Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zuzana Hejná

17. 7. 2008 12:00
trochu vám uniklo,

že ČR není, nebyla a nemůže být státem na národnostním principu jako je Německo nebo Francie. Příslušnost k národu je zde vymezována spíše geograficky - a to nevím, jak nás v tom může EU ohrožovat. Jiná věc je všeobecná nablblost EP - ale jsou tam i čeští europoslanci = máme tam, co jsme chtěli, co vygenerovala česká politická scéna.

0 0
možnosti

black_gamespot

17. 7. 2008 12:04
Re: trochu vám uniklo,

Proc by CR nebyla nebo dokonce nemohla byt stat na narodnostnim principu?

0 0
možnosti

acpu

17. 7. 2008 11:47
Já se nebojím

Já se nebojím sám, ani za své děti a rozhodně ne těch nebezpečí, která vypisujete. Protože ony budou moci říci jsme Češi  žijeme v Evropě a nebude to znamenat nic víc a nic míň než když ten vedle řekne a já jsem Němec a žiju v Evropě nebo jsem Polák a žiju v Evropě. Právě v opuštění národního principu států je budoucnost, protože zmizí další rozdíl mezi lidmi. A vidím to právě že Čechám nejvíc ublížilo posilování národnostních principů, dokud byli v Čechách Němci Němci (=tj. Češi mluvící jiným jazykem, němí) a nebyli národně oddělení, byl v českých zemích klid. Ale jakmile se začali tvořit národnostní rozdíly, z Němců se stali příslušnící germánské rasy, bylo po klidu. To není  o zříkání se národnostní identity, ale o odstraňování rozdílů mezi lidmi.

0 0
možnosti

black_gamespot

17. 7. 2008 12:03
Re: Já se nebojím

"Právě v opuštění národního principu států je budoucnost, protože zmizí další rozdíl mezi lidmi".

Prislusnost k urcite skupine (je jedno jestli ji budeme rikat narod) vyznavajici urcity zivotni styl, vzorce chovani, kulturni zvyky atd. patri k zakladnim a nejdulezitejsim potrebam cloveka, protoze tomu se rika domov. Divil by ses kolik rozdilu mezi nami a nemci je. Rozmelnenim statu rozdily mezi lidmi nesmazes, jen je vytvoris jinde.

"Dokud byli v Čechách Němci ... a nebyli národně oddělení, byl v českých zemích klid"

To snad nemyslis vazne. 8-o Ty chapes klid jako: pokus o prezentaci vlastniho nazoru = opratka? Nemluvim o jazyku, prednostech na uradech atd. A pak, ze zkracovat dejepis. Takhle to dopada...

0 0
možnosti

LeTroxx

17. 7. 2008 10:08
Jabka a hrušky najednou...

Mňo, nechci hodnotit celkové vyznění, ale zaměřím se jen na dva body.

1) Právě federativní parlament podle vzoru  ČSFR (tedy úplný bikameralismus) je dobrou variantou pro EU. Je vhodný pro zástupce z většího počtu jednotlivých složek federace (viz USA). Rozpadu Československa by v roce 1992 nezabránil ani sv. Václav.

2) Klasické jiráskovské "temno" pobělohorské. No nevím, kdybychom si to řídili sami, dopadneme jako Poláci. Jen si uvědomte, kdo nezaplatil za své vojáky (že by česká šlechta?). navíc operovat národními věcmi v 17.století, nota bene když poslední král českého původu byl korunován 1454 je směšné. Navíc nevím, čím nás to Rakousko tak utiskovalo. Volnou soutěží politických stran? Svobodným tiskem? Vlastním zemským sněmem? Všeobecným volebním právem?

0 0
možnosti

Streit

17. 7. 2008 10:16
Re: Jabka a hrušky najednou...

Já kvůli Vám snad vylezu na Blaník.

Nevypadá to, že byste žil za Rakouska-Uherska. Jinak Rakušané nás utlačují dodnes.

Nejlepším důvodem pro akcentaci národních zájmů je, že na základě havlovské politiky vzrostl počet lidí, kteří smýšlejí, jako vy (nevidící si na špičku nosu).

0 0
možnosti

kion1

17. 7. 2008 9:37
Volič Národní strany

KarmaR^[>-]

0 0
možnosti

deravec

17. 7. 2008 9:35
Blabol

Pane Streit, proc si zneprijemnujete zivot strachem z neceho cemu se stejne nevyhnete. No, vy ve vasem veku asi ano. Ale ja budu rad zit ve svete, kde neco tak pitoreskniho jako "narod" nebude hrat roli.  Preju pekny den.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...