Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj recept II. (převratný návrh pro záchranu demokracie)

Začátek roku je správná doba k bilancování. Už přes dvacet měsíců tady kritizuji poměry a nastal čas dokončit odpověď na jednu z nejfrekventovanějších otázek čtenářů: „A jaké řešení navrhujete vy sám?“

Odpověď jsem začal imaginární verzí http://streit.blog.idnes.cz/c/116540/Muj-recept-imaginarni-verze.html, nyní se pokusím o střízlivější přístup k tématu:

 

II. Realistický návrh

Všichni podle poměrů v naší politice vidíme, že demokracie, jak je uplatňována, má své limity. Zažily se také stereotypy, na které stojí zato se podívat, než bychom demokracii odvrhli. Proti těm zažitým zyklostem směřuje právě můj návrh a prosím zamyslete se, než mi začnete případně nadávat. Protože je text delší a obsažnější, prosím jednodušší povahy, aby ani nečetly dále.

Ti ostatní se mnou asi budou souhlasit, že politika u nás představuje zatuchlý rybník. A nedělejme si iluze, že jinde je to o mnoho lepší. Kdo se jednou do vrcholné politiky dostane, stává se odcizeným bafuňářem, jenž zapomene na obecné blaho, ale postavení zneužívá k osobním zájmům a nanejvýš ještě zájmům své strany. Občan z této hry zcela vypadává a zůstává pouze v úloze dodavatele hlasů.

 

Škodlivý mýtus silné vlády

Tito lidé chtějí své postavení co nejvíce fixovat. A tak vymysleli dnes všeobecně sdílenou ideu, že v zájmu silné vlády je třeba uplatňovat po volbách uzavírací klauzuli, kdy strany pod 5% hlasů se nedostanou do parlamentu. Samotná tato hranice volby zpětně zkresluje, protože obavy voličů z propadnutí hlasu některé vedou k tomu, že se rozhodnou pro větší stranu, a jiné to zase odradí od volební účasti, protože si řeknou, že „nemají koho volit". Vzniká z toho známý syndrom čerta, který se vydělá na větší hromadu.

Dokonce nám chtějí namluvit, že v zájmu silné vlády je třeba zvýšit bonus pro vítěze. To je zase syndrom „vítěz bere vše". Ale nedejme se opít rohlíkem! Pak vláda nekopíruje názory společnosti. Nelze ani v této konstelaci říci, že národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Názory a preference ve společnosti jsou mnohem pestřejší, než by o tom mohlo vypovídat složení parlamentu. Ve společnosti je normální, že některé názory se kompenzují a pak mohou rozhodující roli sehrát i názory minoritní. Ne nadarmo se říká, že většina má málokdy pravdu. Kvantita opravdu nezaručuje kvalitu, ale naopak.

A argument „silné" vlády jde podle mého liberálního názoru proti demokratickým principům vůbec. Volič tady není od toho, aby politikům usnadňoval vládnutí! Silná vláda prosadí mnohem více hovadin než dobrých věcí. Někdy stačí hlas jednoho zkorumpovaného přeběhlíka a neštěstí je na světě. Já se vždycky nejbezpečněji cítím v dobách parlamentních a vládních krizí, kdy nehrozí tak akutně, že vyjde nějaký zákon nebo vyhláška, které nás zase zbaví části svobody. Vzpomeňme, že už Cromwell prohlásil, že když zasedá parlament, nikdo si není jist hrdlem ani statkem.

Ještě jsem nezažil, že by se legislativní systém rozvolňoval a zpřehledňoval, ale naopak se šrouby stále utahují a nesmyslných omezení a tím i právních norem, z nichž mnohé si i odporují, stále přibývá. A to pohříchu i za vlády pravicovější. Už množství zákonů, v nichž se nemohou vyznat už ani advokáti, jsou útokem na svobodu občana, který ani nemá šanci vědět, co všechno jej zavazuje. A tak je ve výhodě stát, který na něj vždy nějakou hůl najde. Otevírá to také prostor svévoli soudců.

