Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drezura lidí

Článek je další z volné série, v níž varuji před akcelerujícím trendem ztráty svobod jedince. Přiznám se, že titulek parafrázuje esej mého váženého kolegy Ivo Vašíčka o „chovu lidí“.

Pan Vašíček se vtipně i pragmaticky zamýšlí nad paralelou „plného žlabu" u zvířat a lidí. Ve volné interpretaci uvádí, že cíl organizované péče o člověka příliš jasný není, i když původně byl založen na péči o pracovní sílu. Doslova však namítá, že „žádný uměle vytvořený přerozdělovací systém nedokáže konkurovat přirozenému soupeření svobodných jedinců."

To všechno je pravda, včetně jeho úvahy, že postupně byla v mnoha regionech nahrazena odpovědnost za vlastní život poslušností, zajišťující „plný žlab" pro jedince a dokonce jeho potomky. Civilizace tak degeneruje, protože už nejde o společnost potomků vítězů, když bez možnosti prohry nejsou ani vítězové. Z toho dle pana Vašíčka musí zákonitě rezultovat krach přídělového systému.

S tím vším se dá souhlasit a převážně i se závěrem, že v této konstelaci se stávají rostoucím aktivem zbraně. Ale vraťme se k původní otázce: Co je cílem onoho kontraproduktivního chovu lidí? Za sebe odpovídám, že jejich drezura. A to kvůli ambicím krátkozrakých krotitelů.

Kdyby byl zvolen efektivní systém konkurence, nejenže by potenciální krotitelé z toho neměli nic, oni by nemuseli v konkurenci ani obstát a dokonce by mohli být „sežráni". A tak metodou stále většího biče, stále menšího dvorku a pravidelné dávky cukru pěstují a - stále trénují - u lidí preferenci jistot a „bezpečí" nad svobodou. Dokonce fixují v lidech strach ze svobody.

Tady vidím pozadí všech ponižujících a neefektivních procedur třeba na letištích. Dokonce nelze vyloučit ani provokaci některých excesů, aby mohla být zavedena do té doby neakceptovatelná opatření. Diskutér „jj" pod jedním z mých článků dne 3. ledna napsal tento příspěvek, s nímž se plně ztotožňuji: „Podstatou celé té záležitosti je vytvořit stav, kdy bude lidem jasné, že nemají žádná práva, že jsou jenom nesvéprávné ovce na placení daní a "autority" je mohou ponižovat a třeba i svlékat, kdy se jim zachce. Je potřeba zavést systematizované, v zákoně zakotvené bezpráví jakožto samozřejmou akceptovanou normu, jedině tak může být totalita dlouhodobě životaschopná a soudruzi to moc dobře vědí."

Lidé jsou trénováni, aby jak ovce stáli na přepážkách, a to bez vysvětlení a zjevného důvodu. Musí jen strpět všechna omezení, držet hubu a věřit, že se o ně někdo kompetentní právě stará. Kdyby to nevydrželi, budou policií třeba zkopáni, jako v Německu náš brazilský honorární konzul.

Už je vám jasné, k čemu slouží veškeré to utužování režimních nástrojů, omezování svobod a šikana? Vzpomeňme namátkou kromě těch skenerů a svlékacích rentgenů třeba odběr biometrických údajů, genetických vzorků policií (na koho v trestním řízení ukáže), nesmyslné a opakované výměny dokladů (občanských a řidičských průkazů a pasů), netolerance metabolického minima alkoholu u řidičů a jejich superplošná kontrola místo cíleného odchytu opilců, narušování soukromí monitorováním telekomunikačního provozu vč. internetu, kriminalizace samotného držení nejen drog, ale i elektronických záznamů, což vše vám může kdokoliv vč. policie podstrčit, kriminalizace tzv. extrémních názorů, náhubkový zákon, mýtné brány a elektronické sledování, trvalé posilování moci nových a nových úřadů a inspekcí, prolamování domovní svobody stále širším spektrem institucí vč. policie atd. atd.

Úplně mě dorazila nynější kampaň, aby přímo v domácnostech mohla Inspekce životního prostředí kontrolovat spaliny a popel. Pokud se týká kontroly odvodu odpadních vod, tyto kompetence jsou už de facto uzákoněny. Každá záminka je dobrá pro uplatnění moci krotitelů. A Lisabonská smlouva otevírá další prostor.

Pohříchu nejde jen o česká specifika. V Irsku byl zadržen Slovák s trhavinou, kterou mu do zavazadla nastražila slovenská policie. Tamtéž hrozí vysoké pokuty ateistům za verbální vyjádření, která by se mohla dotknout jakéhokoliv náboženství.

Když to krotitelé s drezurou přeženou, většinou to s nimi dopadne špatně. Udělejme však všechno proto, aby se nenaplnilo očekávání pana Vašíčka, že situaci vyřeší nový krotitel - v jeho pojetí chovatel - za pomoci zbraní. Vím, že mi námítne, že zákonitosti se prosadí bez ohledu na naši vůli. Ale já nejsem fatalista, cynik ani kapitulant, takže naši vůli považuji za faktor těchto přírodních a sociálních vztahů. Domnívám se, že vědomí jako nejvyšší forma organizace hmoty je prostě fyzikálním činitelem se zpětnou vazbou.

Ale ani v případě, že bych měl pravdu, nejeví se situace vůbec optimisticky. Ale prohrát chci až po boji, byť jen slovním.

 

Autor: Dušan Streit | středa 6.1.2010 11:39 | karma článku: 34,73 | přečteno: 3944x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5379x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...