Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

Streit

20. 2. 2012 21:29
Pro Ghost Doga

Protože Vám 31pryc nepřesně odpověděl, dám citaci z návrhu zákona, kdo je povinnou osobou: Pozemkový fond České republiky; Lesy České republiky; s. p., stát, za který jedná příslušná organizační složka státu; státní příspěvková organizace; státní fond; státní podnik a jiná státní organizace. Takže to právě není blokovaný majetek, který církev považovala za svůj a blokuje zejména obcím jejich plány. Naopak! Tyto blokované pozemky se odblokují a bude se s nimi kšeftovat, nejspíše na hypermarkety, obchodní a průmyslové zóny apod. Vydá se JINÝ majetek, který církve obratem lacině prodají nějakým spekulantům, aby na nich strůjci celého tunelu mohli vydělat. Farnosti utřou nos. Aspoň zčásti.

Já bych neměl nic proti tomu, ať církve hospodaří na nějakém svém záhumenku. Ale neměly by vznikat nové enklávy neprůhledného hospodaření za desítky miliard. Už vůbec nemohu souhlasit s jurisdikcí Vatikánu, i když uznávám, že Kalousek je horší než papež.

1 0
možnosti
DS

Streit

20. 2. 2012 21:30
Re: Pro Ghost Doga

A také mi vadí, když církev nechce být jen zájmovým sdružením, ale politickou silou. A o to se teď v atheistickém Česku vede boj. Proto máme dva kardinály. Proto má přijet papež.

Místní farář mi opravdu nevadí.

1 0
možnosti

Ghost Dog

20. 2. 2012 18:50
jsem neznalý ..

.. a tak bych rád věděl, co se bude vracet .. budou to nemovitosti v držení státu (obcí a měst), nebo to zase budou brát soukromým osobám? .. stejně tak polnosti a lesy ..

.. mohl by mi někdo zasvěceně toto objasnit? ..

0 0
možnosti
JO

31pryc

20. 2. 2012 18:53
Re: jsem neznalý ..

Pokud dobře chápu princip zákona, jde o majetek, který je v současné době blokovaný a je ve vlastnictví státu. Ostatní pozemky, které vydat nelze jsou právě ohodnoceny tím finančním odškodněním. A pakliže to je skutečně takto, jak zákon chápu já, nevidím na tom nic nemorálního ani nevidím možnost vzniku nějakých jiných křivd.

1 0
možnosti
ŠP

Shadow stalker

20. 2. 2012 16:53
Mě spíš přijde ostudné

že hájíte zjevně protiprávní situaci. Nejsem věřící, ale jakožto normální člověk si myslím, že co bylo ukradeno, musí být vráceno. A ano, v případě tak obrovské krádeže, jaká se stala církvím, se musí postupovat ne zcela podle zákona, protože vzhledem ke "kvalitě" katastrálních záznamů třeba z konce 40. a začátku 50. let to ani jinak nejde. Proto je pro mě vždy záhadou motivace lidí bránit církvi, aby svůj majetek dostala zpět. Vždycky v tom cítím nějakou starou komoušskou zatuchlinu.Rv

0 0
možnosti
MV

marek.voksay,blogidnes

20. 2. 2012 16:57
Re: Mě spíš přijde ostudné

stále nikdo neprokázal zlodějinu ........ tím, že o ní budete žvanit ji neprokážete, byť byste to provozoval 100 let. Jako normální člověk tedy prokažte co, komu a kolik bylo ukradeno......

1 0
možnosti
RS

Vanguard

20. 2. 2012 16:09
Žádný konzervativec

Už jsem to jednou napsal a píšu to znovu: p. Streit není žádný konzervativec, ale takový malý český národní socialista, něco mezi Benešem a Paroubkem. Měl by si upřesnit profil.

0 0
možnosti
DS

Streit

20. 2. 2012 16:50
Re: Žádný konzervativec

Nejsem konzervativec, ale píši, že jsem konzervativním ateistou, pro něhož je osobní svoboda nade vše. Nepotřebuji tedy žádné berličky v podobě Boha nebo církve.

1 0
možnosti
OB

Kaminski

20. 2. 2012 14:49
Jiný scénář

Co takhle udělat toto: 1) Každá farnost si sama sepíše co měla a co chce vrátit, přes katastrální úřad se zjistí zda majetek vlastnila, zda je momentálně volný (není vlastněn soukromou osobou či na něm stát nemá státní zájem) a pokud není problém tak se majetek vrátí farnosti.

2) pokud nemovitost byla zbourána, zničena, pozemky prodány či zastavěny odhadne se cena takto znehodnocené nemovitosti v době zabavení, přepočte se na současnou cenu a peníze se budou po dobu 20 ti let formou pravidelných splátek vyplácet příslušné farnosti. 

Současně s provedením vyrovnání se přestane vyplácet jakýkoliv příspěvek na farnost od státu.

Vše veřejné, lehce kontrolovatelné a soudně napadnutelné v případě rozporů.

