Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mýtus o synergickém efektu Evropské unie

V plné nahotě se začíná obnažovat, že EU začíná přerůstat v byrokratickou nedemokratickou instituci s autoritativními mechanismy, ne tak odlišnými od nástrojů reálného socialismu. Ale pozor, nejde ani tak o levicovost, jako o odklon od liberalismu k regulaci. Podhoubí je naopak navýsost pravicové, protože se nespojují proletáři, ale propojují se národní zájmy velkých členů s nadnárodním kapitálem, jimž konvenují i postsocialistické direktivní nástroje. Proto pro chudý lid a malé členy je vyfabulován mýtus o synergickém efektu. V zásadě má jít o zesilování účinku společným působením jako protiváhu USA, Číny, Ruska a Indie. Jde o vidění světa jako střet molochů.

 

Jinými slovy se dá říci, že má dojít o ekonomickým efektům za cenu jisté ztráty svobody a autonomie. To je myšlenka absolutně šílená. Dá se totiž považovat za přírodní zákon, že motorem veškeré evoluce je diverzita, tedy rozmanitost a konkurence. Jakékoliv glajchšaltování, násilná uniformita a „osvícená" regulace vede vždy a neodvratně k zaostávání. Nejde jen o politický nebo ekonomický, ale přímo o fyzikální zákon. Vyrovnáváním rozdílů v potenciální energii totiž nastává růst entropie; a entropie jak známo znamená růst nepořádku.

Již Parkinson tuto zákonitost aplikoval na společenské procesy a tuto nauku nazval „komitologie". Historická zkušenost říká, že čím více lidí se podílí na rozhodování, tím nesmyslnější jsou jejich rozhodnutí a Parkinson formuluje vzorec pro nekompetentnost, kde hlavní proměnnou je počet účastníků schůze. Jak roste počet ministrů, klesá schopnost vlády rozumně rozhodovat, a při počtu „někde mezi 19,9 a 22,4" schopnost rozhodovat zcela mizí (zdroj: Wikipedie). A teď si to dejte do souvislosti s desetitisíci úředníky v Bruselu. Všichni tito lidé podle Parkinsonových zákonů navíc přidělávají „práci" jeden druhému. Každý nadřízený se cítí důležitý podle počtu podřízených, takže tato šílená neefektivní struktura má tendenci pouze bobtnat a stravovat stále více peněz.

Pokud se týká mýtu, že na globálním trhu mohou uspět jen velcí hráči, je to absolutní nesmysl. Malý samozřejmě nemůže jít do přímého konkurenčního boje s mocnějším protivníkem. Ale když se podíváme na trh, kde je žádoucí, aby obchodní aktivity v co největší míře probíhaly prostřednictvím nikoliv států, ale soukromých subjektů, všude je prostor nejen pro velké molochy, ale i menší firmy a subjekty. Ty mohou pružněji zaplňovat mezery na trhu, dosahovat vyšší kvality, přívětivějšího chování k zákazníkovi, nacházet netradiční řešení a přístupy. Podívejme se, jaký významný podíl na ekonomice mají malé a střední firmy.

A to už je konkrétně u nás trh deformován nežádoucí orientací na krátkodobé efekty, kdy jsme se podbízeli mezinárodním gigantům investičními pobídkami. Mnohé firmy po vyčerpání pobídek a využití daňových prázdnin sbalily kufry a zanechaly nevymahatelné dluhy (viz Philips v Hranicích nebo Flexronix v Brně). Samozřejmě, že i ty úspěšné projekty, jako je třeba Volks Wagen - Škoda, jsou založeny na tom, že je pro zahraničního globálního hráče momentálně z České republiky výhodné vyvážet efekt, spočívající v relativně levné pracovní síle. Vrcholem pak je výstavba gigantické montovny korejské firmy Hyundai - mimochodem prolezlé korupcí - v Nošovicích, která nejen devastuje podhorskou krajinu v Beskydech, neúnosným způsobem bude zatěžovat dopravu v už tak neprůjezdném centru Frýdku - Místku, ale přitáhne sem i zahraniční dělníky s nízkou kvalifikací. Náklady, třeba dopravní, ale i ekologické, zcela už dnes převažují možný krátkodobý efekt. Nepochybuji, že se celá fabrika časem vydá dále na východ.

Nejhorší je, že tyto montovny svým dočasným rádoby efektem fixují nežádoucí zaměření české ekonomiky na nízkou přidanou hodnotu. Navíc je je zcela předimenzována orientace na automobilový průmysl, což tiká jako časovaná bomba, která vybuchne v okamžiku celosvětového poklesu poptávky. Zase jsme podcenili diverzifikaci. Uvědomme si, že to bude už dvacet let od změny ekonomického systému. To bylo dost času na komoditní restrukturalizaci ve prospěch vyšší přidané hodnoty. Že to jde, prokázali mnozí, třeba majitel internetové firmy Seznam Lukačovič, majitel Student Agency Jančura, majitel rodinného povovaru Bernard nebo i majitel PPF Kellner. Pohříchu se jedná vždy o aktivity, v nichž nebyl stát absolutně žádným způsobem zastoupen. O Evropské unii ani nemluvě.

Takže je jasné, že s Čínou nemůžeme bojovat levným textilem. Měli bychom na rozdíl od byrokratických bariér, jež staví Evropská unie, být rádi, že k nám dodávají takto levné zboží. My sami se pak pochopitelně musíme orientovat na náročnější výrobu. Je jasné, že se to našim textilkám nemusí líbit, ale tento ekonomický tlak je nejen nezbytný, ale vyvolává i žádoucí restrukturalizační změny. Kdybychom to pochopili, mohli bychom být mnohem dál. Mohli jsme se více orientovat například na to, abychom se stali žádoucí turistickou destinací. Místo, abychom využili historických památek, zanechaných předchozími generacemi, necháváme je chátrat. Přitom tyto investice by se nám vyplatily. Namísto toho si ničíme přírodu a silnice krabicemi montoven a skladů.

Takže naše místo jako malé země není v globální konkurenci prostřednictvím nějaké masové výroby s nízkými, pro naše bohatší partnery výhodnými cenami. Tento synergický efekt by k nám promlouvat vůbec neměl. My bychom měli využít, že Češi jsou národ, jemuž je vlastní improvizace, invence, pružnost a schopnost se adaptovat. Adaptujme se raději na náročné prostředí, v němž nám nikdo zadarmo nic nedá a v němž je výhodné nacházet skuliny, které se velkým hráčům nevyplatí zaplňovat.

Jistě mají velké státy i ty opravdu globální - sami říkají „národní" - zájmy. Týká se to sfér vlivu, ovládání surovin, boj o světové trhy. Tyto ambice se nás však netýkají. A měli bychom si uvědomit, že Němci a Francouzi takové velmocenské ambice mají a Evropská unie je pouze prostředkem k jejich dosažení. Neměli bychom jim dělat křoví. Už proto, že cesta, kterou si zvolili je nekonkurenceschopná. Opakují chyby Chruščova, který chtěl dohnat a předehnat USA plánováním.

Pro nás malé členy vymysleli pohádku o synergickém efektu. Sebevědomě bychom ji měli odmítnout. Jak radil už Borovský: Nechoď Vašku s pány na led, mnohý příklad známe, kdy pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme.

Kdyby mi někdo chtěl nadávat do nevzdělanců, tak ačkoliv si na tom nijak nezakládám, jen podotýkám, že jsem absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze. Další moje související blogy zde, zde a zde.

Autor: Dušan Streit | pátek 16.5.2008 11:54 | karma článku: 28,93 | přečteno: 3582x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5379x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...