Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Zajímavé počítání....

Kdyby Vám někdo řekl, že vám poníží důchod (máte-li ovšem 10 000,-) o

800,- Kč, nebo výplatu o 1 600,- Kč, tak vezmete hůl a půjdete mu

rozbít držku. A tak to chytří hoši z Národní banky udělali jinak.

Ponížili o 8% hodnotu koruny. A na to všichni, teď už i prodejci

potravin, zareagovali zvýšením cen. Takže, peněz máme pořád stejně, ale už si za ně tolik nekoupíme. A to se tu nabízí ještě jedna teorie. Dopumpování státního rozpočtu. Protože, přeměníte-li řekněme miliardu korun na eura, uberete korunce 8% z hodnoty a tyto levnější koruny zase nakoupíte, máte 80 milionů doma.

2 2
možnosti
Foto

V rozpočtové praxi to tak nejde (už ta eura nakoupíte dráž), ale přesně to předtím ČNB se svou bilancí udělala. R^

1 2
možnosti
MB

Cyril Höschl v ČRo 2 v "Jak to vidí" zhodnotil devalvační opatření ČNB jako "přes noc loupež srovnatelnou objemově s celými církevními restitucemi, které jsou přitom rozloženy na léta ... Banka sebere lidem 75 miliard korun o které klesly jejich úspory... A lidi ani neceknou a není jich plno v ulicích... Je to velikánská loupež, která se loupeží nesmí nazývat jen proto, že ČNB má na to právo."

3 0
možnosti
Foto

R^ A ještě to udělali nezákonně bez konzultací s vládou.;-O

0 1
možnosti
Foto

Jak čtu, tak docházím k závěru, že co Čech to ekonom. Jenom ti blbci v ČNB jsou idioti. Oni nevědí, co je deflace, inflace, neví, co je ekonomická rovnováha. Kdyby tak nám přisypali nějaké prašule, tak to by byla jiná, že.;-D

6 5
možnosti
Foto

Pane, žví mě finance a jsem asolventem VŠE, takže vím, o čem mluvím Rv

Prašule tedy od státu nečekám. Ale neměli by to ani lidem kazit!

A už vůbec by neměli jedny hlouposti vyvracet jinými, ještě většími a vzájemně si odporujícími. Jenže to byste musel něčemu z toho rozumět ;-D

4 2
možnosti
JK

J51i34r51i 35K94u31c60e67r41a

29. 1. 2014 12:38

občas se to zde objeví, takže tu myšlenku jen připomenu - jde také o znevěrohodnění koruny a počátek jejího konce; ať se to komu líbí nebo ne; osobní zkušenost - cca 60% našeho firemního obratu (prodáváme hlavně do strojírenského průmyslu šrouby, nářadí atd) budeme letos fakturovat a hlavně prodávat za EURA; je to jediná možnost, jak obejít devalvaci; protože nakupujeme za EURA a prodáváme zákazníkům, pro které platba v této měně není žádný problém, najeli jsme na to od listopadu a dnes je drtivá většina nabídek a fakturace již v EURECH; a pochybuji, že by toto řešení napadlo jen nás;

0 0
možnosti
JL

Nejsem ekonom a krok ČNB moc nechápu. Ale může to být děláno s cílem, který popisujete. Prostě firmy si uvědomí, že je pro ně výhodnější obchodovat v Eurech, protože se pak vyhnou případnému chaosu při dalších změnách kurzu koruny - ať bude způsobena nějakým krokem ČNB nebo prostě nějakým jiným vlivem.  A skoro se mi chce věřit, že až na toto hospodaření naskočí většina firem - a ty firmy na to naskočí, protože to pro ně bude výhodnější, tak už potom bude jenom malý krůček k přijetí Eura. Ale jak píšu, ekonom nejsem.

0 0
možnosti

M65í47l50a 35Š82u17l42a

29. 1. 2014 12:36

.. to, jak to popisujete se zdá být logické, jen bych k tomu dodal malou noticku .. obchodníci, čímž myslím i řetězce, si ani zvyšovat marže, tedy procenta marží, nemusí, cena se odvíjí od nákupní ceny + DPH, tím, že se zvýší nákupní cena především dovozového zboží (z našeho trhu tam toho moc není), tím se zvýší i konečná, tedy prodejní cena .. to jen pro dovysvětlení :-) ..

.. no a jako vždy, jako vždy R^

MKŠ

2 2
možnosti

M10í77l68a 50Š34u62l87a

29. 1. 2014 12:45

matematicky:

nákupní cena = 100,-Kč  marže obchodníka 30%

100 x 1,21 = 121 x 1,30 = 157,30 Kč

8% navýšení nákupní ceny = 108,- Kč

108 x 1,21 = 130,68 x 1,30 = 169,90 Kč

takže 8% zdražení vstupu vyjde na 12% - 13% na výstupu .. tak to vážně rozhýbe ekonomiku :-P

0 2
možnosti
JT

Ma pravdu. Slabsi mena pomuze lidem s mensimi prijmy tim, ze jim nezbude tolik penez na jidlo, alkohol a cigarety, takze budou zdravejsi.

2 0
možnosti
PS

Vnitřní soběstačnost určuje stabilitu. Je hloupé dovážet to, v čem můžeme být soběstační. "

Read more: http://www.dolezite.sk/Jak-prezit-kolabs-civilizace-V8dRd5.html#ixzz2rmn0QE7D

0 1
možnosti
PS

Lidé se brání. Úsporami, soběstačností...a tím zase poklesne HDP. 

Akvaponický skleník u rodinného domku 3 x 5 m dá prý 1500 kg zeleniny + 600 kg ryb, uvidíme. EU

V Luhačovicích jsem viděl panelák, 32bytů, protopili 40 000 m3 zemního plynu, po zateplení 18 000 m3 zemního plynu. 

Snižme spotřebu, zvyšme soběstačnost, samozásobitelství.

0 0
možnosti
PS

Klesne nejen HDP, ale i DPH. EU[>-]

1 0
možnosti
Foto

Děkuji natřikrát :-)R^

2 1
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...