Myslím že je to výrazně lepší řešení než odhadnout zabavený majetek za X miliard a rozhodnout že se vrátí pozemky a  nemovitosti  za XY miliard bez  toho aby se provedla důkladná inventarizace takto vraceného majetku a to vše bez jakékoliv možnosti vrátit chybná rozhodnutí zpět

0 0
možnosti
DS

Streit

20. 2. 2012 15:01
Re: Jiný scénář

Ano, bylo by to lepší. Ale to by zase politici neměli tunel...:-/

0 0
možnosti
PK

bakules2

20. 2. 2012 14:46
zcela vyjímečně

se dnes budete muset obejít bez mé karmy:-(

0 0
možnosti
DS

Streit

20. 2. 2012 14:59
Re: zcela vyjímečně

Byl jsem si toho vědom. :-)

0 0
možnosti
MV

marek.voksay,blogidnes

20. 2. 2012 12:55
tradiční reakce podporovatelů vracení majetku ......

kdokoli freneticky nepleská a nekvičí nadšením v souvislosti s vracením tak ohromného majetku a platbě tolika mld církvím, je okamžitě označován za komunistu a bolševika ..... a jedinec, který takto škatulkuje níže v diskusi má drzost o sobě prohlásit, že "hledá pravdu" ;-D;-D;-D to jspou paradoxy, že ?;-D

3 0
možnosti
JO

31pryc

20. 2. 2012 15:58
Re: tradiční reakce podporovatelů vracení majetku ......

A mohu se Vás zeptat, čo si predstavujetě pod takým slovom paradox?;-D

0 0
možnosti
MV

marek.voksay,blogidnes

20. 2. 2012 12:35
je to jednoduchý scénář ...

Kalousek a politici vydají pozemky, které církev ani nevlastnila- takže budou náhradní- a informovaní supovénapojení

na politiky nabo Pentu provedou stejné šméčko, jako s restitucemi pro

běžné občany . A z toho poplynou prašulky do stranických pokladen a

soukromých kapes. Tohle může podporovat jen hlupák, nebo ten, kdo na tom tunelu vydělá ...... který z těch dvou případů platí pro zdejší podporovače vracení majetku církvím ? Odpověď je na vás .....

1 0
možnosti
DS

Streit

20. 2. 2012 12:55
Re: je to jednoduchý scénář ...

R^!!

Souhlasím s výhradou, že to je nachystáno tak, že to bude mnohem horší než při restitucích pro běžné občany. ;-€

0 0
možnosti
G

Gašpo_3

20. 2. 2012 11:52
Cirkevné reštitúcie samé o sebe sú nemorálne

Cirkev bažiaca po hmotných majetkoch? To by ich asi Kristus hnal, keby spadol z neba na zem.;-D

No medzi nami, ak skutočne existoval a vrátil by sa, musel by sa pozvracať z toho, čo sa v jeho mene napáchalo.

Cirkev k vačšine svojich majetkov prišla v histórii vyslovene hnusným sposobom. Či už konfiškáciami, alebo ako pozornosť od panovníka za podporu nejakého zverstva.

Dobre, ak už reštitúcia, tak vrátiť pozemky a budovy, ktoré cirkvi poslúžia pre to, aby fungovala ako samostatná ekonomická jednotka. A úplne zrušiť akúkoľvek štátnu podporu, ktorá je vysloveným znásilňovaním daňových poplatníkov. Naviac v štáte, kde sa k cirkvi aktívne hlási zanedbateľné percento populácie.

1 0
možnosti
JO

31pryc

20. 2. 2012 12:08
Re: Cirkevné reštitúcie samé o sebe sú nemorálne

Nebudu reagovat na dehonestace a urážky v prvních dvou odstavcích, ale třetí odstavec uhodil hřebíček na hlavičku - O tom totiž ten zákon je - o odluce státu a církví. Takže kritizujete hezky, ale poněkud na jiné témaRv

1 0
možnosti

jrc

19. 2. 2012 23:34
Pozemky byly církvi odebrány dle zákona z roku 1947!

Místo náhrady ceny pozemků s nimi dohodla komunistická vláda placení církevních hodnostářů.(cca 1,4mld. Kč/rok)

Ty platíme dodnes i když tu komunisti 20 let nevládnou!

Teď jim dle Kalouska budeme pozemky zase vracet a platit cca 90 mld. Kč úplně zbytečně.

Spíš by měla církev v případě vracení pozemků postupně splácet, to co jsme jim hradili na církevní hodnostáře.

Nehledě na skutečnost, že se jedná o protržení restituční hranice roku 1948. Karma!!!

1 0
možnosti
JO

31pryc

20. 2. 2012 0:02
Re: Pozemky byly církvi odebrány dle zákona z roku 1947!

Pane Čumpelíku, lžete, jak když Rudé právo tiskne!

Předně platby církvím nebyly oněch 1,4 mld. ročně, jak si tu s klidem neznalce dovolujete tvrdit, platba, blížící se Vámi zmiňované výši byla za rok 2010, před tím ty platby byly nižší (lze dohledat tabulku o tom, kolik bylo církvím od roku 1993 do roku 2010 vyplaceo, pokud se budete obtěžovat).

Komunistická vláda se s nikým na ničem nedohodla, komunistická vláda sprostě ukradla majetek, internovala několik tisíc řeholníků a řeholnic a snažila se církve dostat do svého područí. Když náhodou někdo odporoval a četl třeba pastýřské listy, které upozorňovali na neslučitelnost komunismu a víry, bylo se s ním dohodnuto - Pařil - trest smrti, Bula - trest smrti, Drbola - trest smrti, Josef kardinál Beran - protiprávně internován 14 let, Braito - odsouzen na 15 let, Buzalka - odsouzen na doživotí, Toufar - umlácen k smrti StB při výslechu, ..... krvavý výčet by mohl pokračovat. To si dovolujete nazvat DOHODOU?!?

6 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...