Stávající systém vede v mnohobarevném světě k nešťastné polarizaci, z níž těží figury neomalených jednorozměrných grobiánů jako je Paroubek a Topolánek. Dá se dokonce říci, že jeden generuje politickou existenci druhého. Volič často na tuto hru naivně přistupuje. Sám jsem to zažil na vlastní kůži: Když jsem kritizoval levici, byl jsem modrý zloděj a když jsem kritizoval něco, co by pravice dělat neměla, byl jsem soudruh nebo oranžáda.

Je to stejné, jako by sportovnímu komentátorovi, jenž kritizuje Slavii, fanoušci nadávali do Sparťanů, ačkoliv třeba zrovna fandí Baníku. A tato hloupost v naší politice funguje, jako by si první politickou ligu pronajaly dvě strany. Nebylo by to nic pro diváky a není to nic pro voliče, i když demokracie velmi často i ve světě takto funguje. Však je to také příčinou, že bývá jedno, jestli vyhraje Havel nebo Pavel, protože podléhají stejným módním a populistickým trendům (politická korektnost, integrace, zelené náboženství).

Tato situace pak vede k tomu, že velké straně stačí buď pár přeběhlíků, nebo koalice s jednou menší stranou. A tady je zdroj žehrání vítězů voleb na tuto situaci a dokonce úvahy o dalších bonusech pro nejúspěšnější stranu. Pochopitelné je, že se vítězům nelíbí velké koaliční ústupky malé straně. Když navíc je to strana s vyděračským potenciálem jako lidovci nebo zelení, tak se dá pochopit i koketování s vzažednou možností velké koalice.

Ale velké strany nemají při tomto systému více možností než buď se kritizovat prostě za každou cenu a bez věcného oprávnění, nebo uzavřít nějaké nemravné dohody. Ony fungují tak i tak - aniž by šlo o klasickou velkou koalici - v hospodářské sféře státních podniků a zakázek. Tady se velmi často tolerují doslova politické loupeže u vědomí, že po nich přijde k lizu soupeř. Takže politika funguje tak, že se mediálně nenechá na soupeři nit suchá, ale jinak si stále stejní lidé propachtovali prostřednictvím stran ekonomicky výhodné posty. Tito nemravní diletanti pak dělají největší škody - faktické i morální. A tato možnost generuje další vyžírky prostřednictvím stranického dresu.

Dalším úkazem tohoto systému dvou velkých stran je, že se v politice nemají možnost šířeji uplatnit osobnosti. Každá velká strana vygeneruje jednoho silného vůdce, který za sebou strpí už jen „blbce z Horní Dolní". Mnoho vynikajících osobností z malých a mimoparlamentních stran se do velké politiky nemůže přes pětiprocentní minimum dostat. Mnoho osobností s pragmatickým cítěním se o to ani nepokouší. Nemají žaludek na to, aby se prosazovali do politiky prostřednictvím některé ze dvou velkých stran, kde to aspoň zpočátku jde pouze na základě stranické kázně.

Stávající systém generuje šedé myši ve velkých stranách a malé vyděrače ve stranách koaličních přívěšků. Nakonec vláda nemá vůbec nic společného se strukturou občanů ani s rozvrstvením potenciálních voličů. Volby v tomto smyslu nejsou v pravém slova smyslu svobodné.

 

A co tedy navrhuji já?

Je to zřejmé z tohoto poněkud delšího úvodu. Kdo by jej přeskočil, asi neporozumí smyslu. Sám jsem nad tím dlouho přemýšlel a ačkoliv se to nabízí samo, závěry se natolik liší od klišé, která téměř všichni opakují jako na kolovrátku, že opakovaně prosím o zapojení vyšší signální soustavy a kůry mozkové.

