak možná bude fungovat v případě hlasování proklamací, ale zcela jistě zmizí monost jakékoli dohody. Prostě naprosto nefuknční návrh;-D

1 1
možnosti

P77e64t54r 76A98g26u94l53á60r

18. 6. 2013 15:25

Hmm. Poučit se lidé měli už po druhé světové válce a zastupitelskou demokracii zavrhnout. Pro naši kotlinu je tím největším lumpem asi Hitler. A dostal se k moci také hlasy voličů a penězmi kmotrů. Pak si všichni myli ruce. A každé volby se hlásí nová generace spasitelů. Osvícený absolutista by byl daleko lepší, ale kde takového sebrat? Napadá mne nahradit justici CML. V dnešní době už by to nemuselo být takové scifi. Ono to tak stejně dopadne, je to jen otázka času.

2 0
možnosti
Foto

Souhlas. R^Je to vlastně jako v ekonomii. Na trhu také stlačuje cenu, a zvyšuje kvalitu větší počet poskytovatelů té které služby. Monopoly jsou cestou do pekla. A co jsou to veliké strany, když ne monopoly...?

5 0
možnosti
Foto

Zajímavý postřeh R^

1 0
možnosti
Foto

Pane kolego...malé strany...navrhujete další experiment, viz VV. Na druhou stranu....řešení mě nanapadá.

1 0
možnosti

omyl. O VV se předem vědělo co jsou zač a že nemá význam je volit.

2 0
možnosti

Zastupitelska demokracie zalozena na politickych stranach je nevhodna pro zemi, kde nemaji strany dostatecnou clenskou zakladnu, protoze jsou pak lehce ovladatelne. A 2% (pocet straniku vsech politickych stran) neni dostatecna clenska zakladna.

alternativou by mohla byt treba http://en.wikipedia.org/wiki/Cellular_democracy

0 0
možnosti

Jak se ale budou ty malé správní celky domlouvat v rámci například Česka?

1 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...