Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Michal007

24. 2. 2012 19:38
K hypotéze

"Dá se říci, že jejich měření považuji za potvrzení mé dřívější hypotézy, že pohybující se hmota narovnává geodetiku."

V diskuzi u článku s touto hypotézou jsem spočítal, že zakřivení geodetiky je o mnoho řádů menší než by bylo nutné k pozorovanému efektu časového rozdílu. Snažíte se o nějakou verifikaci svých hypotéz?

1 0
možnosti
PK

dolch

24. 2. 2012 18:42
Nějaké nepřesnosti

máte tam pár nepřesností, asi nejdůležitější je ta, že satelity GPS nejsou vzájemně nijak synchronizovány (i když si tím nejsem úplně jistý, ale z materiálů, které jsou k danému tématu k dispozici, se to docela těžko luští), a že doba putování neutrin byla opravdu měřena pomocí GPS a ne jinak (s tímto si jsem celkem jistý). Satelity GPS mají totiž kromě určování přesné polohy i jeden "vedlejšák", o kterém se moc neví, a to je poskytování přesného času. Je to docela věda, ale opravdu by GPS mělo být schopné změřit ten čas mnohem přesněji, než cokoli jiného, například pozemní hodiny nějak synchronizované rádiovým signálem.

Jinak jak jsem psal v jiné diskusi, myslím si, že tento experiment ještě STR nepoloží, ale je to první vlaštovka.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

24. 2. 2012 18:44
Re: Nějaké nepřesnosti

STR platí jen v dokonale ploché metrice bez gravitace. Tenhle vesmíru tuhle podmínku nesplňuje.

0 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

24. 2. 2012 17:31
rychlost neutronů v rámci tohoto experimentu

Nizozemský nositel Nobelovy ceny za fyziku Gerard ´t Hoofd, dotázán jak hodnotí původně zveřejněnou zprávu s chybnou rychlostí, ve včerejších nizozemských televizních novinách řekl, že nejde o blunder v Opera projektu ale o kontrolního měření, o kterém se ukázalo, že nesouhlasí. Toto se ve vědě stává a proto jsou různá kontrolní měření. Konec konců, většina vědců byla k původnímu výsledku měření rychlosti neutrin hodně skeptická.

Na jednu stranu je to škoda, pro fyziku by bylo zajímavé, kdyby tento experiment otřásl teorií relativity. Mělo by to pozitivní vliv na vývoj fyziky. Původní měření bylo možná "až příliš zajímavé", aby bylo pravdivé. Ale kdoví?

Měření rychlosti neutrin teď bude třeba zopakovat. Až pak se doufejme ukáže, jakou rychlostí se vlastně neutrina v tomto experimentu pohybují.

Rychlostí zde míním, klasicky měřenou vzdálenost mezi dvěma body dělenou časem doby letu. Zmiňuji to proto, že v různých modelech prostoru je možno tyto veličiny měřit různě.

1 0
možnosti
DS

Streit

24. 2. 2012 18:22
Re: rychlost neutronů v rámci tohoto experimentu

První věta stojí za pozornost, děkuji. R^

Pokud se jedná o různá měření rychlosti, tak zakopaný pes není v ní samotné, ale ve stanovení tohoto času. Jak správně změřit čas nesoumístných událostí. Já jsem mnohokrát zjistil, že TR byla dokázována teorií relativity, protože čas se stanovoval podle STR ;-)

Dík, že jste mě navštívil. Vaše kvalifikace je jistě vyšší než těch agresivních křiklounů R^

1 0
možnosti
RP

Roman01

24. 2. 2012 17:28
...

Na idnesu každý druhý den někdo vyvrátí teorii relativity a každý třetí den vymyslí teorii všeho. Jen škoda,že si toho vědecká komunita ještě nevšimla :-/

5 0
možnosti
DS

Streit

24. 2. 2012 18:04
Re: ...

Divil byste se, jak si všímá... tedy těch, co mají hlavu a patu.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

24. 2. 2012 17:15
ne...

Speciální teorie relativity jako taková zemřela v okamžiku kdy bylo zjištěno ohýbání světla kolem hmotného objektu.

Tento efekt gravitace je ovšem ve většině případů které na zemi pozorujeme tak malý že nemá smysl ho brát do úvahy.

Mimochodem tyhle rotující elektromagnet měřil něco jiného- pohybující se náboj vytváří magnetické pole. (S konstanout danou mí- permeabilitou vakua) co se měřilo byl stejný efekt gravitačního pole- ten byl skutečně naměřen.... Jenomže... je asi třeba stanovit konstantu ekvivalentní permeabilitě vakua... a to je trochu problém.

