Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

oslik

29. 9. 2010 19:07
Pěkná kravina

K popisu světa potřebujeme tři stavy - 0, 1 a null. Tedy stav, kdy hodnota není definovaná (není ani 0, ani 1). A hle, už tu máme základ pro fuzzy. :-)

Jsem programátor, a bez null se opravdu nelze obejít. Dříve se to opisovalo pomocným dalším stavem, ale to problém jen komplikovalo, protože v podstatě se jednalo o kostrbaté rozepsání třístavové logiky.

0 0
možnosti

Streit

30. 9. 2010 8:41
Re: Pěkná kravina

Podléháte technikáliím. Samozřejmě, že dvoustavová logika stačí na popis čehokoliv. Ono je totiž úplně jedno, jestli pracujete s binárním nebo třeba hexadecimálním rozvojem.

0 0
možnosti

Richard Kába

13. 8. 2010 9:13
Na svete je 10 druhu lidi.

Ti co chapou binarni soustavu a ti co ne.

0 0
možnosti

tomasz.

13. 8. 2010 9:21
Re: Na svete je 10 druhu lidi.

;-DR^

0 0
možnosti

petrph

13. 8. 2010 8:42
a chceme vícepolární svět?

Pokud má vést nějaká informace k rozhodnutí, tak stejně platí, čím jistější vstupní informace, a čím méně možných variant řešení, tím lépe.

Neboli, ve volbách stejně (v zásadě) volíme mezi levicí a pravicí (a málokterá z desítek stran a straniček má šanci upoutat pozornost, byť měly program sebelepší), o svatbě se oddávající ptá , berete si ano-ne, a neřeší stovky problémů, povinností a práv, které během manželství vzniknou.

I když si vybíráme z několika možností (dejme tomu, výběr banky, pojišťovny, cestovky na dovolené, nového vozu,..), zjistíme že asi nejlepší je určit si předem kritéria výběru a pak si udělat tabulku - u každého subjektu pěkně binárně ANO/NE, a dle toho nám výjde optimální volba.

Opačný způsob že si nabereme všude prospekty a budeme vybírat podle toho kde jsou nejbarevnější fotky nebo nejkřiklavější titulky nás dovede do .....

;-D

0 0
možnosti

Streit

13. 8. 2010 9:31
Re: a chceme vícepolární svět?

R^

0 0
možnosti

Kru.El

13. 8. 2010 0:30
Paradoxní hůl na tlučhuby

Vím, že nic nevím. Mluvím pravdu? ... A počítač s 1 a 0 nikdy absolutně přesně nevyčíslí iracionální čísla (třeba Pí), narýsovat je můžete.

0 0
možnosti

cara al sol

13. 8. 2010 0:33
Re: Paradoxní hůl na tlučhuby

Narýsovat je můžeme přesně? To bych rád viděl.

0 0
možnosti

korzár

13. 8. 2010 0:20
Nene, tentokrát ne

Pane Streite, nesouhlasím s Vámi. Myslím, že jste na špatné cestě se svými úvahami. Svět je takový, jaký je. To, že se jej snažíme popisovat (pochopit) s pomocí mj. matematiky, kdy si úlohy zjednodušujeme a to stejně, jako prostor, který se pro (zvláště strojové výpočty) snažíme zjednodušit a popisovat jako diskrétní (i když je ve skutečnosti spojitý), Vás neopravňuje k závěru, že takto zjednodušený svět ve skutečnosti je. Je mnoho teorií (fyzikálních i filosofických), které říkají, že nelze přesně popsat děj. Lze jej pouze popsat zjednodušeně tak, abychom jej mohli chápat. Binární svět je svět umělý, matematický a zjednodušený. Skutečnost je opravdu někde jinde. Nechci se zde pouštět hlouběji (relativistické pojetí světa), jelikož na to není prostor. Závěr: svět černobílý není. Když si chcete zjednodušit, můžete jej jako černobílý (či spíše binární) vidět, ale je to jenom Vaše zjednodušení. Hezké ráno, protože už nejspíš spíte. Ale těším se na Váš další blog.

