Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trojský kůň Windows

Nejsem pirát. Tento článek je psán prostřednictvím legálního softwaru. Ale vůbec se mi nelíbí, že mi pod záminkou aktualizací proniká Microsoft do počítače. Že si vyhrazuje právo mi dálkově zasahovat do mého zařízení, prohledávat obsah, něco tam přidávat a dokonce něco mazat, a to nad rámec funkcí operačního systému. Vůbec mě neuspokojuje, že když jsem hodný, nic mi nehrozí. Naopak, poslední plány Microsoftu mě velice zneklidnily.

 

Připomíná mi to situaci, kdy bývalý policejní ředitel Kolář řekl, že se odposlechů nebojí, protože nemá co skrývat. Já se tedy na rozdíl od něj začínám o elementární soukromí obávat, protože se prolamuje na mnoha frontách. A to je mnohem vyšší hodnotou, než nějaká nezaplacená kopie operačního systému. Microsoft by měl o své platící klienty pečovat tak, aby se jim vyplatil legální obchodní vztah. Tím ovšem nemyslím takzvané záplaty, které jen svědčí o tom, že klienti mají platit za velmi nekvalitní produkt. Nevím, zda kolikrát chyby operačního systému nepůsobí klientům i vymahatelné škody. Kdyby automobily vykazovaly tolik vad, byly by cesty prázdné, protože by je výrobci museli stahovat z provozu. Vzhledem k cenám produktů Microsoftu, které považuji za šílené, by opravdu stálo zato, požadovat přinejmenším slevy.

Jsem si vědom, že zákazník podepisuje - podle mého názoru nerovné - licenční podmínky. Detailně je ani neznám, protože by mi to stejně nebylo nic platné, změnu vyjednat nemohu. Nevím, nakolik by pod takovou smlouvou platila klauzule, že smluvní strany si ji přečetly, porozuměly jí, je podepsána podle jejich pravé a svobodné vůle a nikoliv v tísni. Snad by to měl někdo při větších problémech vyzkoušet u soudu, a pak poradit ostatním jako podnět k masové akci.

Vrátím se ještě k těm cenám. Vzhledem k multiplicitě prodejů je považuji za nehorázné. Už sice nejsem odborník, ale před lety jsem se tvorbou a prodejem softwaru zabýval a vím, jak drasticky s četností zájemců klesala cena pro koncového uživatele. A to se nikdy nejednalo ani o zlomek počtu aplikací Windows. Považuji potom celou tu šaškárnu kolem různých nadací Billa Gatese za nechutnou. Nejdříve od každého studentíka ty peníze vyždímat, dokonce několikanásobně, a potom jejich zlomek z balíku, který by se už stejně nedal utratit, s velkou pompou rozdávat. Altruismu sluší skromnost a utajení darů. Microsoft z toho dělá politikum. Nehledě na to, že neopodstatněná cena je hlavním důvodem nelegálních kopií.

Microsoft se chce bránit mazáním programů, které obcházejí aktivaci Windows Vista, posléze i XP. Aniž bych fandil pirátům a bez ohledu na to, co stojí v licenčních podmínkách, to považuji za neoprávněný zásah do cizího zařízení. Dokonce už v okamžiku prohledávání paměti počítače to považuji za pirátské zneužití strojového času nic netušícího uživatele. Mazání čehokoliv na vnějších pamětech tak už naplňuje podle mého laického názoru znaky trojského koně. A vůbec, už prohledávání souborů uživatele považuji nejen za krajně neetické, ale i nebezpečné a na hraně zákonů. Že Microsoft zaručuje, že žádná data nezneužije? A vy znáte nějakou dravou nadnárodní firmu, kterou by ani nenapadlo využít jakékoliv konkurenční výhody?

Jak informovaly Hospodářské noviny, podle statistik analytické agentury IDC se Česko drží mezi zeměmi s nejnižší mírou softwarového pirátství, přesto však má být způsobena „ztráta" přibližně 3,7 miliardy korun. Z průzkumů BSA už však prý vyplývá, že snížení míry softwarového pirátství o čtvrtinu by v Česku během příštích čtyř let zvýšilo příjem firem o 5,6 miliardy korun, a vzniklo by tak přibližně 1200 nových pracovních míst. Všichni si dovedeme představit, jak by tento koláč byl rozdělen. Toto prohlášení s argumentací pracovními místy už je farizejství hraničící s manipulací. Cílem firem v konkurenčním boji totiž není zvyšování počtu pracovních míst, ale naopak celý kapitalismus stojí na motivaci dosahováním zisku. Za vstřícné prohlášení bych považoval, že snížení černých kopií vytvoří prostor pro snížení cen nebo zvýšení kvality.

Takto zůstává jen pocit, že se mi někdo pod záminkou kontroly, že nekradu, bude hrabat v počítači. Tento argument, kdy plíživě ztrácíme svobody a soukromí, je stále běžnější. Vzpomeňme zaklínadla boje proti terorismu. V tomto klimatu se velké firmy stále častěji uchylují k nátlakovým metodám. Ale kdybych byl policejním prezidentem, Microsoft bych do policejních databází nepustil.

Autor: Dušan Streit | úterý 22.4.2008 9:22 | karma článku: 47,56 | přečteno: 18933x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5380x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...