Samozřejmě by bylo třeba co nejdříve zrušit jakékoliv limity pro vstup stran do Sněmovny parlamentu ČR. Matematika je složitější, ale už s půlkou procenta by se dalo získat aspoň jednoho poslance. Uvažte sami, že jakékoliv ořezávání je antidemokratické. A zdůvodňuje se to jen silnou vládou.

Ale je v zájmu liberálně cítících občanů silná vláda? Opravdu chceme krátký špagát a zákony na běžícím páse? Máme rádi regulaci, direktivy, dirigismus a byrokracii? Já tedy pravičákem ve stylu „řád a pořádek" ani pseudolevicovou manipulovatelnou ovcí nejsem. A co krize, nepotřebuje silnou vládu? To je jen další mýtus. Každá aktivistická vláda, která se příliš plete do ekonomických zákonitostí, může více pokazit než napravit.

Vraťme se k tomu, jak by se změnilo složení Sněmovny. Podotýkám, že většinový princip by zůstal zachován odlišným způsobem voleb v Senátu. Místo šedých myší a hlasovacích mašin na provázku by ve Sněmovně bylo více osobností, byť třeba i extravagantních. Ale byly by to to silnější individuality.

Že by se těžko shodli? Aspoň by už nikdy nikdo nemohl vyhrožovat legislativní smrští. Průnik názorů ad hoc by zabránil nejen záplavě někdy si i odporujích zákonů, ale vyloučil by i největší nesmysly. A pokud ne, zákony by lépe kopírovaly názory veřejnosti i bez referend.

Že by se vládě špatně nebo obtížněji vládlo? No a co? Po svých politicích přece máme chtít, aby klopotně hledali názorový součin, ne aby jako po másle a za pomoci intrik prosazovali kolikrát chorobné představy svých vůdců.

Představte si, že ve Sněmovně by vedle Topolánka, Paroubka a dalších současných zombie naší politiky seděli také třeba Mach, Hybášková, Bobošíková, L. Macek, Železný, Hamerský,   Edelmannová, John, Zeman, Stropnický, Havlík, Reedová, Zubová a podobně. Ta jména se vám nelíbí? Mně také mnohá ne. Jsou tam profláknuté figury? Ano! Ale takové reprezentanty prostě vygenerovala naše společnost! Mnoho lidí od politiky právě odradil onen zabetonovaný systém.

Takže to by byl jen počátek. A pak byste viděli ten cvrkot a hroucení těch zahnívajících model. Mohlo by to vygenerovat zcela nové politiky bez ideové nenávisti a schopné se domluvit. A když by domluva byla nemožná, aspoň by se vzájemně neutralizovali v tom nejhorším.

Pozor, opakuji, že největší hlouposti vždycky natropí většina. A najednou bychom tady měli demokracii minorit, protože každá většina, pokud není sešikována a zocelena ideovou propagandou, se skládá z menšin. A ty menšiny by mohli reprezentovat ti nejschopnější, což znamená, že by také bylo méně Vodrážků, Škromachů a Jakubkových. A měli bychom opravdu „vládu", jakou bychom si zasloužili.

A pro ty, kteří už teď nad mými závěry zuří, ještě přidám, že bych dokonce uvažoval o volebním bonusu pro menší strany. Proč by v politice nemohlo platit jakési antimonopolní opatření? Nikdo by si pak nemohl ani v politice dělat, co by chtěl bez zpětné vazby. Byl by jen delegátem vůle voličů a musel by mít neustálou starost, aby příště uspěl. Každé další volby by dávaly šanci nenechat kámen na kameni. I zatuchlý rybník by byl odkalen.

Jenže jak kapry přinutit, že...? Někdy však má i slovo velkou moc. Jen jde o to, aby se ho zmocnilo co nejvíce lidí. A pak se to jednoho krásného dne...

 

Autor: Dušan Streit | sobota 2.1.2010 21:10 | karma článku: 37,80 | přečteno: 4888x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5379x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...