Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DZ

Clovek obycejny

10. 10. 2012 23:29

to slovo dřevorubkyně mě velmi pobavilo R^

0 0
možnosti
PM

pavel-m

11. 10. 2012 9:09
Re: už

A přitom je tak genderově neslušné..:-P;-D

0 0
možnosti
BM

BořekŠikula

10. 10. 2012 23:10
Mezi "marmeládou" z meruněk a marmeládou (z citrusů)

je asi takový rozdíl, jako mezi kubánským rumem a tuzemákem (kdo rozdíl rumem a "rumem" nerozpozná v chuti, tak zcela jistě ráno, pokud vypije několik panáků).

A skutečná marmeláda má být ze sevilských pomerančů, ne z jakýchkoliv citrusů.

0 0
možnosti
TMZ2

Tajemník Ministerstva zvěrstva 2

10. 10. 2012 23:42
Re: Mezi

Tak jeďte do bruselu a poplácejte si tam s těmi úřednickými chytráky po ramenou. Moje prabába vařila z ovoce "marmeládu", moje bába, máma... Vždy to byla "marmeláda". Pak přijde nějaký UI (= užitečný idiot) a je to jinak????

9 0
možnosti
JH

bednarik62

10. 10. 2012 23:00
Opravdu

jde o export, byl-li dávno schválen pojem marmeláda pro citrusy,, musí Česko ustoupit, poněvadž vstoupilo do EU po zavedení názvu, musí si vymyslet možná stejný název, který používají Němci, nebo Holanďané, to přece není žádný problém. Problém jsou muslímové, cigáni, migranti, energie, potraviny, čističky odpadních vod.

0 0
možnosti
PM

pavel-m

11. 10. 2012 9:15
Re: Opravdu

A proč má řada zemí výjimku? Proč ji nemůžeme mít my?

Jestliže se slovem marmeláda může označovat jen výrobek z citrusů aby enbyl spotřebitel zmatený kdekoliv v Unii koupí marmeládu, pak je trochu schizofrenní mít z tohoto nařízení výjimky. Pak si spotřebitel tak jako tak nemůže být jistý co si to vlastně kupuje. U nás díky neexistující výjimce jen citrusovou marmeládu, přejede do Rakouska a tam mu nabídnou marmeládu jahodovou..

0 0
možnosti

Obyčejný člobrda

10. 10. 2012 22:40
Buďte rád, že EU řeší blbosti, a ne blbce

To byste byl už asi v kleci. Na tom, že se zavádí pořádek do pochybných obchodních praktik tuzemských výrobců, není nic špatného. Možná jsou jedinci slabší duchem, kteří rádi říkají obarvenému lihovému roztoku rum. Kdyby ale někdo v Anglii říkal přetavenému sýru Olomoucké tvarůžky (ty zase EU chrání nám), ječeli by jak pominutí, že si ti velcí dovolují na malé. Nazývat věci pravým jménem není nic proti svobodě podnikání a už vůbec ne proti národní suverenitě.

1 0
možnosti
DS

Streit

10. 10. 2012 23:39
Re: Buďte rád, že EU řeší blbosti, a ne blbce

A že nám celý svět beztrestně ukradl pivo Pils/Pilsen/Pilsner, dokonce i takové patoky, vedle nichž i Tuzemák vypadá jako rum.

A mohl byste mi přeložit "tvarůžky"? Cheese nikdo přece nechrání.

Kouzlo je v obou případech v adjektivu.

Kdyby zavírali blbce, měl byste doživotí. Rv

6 0
možnosti

Johny__S

10. 10. 2012 21:59
Ještě k tomu, jak ta definice "marmelády" vznikla

Bylo to v době, kdy např. ještě Rakousko bylo mimo EU. Tehdy si jihoevropské země prosadily, že "marmeláda" může být jenom z citrusů, protože u nich se tak dělá. Když pak Rakousko vstupovalo do EU, vymohlo si výjimku, protože u nich se marmeláda tradičně dělá i z jiného ovoce. Tu směrnici, která je absurdní a nespravedlivá, ale už nikdo měnit nechce. Nejde tedy o nějaké zlepšení komfortu spotřebitele, jde o zcela náhodně stanovenou definici, která je následně vymáhána. Spotřebitelský komfort se tedy ve skutečnosti zhorší, protože v zemích, kde "marmeláda" tradičně znamená něco jiného, si spotřebitelé musejí zvyknout na nový stav věcí.