0 0
možnosti
DS

Streit

24. 2. 2012 18:12
Re: ne...

STR Einstein nepohřbil ani zahrnutím gravitace. Stále tam je skryta v tvrzení, že relativitu způsobuje rychlost, nikoliv zrychlení. Stále je teorií lokální, která stojí na limitně krátkých úsecích deltaT=0. Stále stojí na singularitách a vede k aktuálním nekonečnům. A to je dědictví STR.

GTR zase sice říká, že gravitace zakřivuje prostor, ale neříká nic ODKUD se bere a co to perpetuum mobile nabíjí ;-)

Přesto Vám děkuji, protože Váš příspěvek má aspoň hlavu a patu. R^

1 0
možnosti
RP

Roman01

24. 2. 2012 16:21
...

Vaše konspirační teorie je sice pěkná, ale má jednu vadu na kráse. Ta informace o chybě měření vyšla od lidí z experimentu OPERA, není to tedy žádný útok zvnějšku:

http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2011/PR19.11E.html

2 0
možnosti
DS

Streit

24. 2. 2012 16:27
Re: ...

To není konspirace, ale dlouhodobě podložená hypotéza.

Jistě, vždy je nejlépe najít vnitřního odpadlíka. Pro věc EU také dělá nejvíce trojský kůň Schwarzenberg.

2 0
možnosti
JS

člověk z novinek

24. 2. 2012 16:12
Něco jako sušená voda

Dobrý den,

Váš článek je sám se sebou v konfliktu. Píšete, že platí Einsteinův limit rychlosti světla a zároveň píšete, že teorie relativity je neudržitelná. Uvědomujete si, že teorie relativity je založena právě na tom, že rychlost světla je limitní?

Další problém je v tom, že o neutrinech píšete jako o hmotných částicích a o fotonech jako o nehmotných částicích. Hovořit o "nemohtných částicích" je stejné, jako kdybyste mluvil o vodě, kterou doma sušíte, krájíte na kostky a skladujete ve skříni ;-)

2 0
možnosti
DS

Streit

24. 2. 2012 16:24
Re: Něco jako sušená voda

Pane, nerozumíte TR, když říkáte, že je založena jen na limitu rychlosti světla. Je založena především na tom, že ve všech vztažných inerciálních soustavách probíhají přírodní zákony stejně.

Nerozumíte ani tomu, že neutrino klidovou hmotnost má, i když malou, ale foton má nulovou klidovou hmotnost.

Nebuďte tak rezolutní, když problamatiku vidíte z rychlíku.

1 0
možnosti
DS

VyMeTaky

24. 2. 2012 16:02
Připadá mi poněkud hysterické,

reagovat na "senzační" článek na technetu (potažmo křišťálové lupě obecně). Nezaznamenal jsem žádnou ostrakizaci experimentátorů. Stejně tak jsem nezaznamenal bitky fanoušků OTR s odpůrci OTR.

Hadr na hlavu, nožky do lavoru s teplou vodou, a hned vám bude líp.

3 0
možnosti
DS

Streit

24. 2. 2012 16:25
Re: Připadá mi poněkud hysterické,

Jen připadá...protože jste nepochopil argumenty. :-P

0 0
možnosti
C

Cynyc_

24. 2. 2012 15:57
To je na Nobelovku.

Zeptám se na teorii relativity svého tříletého synovce, to by mohlo mít asi tak stejnou cenu. Škoda, že takových článků nepíše pan Streit víc, takhle jeho politické názory sem tam někdo bere vážně.

5 0
možnosti
DS

Streit

24. 2. 2012 16:28
Re: To je na Nobelovku.

Skutečně pádné argumenty na úrovni vašeho IQ:-P

1 0
možnosti
V

VašekIV

24. 2. 2012 15:53
Pane Streite, je jasné, že OTR má určité vady na kráse

Přiznejme si však, že doposud jsme nenalezli nic lepšího. Dokonce ani Einsteinovi se nepodařilo sjednotit teorii relativity a kvantovou teorii. A to byl nějakej koumák;-D

0 0
možnosti
DS

Streit

24. 2. 2012 16:05
Re: Pane Streite, je jasné, že OTR má určité vady na kráse

Ani koumák nesjednotí, co sjednotit nelze.

OTR je dobrou aproximací pro intergalaktické časy a vzdálenosti. Ale STR brání, aby mohla být propojena s kvantovkou a řešit i intergalaktické zákonitosti. Jak prohlásil astrofyzik Sciama, OTR je předznamenáním vlastní zkázy.

1 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...