Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

korzár

13. 8. 2010 0:20
Nene, tentokrát ne

Pane Streite, nesouhlasím s Vámi. Myslím, že jste na špatné cestě se svými úvahami. Svět je takový, jaký je. To, že se jej snažíme popisovat (pochopit) s pomocí mj. matematiky, kdy si úlohy zjednodušujeme a to stejně, jako prostor, který se pro (zvláště strojové výpočty) snažíme zjednodušit a popisovat jako diskrétní (i když je ve skutečnosti spojitý), Vás neopravňuje k závěru, že takto zjednodušený svět ve skutečnosti je. Je mnoho teorií (fyzikálních i filosofických), které říkají, že nelze přesně popsat děj. Lze jej pouze popsat zjednodušeně tak, abychom jej mohli chápat. Binární svět je svět umělý, matematický a zjednodušený. Skutečnost je opravdu někde jinde. Nechci se zde pouštět hlouběji (relativistické pojetí světa), jelikož na to není prostor. Závěr: svět černobílý není. Když si chcete zjednodušit, můžete jej jako černobílý (či spíše binární) vidět, ale je to jenom Vaše zjednodušení. Hezké ráno, protože už nejspíš spíte. Ale těším se na Váš další blog.

0 0
možnosti
VS

vita.s

13. 8. 2010 3:42
Re: Nene, tentokrát ne

Dovolím si reagovat... Bohužel nemáte pravdu (z důvodu, který jsem popsal výše v reakci na uživatle "Kru.El"). Jinak ale souhlasím, že svět černobílý není, sám jsem neochvějným bijcem (ba zuřivým) za jeho "nebinární" vnímání a přemýšlení v něm... Ač musím současně důrazně varovat, že takovéto důsledné pojetí přináší veeelmi značné problémy při obstávání v jeho skutečné, praktické "přízemní" realitě...:-):-(

0 0
možnosti
DS

Streit

13. 8. 2010 9:45
Re: Nene, tentokrát ne

Asi jste úplně neporozuměl, nebo jsem to nenapsal dostatečně srozumitelně. :-)

Ten článek byl provokace, i když podložená. Svět je opravdu "barevný", protože nedohlédneme kvantového dna. Ačkoliv je konečný, ve svém trvání je nekomprimovatelný (třeba matematicky).

Já jsem chtěl článkem říct, že ačkoliv je svět "barevný", tak alibismus založený na rozbředlém tvrtení, že není černobílý, je falešné: Člověk se musí umět rozhodnout.

0 0
možnosti
VS

vita.s

13. 8. 2010 10:14
Re: Nene, tentokrát ne

Tak tak... Chválím však, je-li si přitom vždy vědom, že se rozhoduje redukcionálně a různé "barevnosti" z nezbytnosti (a tedy pouze z principu "nutného zla") pomíjí... Nicméně to už zase zavání zpět mým barevným auto-alibismem...;-);-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...