Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Práskač-kajícník a práskač–našeptávač: Prý boj s korupcí

Únosy v kufrech aut, loupeže, vydírání, mučení, falešní policisté – to je dnešní realita. Místo toho se „bojuje“ s okrajovou straničkou a vymýšlejí se další nástroje buzerace.

Společnost ztrácí morálku. A jak se říká, ryba smrdí od hlavy. Kdo se podívá na naše politiky, přejde ho zápal pro mravní chování. Pro mě je takovým odstrašujícím případem ministr Pecina. Možná, že jsou i horší, ale on je totiž natolik nad věcí, že svůj cynismus prospěcháře na rozdíl od jiných ani neskrývá a považuje jej za normální. Jak by potom běžný občan měl vyznávat hodnoty jistého altruismu a společenského dobra?

Z jeho dílny je také institut korunního svědka a agenta provokatéra. Prý jde o odhalování korupce. Houby s octem. Jde o další krok k policejnímu státu, který místo výchovy k morálce používá - a může snadno zneužít - zcela amorálních metod. Pod heslem „účel světí prostředky" se už napáchalo hodně škod, jak dokládá historie.

Stát si nesmí dovolit odměňovat práskače a nastrkovat provokatéry. Také bychom si neměli nechat líbit, že za účelem „hrdinného boje" proti bezvýznamné straně se konají razie, aby se našly texty, symboly nebo dokumenty o tom, kdo se s kým stýká. Nedejme se mýlit, že nás se to netýká. Prostě jsme ještě nepřišli na řadu.

Vzpomeňme, že už je trestné nejen aktivní páchání trestné činnosti, ale také pasivní držení zakázaných věcí, u nichž už není nutno dokazovat, že pochází z trestné činnosti. A nejde jen o držení omamných látek pro vlastní potřebu, ale i o datové soubory. Představte si, jak snadno vás někdo může kriminalizovat, když vám nějaký hacker pošle do počítače pedofilní materiály, práskač pod pod patronátem státu vás udá a stále častější razie mu dá za pravdu. Pak vás i za účasti objednaných kamer odvedou nad ránem v poutech, aniž vůbec pochopíte, co se děje.

Momentálně se tak děje pod praporem boje proti extremismu a proti korupci. Mnoha občanům to zní bohulibě a nedomýšlejí rizika. Copak nechápou, že na Dělnické straně si vyvolení politici chtějí nacvičit, jak zatočit s choutkami nespokojených občanů se organizovat k protestům? Copak nechápou, že korupci si berou jako záminku ti, co sedí na samém vrcholu té korupcí a klientelismem prolezlé pyramidy?

Vzpomeňme na „upřímného" Grosse. Copak by ho někdo mohl chytnout s kufrem úplatků? Tady jsou sofistikovanější metody. Stačí obchody státu se spřízněnými subjekty, že pane Řebíčku a Kalousku? Stačí příbuzným a spřízněným osobám prodat lukrativní pozemky, že pane Fencle a Zgarbo? Stačí odkopnutou manželku vypořádat přes nadaci, že pane Paroubku? A předávání akcií, které později „zhodnocené" někdo odkoupí, až samozřejmě projde daňový test, to už je taková obehraná písnička.

Agent provokatér? Korunní svědek? K smíchu v amorální společnosti, jako je naše! Přesto je možno začít - hned pod svícnem. Nejlépe tím, že se bude omezovat moc exekutivy a úředníků. Když nebudou moci tolik ovlivňovat hospodářské záležitosti, korupce ztratí velký potenciál. Nejde přece o babičku, kterou by práskač nachytal, kterak dává svému lékaři bonboniéru, aby ji předepsal léky.

Bohužel, další stupeň přerozdělování napojený na EU rozšířil živnou půdu pro korupci a klientelismus. A kapři si opevňují rybník.

 

Autor: Dušan Streit | pondělí 18.1.2010 11:08 | karma článku: 35,70 | přečteno: 3140x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5379x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...