0 0
možnosti

vita.s

13. 8. 2010 3:42
Re: Nene, tentokrát ne

Dovolím si reagovat... Bohužel nemáte pravdu (z důvodu, který jsem popsal výše v reakci na uživatle "Kru.El"). Jinak ale souhlasím, že svět černobílý není, sám jsem neochvějným bijcem (ba zuřivým) za jeho "nebinární" vnímání a přemýšlení v něm... Ač musím současně důrazně varovat, že takovéto důsledné pojetí přináší veeelmi značné problémy při obstávání v jeho skutečné, praktické "přízemní" realitě...:-):-(

0 0
možnosti

cara al sol

12. 8. 2010 23:15
Na můj vkus trošičku

krkolomný příměr, ale smysl to dává. Naše rozhodnutí lze v podstatě vždycky označit za binární a podklady pro něj zrovna tak. Všechny ty disciplíny založené na okecávání málokdy dokáží vydat nějakou rozumnou odpověď a důsledky bývají katastrofální. Poetické duše by se měly věnovat umění a rozhodování přenechat analytikům s relevantním matematickým aparátem.

0 0
možnosti

Streit

12. 8. 2010 23:38
Re: Na můj vkus trošičku

R^

0 0
možnosti

shrink

12. 8. 2010 22:52
Tak zase karma.

Ač tomu rozumím jen s výpadky čtverečků. Ale když se  mě zeptáte "Rozumíte? Ano nebo ne?" Tak ano :-)

(A líbí se mi, že ač zřejmě úplne nesprávně, vyvodila jsem si i vysvětlení pro mou averzi ke statistice jako jediné oblasti matematiky, která mi prostě nesedla. Žádné ´na kolik procent pravděpodobnosti´- prostě JO nebo NE! Už na gymplu jsem to tvrdila!) :-)

Jinak ale samozřejmě s odsudkem okultna nesouhlasím. Vaše Sibi/yla Kassandra ;-)

0 0
možnosti

Streit

12. 8. 2010 22:58
Re: Tak zase karma.

:-)R^

0 0
možnosti

a-b-c-d

12. 8. 2010 18:42
ano

na stejné téma, ale trochu jinak:

http://scheuer.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=144617&bk=4583

0 0
možnosti

Streit

12. 8. 2010 21:55
Re: ano

Díky.

0 0
možnosti

vita.s

12. 8. 2010 18:41
Sakra člověče,

že jsem na vás narazil až teď... Budu si musit projít zpětně, co je již zpracováno vámi (a to technicky zdá se pravděpodobně zdatněji), abych chudě neopakoval, příp. alespoň neuchopil ze stejného konce:-) Otázka analogovo-digitálního vnímání je rovněž v mých tématech a měl bych k vašemu článku řadu vsuvek;-D, do diskuze se je ale ani pokoušet vsouvat nebudu... Zdraví V.Soběhrd

Btw. problém 3 kulečníkových koulí skutečně nelze exaktně analyticky zpracovat?? Karambolový kuečník jsem hrával... Jeví se mi, že komplexita v tomto případě není "nekonečná" a úloha by v principu redukcionálně matematicky řešitelná být měla.8-o

0 0
možnosti

Streit

12. 8. 2010 22:14
Re: Sakra člověče,

Opravdu je to dokázáno, matematicky.Takže nejde o nekonečnou komplexitu, ale o to, zda lze úlohu komprimovat do rovnic. A nadto podle Goedela v každém axiomatickém deduktivním systému, kde platí aritmetika, můžeme vždy najít úlohu, která nebude prostředky toho systému řešitelná. Čili nejde tady o infinitu.

0 0
možnosti

by.drake

12. 8. 2010 17:53
S Vama bych chtel bydlet!

Konecne bych prestal byt tluchubou a alibistou, byl bych veden a mel bych jasno, a hlavne, dopatral bych se konecne pravdy, protoze ta je, dle Vasi logiky, cerna? Nebo bila? Ktere reseni je spravne, cili Konecne?  

0 0
možnosti

Streit

12. 8. 2010 21:55
Re: S Vama bych chtel bydlet!

Já teda ne. :-)

Špatně jste dedujoval z mého článku: Svět nelze komprimovat. A to z mnoha exaktních důvodů:

http://streit.blog.idnes.cz/c/44869/Dobrodruzstvi-Vsehomira-7-Asymetricka-kauzalita.html

0 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...