Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jakýpak třetí odboj? Chiméra!

Ano, minulý režim páchal zločiny, zejména v padesátých letech. Mnozí nespravedlivě trpěli, někteří dokonce vzdorovali více či méně aktivně. Kdo se přitom nechoval jako kriminálník, zaslouží satisfakci na rozdíl od těch, co režim pomáhali utužovat. Ale nenalhávejme si. Žádný odboj se nekonal. Ani neměl smysl, dokud jsme byli součástí sovětského bloku a jeho vojenské mašinérie. K volbám chodilo volit minulý režim 99,9% občanů. Nebyli jsme v občanské válce, o žádném odboji ani potuchy. Používání tohoto pojmu považuji za konjunkturalistické znevážení tohoto slova „generály minulých bitev", pohříchu virtuálních.

 

Zní to až hloupě, že to je třeba připomínat, ale žádné partyzánské skupiny tady neoperovaly. Ano, kdo se aktivně protivil, riskoval ztrátu kariéry, horší práci, omezení přístupu do škol pro děti nebo i vězení (smrt už později nehrozila). Avšak odpor žádného druhu nemohl v historickém kontextu nic sám o sobě zvrátit, dokud nezasáhl přímo SSSR. I kdyby tzv. třetí odboj existoval,  neměl by na konečný pád totality žádný vliv. My starší přece pamatujeme ten vtip o Pepíčkovi, že jednoho krásného dne se to po..., a většina si říkala, kdy padne ten kolos na hliněných nohách.

Komunismus prohrál. Ale nikoliv kvůli nějakému odboji, bratřím Mašínům, Hučínům a podobným. Prohrál až tím, když proběhla paralela Pražského jara 1968 v Sovětském Svazu, perestrojka, ovšem už v situaci silného hospodářského zaostávání. Lidé v tomto režimu nesázeli na žádný odboj, ale na pasivní rezistenci, která vedla i k ekonomické nevýkonnosti, jež nakonec tento systém zahubila.

Že nemělo žádný smysl vzít flintu do ruky a odvážit se ke skutečnému odboji, se ukázalo v roce 1968 po srpnovém zásahu vojsk Varšavské smlouvy v Československu. Kromě solidarity nebylo možné očekávat žádnou pomoc ze Západu, ale intervence z Východu byla realitou. Systém se musel zhroutit vlastními chybami, a to až zevnitř SSSR. Žádná paralela s partyzány se u nás ani náznakem nekonala ani konat nemohla.

Taková byla realita. Lidé žili své životy, měli svou práci, své koníčky, své lásky, své rodiny, každý své svědomí, jen to nebyla ta nejšťastnější doba. Většina by si jistě přála lepší, ale žádná válka naštěstí nebyla! Kdo něco podobného naznačuje, účelově zkresluje nedávnou historii před nastupující generací. Někteří emigrovali a já to neodsuzuji, i když bych sám vlast neopustil. Někteří si svědomí uchovali i doma, i když při tom mnohdy museli skřípět zuby. A vlastně se chovali svým způsobem i statečně, když chránili existenci svých rodin a obětovali svobodu svého projevu. Ale znovu opakuji, jakkoliv by se protivili, žádný než symbolický, význam by to nemělo.

Lidé měli různou úroveň svého svědomí. A ti, co byli sketami tehdy, jimi zůstali i po sametové revoluci, ačkoliv třeba převlékli kabáty. Znal jsem třeba jednoho mladého ambiciózního aktivistu, který mi v podniku ztrpčoval život, a musel jsem zmobilizovat mnoho odvahy, abych mu čelil (snažil jsem se být odborně nepostradatelný). Později se z něj stal emigrant a dostal asyl tuším v Kanadě. Jak já jsem mu přál, aby jej komunistům vrátili. Bohužel, nestalo se. Někdo tu vojnu tady dělal a někdo se jen snažil slušně přežít, vždyť to trvalo 41 let a zkrátit to nešlo. Mnoho z těch prvních se snaží i v nových podmínkách bez skrupulí dávat na odiv své pravicové vyznání.

Někteří „generálové prošlých bitev" a „ex post vítězové" by se rádi etablovali jako hrdinové. Některým úcta patří, ale ti jsou většinou rozumní. Jiní, co se snaží přepisovat historii, berou antikomunistický klacek na každý názor, jenž jim nepřitakává. Tito komunistobijci se z důvodu vlastní nedostatečnosti potom zaštiťují Mašíny a podobnými extrémisty a „hrdinně" bojují s komunismem po jeho pádu. Vím, že mnoho mi jich přinejmenším vynadá, tak bych jim chtěl dopředu vzkázat, že jsem nikdy v KSČ nebyl a socialismu nefandil, s čímž jsem se příliš nikdy netajil, i když se to nenosilo.

Začínám pozorovat, že mladí, kterým chybí historický kontext, začínají v některých případech být touto prázdnou propagandou ovlivněni. Měli by tu nedávnou historii rychle konzultovat se svými rodiči nebo prarodiči, protože by mohli opět naletět ideologii, byť s opačným znaménkem. Ale ti, co tahají za nitky lidi k nesvobodě, jsou pořád titíž.

Je to stará taktika - najít si poražené a vydávat je za nebezpečí, aby zůstala nepovšimnuta nebezpečí aktuální. Tak komunisté i po válce „bojovali"s fašisty a stejný typ lidí, i když na druhé straně barikády, dnes „bojuje" s komunismem. Nedejme se napálit. A to ani v případě, že se nám zbláznil premiér. Snad mu to John Lennon a Vinnetou odpustí.

Autor: Dušan Streit | neděle 2.3.2008 18:01 | karma článku: 28,17 | přečteno: 2455x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5380x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...