5 0
možnosti
JH

Jahnn

11. 10. 2012 6:38
Re: Ještě k tomu, jak ta definice

Jestli to je tak, jak píšete, tak to je další důkaz stupidity a neuvěřitelné byrokracie jenom pro sebe samu. To je hnus.

0 0
možnosti
JP

apeppepa

10. 10. 2012 21:47
Článek i diskuse jsou o ničem

Jde pouze o jednotnou nomenklaturu společného trhu.

0 0
možnosti

Johny__S

10. 10. 2012 21:51
Re: Článek i diskuse jsou o ničem

Takže až se euroúředníci rozhodnou, že se čokoládové zmrzlině bude říkat lejno, tak to prostě tak bude a není o čem diskutovat?

10 0
možnosti

Johny__S

10. 10. 2012 21:36
A propos

Proč vlastně EU stále toleruje názvy jako "sojové mléko", když tato náhražka neobsahuje ani kapku mléka, a nám chce zakázat "pomazánkové máslo" a již zakázala "tuzemský rum"?

3 0
možnosti
SK!

STOP Komunistům !!!

10. 10. 2012 22:39
Re: A propos

ach jo, jděte koupit výrobek s názvem sojové mléko a dám vám 10 000,-, ... nebo lžete záměrně nebo z hlouposti

3 0
možnosti
ZK

FankaaTonka

10. 10. 2012 21:08
Díky EU se náš lihový patok

barvený bůhvíčím nejmenuje rum. Rum je prostě kvalitní produkt z cukrové třtiny. O pomazánkovém másle nemluvě. Marmeláda je prostě výrobek z citrusových plodů, ne mix zkaženého ovoce, cukru a chemie, jak se u nás vyrábí. Netřeba se rozčilovat a netřeba plýtvat slovy na blogu.

2 0
možnosti

Johny__S

10. 10. 2012 21:09
Re: Díky EU se náš lihový patok

Prostě co Brusel praví, dobře praví, je to tak? Ještě vysvětlete prospěšnost zákazu rtuťových teploměrů, určitě to svědete.

8 0
možnosti
K

knihca

10. 10. 2012 21:06
zavadejici nazev

Na obrazku je vyrobek firmy Hame, a te myslim naopak ta pojmova nestalost vyhovuje. Pokud se neco jmenuje marmelada, musi tam byt rekneme 60% ovoce. Kdyz je neco cokolada, musi to byt z kakaa apod. Ale vyrobek firmy Hame obsahuje 15% merunek, a jeste i tak jsou to jablka, a jeste i tak jich tam je 10% :-)

Hlavne ze to stoji 8Kc, jak si preje Cesky sporilek :-)

1 0
možnosti

Johny__S

10. 10. 2012 21:08
Re: zavadejici nazev

Tož Hamé, to je kapitola sama o sobě. ;-(

0 0
možnosti

Johny__S

10. 10. 2012 20:41
Sice do jisté míry souhlasím,

ale jenom upozorňuju, že do naší marmelády se sice citrusové plody nedávají, ale dává se tam zpravidla kyselina citrónová. Tedy náhražka... Jinak je ale tato snaha EU přesně definovat jednotlivé potraviny zcela absurdní (nedávno nám např. málem zakázali slivovici, protože ta tradiční moravská neodpovídala jimi definovanému složení). Příště mohou zakázat např. název kočičí jazýčky, neboť tato pochoutka zpravidla neobsahuje vůbec žádnou kočičí svalovinu, a tudíž by tento název mohl nějakého gurmána zmást. Přitom ovšem EU připustila, že v různých zemích se pod stejnou obchodní značkou mohou prodávat potraviny s odlišným složením, neboť prý "každý národ má jinou chuť". Takže si u nás za stejné ceny jako na západě kupujeme výrobky plné nejrůznějších náhražek, místo smetany sojové mléko, atd., atd. I blbý čaj Earl Grey Teekane, který jsem si kupoval v rakouském Sparu, chutná úplně jinak, než co se prodává u nás. Tohle ale EU nevadí, to podle ní klamání spotřebitele není. Holt absurdistán.

6 0
možnosti

Johny__S

10. 10. 2012 20:48
Re: Sice do jisté míry souhlasím,

Ještě k té marmeládě - proč by se tomu mělo říkat zrovna ovocné želé, když máme hezké české slovo zavařenina, které se ani v nejmenším nepodobá slovu marmeláda?

0 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...