Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Í

í-mejlka

5. 12. 2011 13:22
Pardon

Budu trochu osobní, protože při čtení Vašeho příspěvku jsem si vybavila, co říká moje mladší sestra:

"Demokracie končí na prahu mé domácnosti!" U ní se nejedná o žádný fašismus, ale o čistokrevný absolutismus. A její rodině to nijak neškodí - zbaveni rozhodování jsou zbaveni i odpovědnosti. :-)

0 0
možnosti
DS

Streit

5. 12. 2011 13:31
Re: Pardon

Co funguje doma, nefunguje ve firmě. Co funguje ve firmě, nefunguje v celém státu. Ten si nesmí dovolit, co vaše mladší sestra ;-)

Já nechci, aby mě někdo zbavoval odpovědnosti.

0 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

5. 12. 2011 13:20
pěkné, zejména posl.odst.

přijde mi, že většina hledá někoho "svatého" do současných struktur. problém je , že to je spíše utopie. musíme dosáhnout samočistícího mechanismu, který bude reflektovat to, že lidé nejsou ideální. mezi jinými selektovat prázdné hezké hlavy (viz nejoblíbenější politici), zavést osobní odpovědnost (viz hlasování pro všelijaká zvěrstva s pocitem klidu a beztrestnosti), zkrátka systémově nedopustit možnost, aby nás vedla kulhavá kobyla

0 0
možnosti
DS

Streit

5. 12. 2011 13:29
Re: pěkné, zejména posl.odst.

Díky. R^

Ale proč utopie? K mému nápadu stačí tak málo: zrušit uzavírací klausuli. Přišla by nová krev do politiky, když stará se neosvědčila. Ledy by se pohnuly.

2 0
možnosti
G

Gašpo_2

5. 12. 2011 13:06
Dnes s Vami súhlasiť nebudem.

Systém politických strán je skutočne špatný. A ak by ste chcel ho ešte rozdrobiť, bude akurát ešte vačší bordel a naprostá impotencia štátnej správy. Systém fungovania na princípe záujmových skupín, ktoré partaje ovládajú je dobrá len pre tie záujmové skupiny v časoch, keď je z čoho kradnúť.

Štát by mali spravovať osobnosti, ktoré nesú na trh vlastnú kožu a vlastnú zodpovednosť. Inak to fungovať nebude, bohužiaľ.

Silný/slabý štát? To záleží z akého pohľadu. Budúcnosť je jedine v deglobalizácii. Inak štátne jednotky budú kolabovať. Takže pokiaľ je myslený silný štát ako ten, kto nastaví striktné pravidlá pre finančný i ekonomický systém a bude mať nástroj ako tieto pravidlá vymáhať, je to silný štát bez akého sa nezaobídeme.

Je mi ľúto, ale filozofia "poctivej pravicovej politiky" prestala fungovať úplne rovnako ako filozofia ľavicovej.

0 0
možnosti
DS

Streit

5. 12. 2011 13:25
Re: Dnes s Vami súhlasiť nebudem.

Ta "špatnost" systému spočívá v bipolaritě, která neodráží celé spektrum názorů. Je-li něco špatné, je dobré to rozdrobit ;-) To platí zejména o žehrání na zájmové skupiny, které by podle mého receptu měly ztíženou roli.

Napsal jsem, že stát by měl být silný navenek a uvnitř by měl být silný občan. Silný stát navenek (pod dohledem silného občana) vylučuje kolaboraci. Silný "nadstát" je ještě obludnější.

Ano, jsem pro odborníky:

http://streit.blog.idnes.cz/c/231061/Za-22-let-budovani-kapitalismu-je-zase-kvalifikaci-stranicka-knizka.html

Ale právě systém několika mocných stran tomu brání. Odborník například ze strany Svobodných, má zcela cestu zavřenou. Systém menších stran by tyto zábrany odstranil.

0 0
možnosti
MK

sisemen

5. 12. 2011 12:29
Systém politických stran se již přežil

přestaňme si hrát na levici a pravici a pojďme společně dělat něco pro budoucnost.

V politické oblasti zaveďme klouzavý mandát, kdy námi zvolený poslanec (či lépe - zástupce) bude moci být kdykoliv odvolán na základě hlasování většiny voličů.

více na http://www.ekonomickareforma.cz

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

5. 12. 2011 12:34
Re: Systém politických stran se již přežil

To je dobrý mechanismus - jen poněkud "neprůchozí", pokud lidé neřeknou dost.

0 0
možnosti
PP

Hvězdář

5. 12. 2011 12:28
Jste na omylu, stát je už dávno firmou

Pro každou firmu a tedy i pro stát je rozhodně potřebnější špičkový manažér, než hejno amatérů, kteří jej dnes řídí bez základních znalostí ekonomie.!!

0 0
možnosti
MK

sisemen

5. 12. 2011 12:31
Re: Jste na omylu, stát je už dávno firmou

největším neštěstím naší civilizace je, že jsme dali hlavní slovo ekonomům, život není jen o položkách MD-DAL.

Systém má sloužit občanům, nikoliv naopak!

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

5. 12. 2011 12:23
Jinak velmi souhlasím

R^

0 0
možnosti
DS

Streit

5. 12. 2011 13:06
Re: Jinak velmi souhlasím

Díky. R^

0 0
možnosti
MB

buxus

5. 12. 2011 12:20
Karma, hlavně za poslední odstavec

I zde se hodně diskutovalo o tom, zda byl Babiš u StB, zda přišel ke svému majetku legálně, zda zákonně či nezákonně ovlivnoval poslance při lobbingu a zda je i zákonný lobbing, který sáhne do kapes spotřebitelů ve prospěch nějaké podnikatelské skupiny něčím nad čím bycho měli jásat.

Ovšem - tyto celkem rozvleklé diskuse zakrývaly jednu skutečnost - prázdnotu Babišova programu. Hezká hesla a sliby umí vyrobit každá politická strana a té, které ještě nebyla u moci, se to snad dá i někdy věřit, pokud vysvětlí jak na to. Jenže tenhle recept nám pan babiš ještě neobjasnil.

1 0
možnosti
DS

Streit

5. 12. 2011 13:09
Re: Karma, hlavně za poslední odstavec

Díky R^

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

5. 12. 2011 12:19
Tichý přípodotek pane Streite:

S pojmem liberalismus je dnes bohužel spojována zejména etatistická levice (ukradení pojmu - USA, třicátá a další léta). Se svobodou jednotlivce to nemá vůbec nic společného.

Pro Vaše vidění světa je dnes lépe užívat výrazu libertarián.

1 0
možnosti
DS

Streit

5. 12. 2011 13:06
Re: Tichý přípodotek pane Streite:

Máte pravdu, ale já na takovéto pokřivování pojmů hrát nechci ;-) V článku jsem se od levicového podřazování distancoval.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...